Quantcast
Тревогата за КОВИД-19 в екипа на Борисов се оказа фалшива | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Тревогата за КОВИД-19 в екипа на Борисов се оказа фалшива

В МС има четирима заразени с коронавирус, но премиерът и началникът на кабинета му не са сред тях
Обновена
10 007
Деница Желева

Отрицателни са повторните проби за коронавирус на премиера Бойко Борисов, началника на кабинета му Деница Желева и членове на екипа му, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. С това отпада карантината на премиера, с която бе обяснено отсъствието му от Народното събрание днес, където се гласуваха правителствените рокади.

По-рано от Министерския съвет съобщиха, че Деница Желева е дала вчера следобед положителна проба за коронавирус, а самият Борисов е тестван и поставен под карантина до излизане на резултатите. Впоследствие стана ясно, че повторните изследвания са отрицателни, поради което съгласно протокола на Столичната регионална здравна инспекция карантината се прекратява.

Положителен тест на премиерската сътрудничка щеше да ни изправи пред сериозен проблем, тъй като тя беше неотлъчно до Борисов в ролята на негов преводач по време на срещите на Европейския съвет в Брюксел преди няколко дни. Желева присъства и на най-неформалните разговори на премиера там.

С разяснения по случая излезе и Военномедицинската академия. Оттам обясняват, че след завръщането от Брюксел на делегацията, водена от Борисов са взети проби за PCR-тест на всички нейни членове. Всички резултати от вчера, 23 юли, са отрицателни, с изключение на този на Деница Желева, който е отчетен като съмнително положителен, посочват от ВМА. Такива резултати се отчитали по 4-5 на ден в лабораторията на болницата и съгласно процедурата се повтарят с различни тестове и в други лаборатории, а лицето се поканва за повторна проба на следващия ден с препоръка да избягва контакти и да предупреди контактните лица до потвърждаване на окончателния резултат.

На Желева, на премиера Борисов и екипа му са взети втори проби, като вчерашната на Желева е изпратена за изследване и в Националната референтна лаборатория. За да подчертаят вероятно защо премиерът не е бил в Народното събрание днес, от ВМА изтъкват, че "министър-председателят Бойко Борисов и ченовете на делегацията са предупредени, че трябва да избягват контакти до излизане на окончателните резултати". Към 13:30 часа резултатите от PCR-тестовете на всички тествани от делегацията са отрицателни, но поради важността на проведената среща и контакти в Брюксел, през следващите дни Борисов и Желева ще бъдат отново тествани, уточняват от болницата.

Премиерът Борисов бе заподозрян, че използва съмнителната проба на служителката си като оправдание да не бъде в парламента за смяната на своите министри, но той редовно демонстрира пренебрежение към институцията и праща вицепремиер да го замества в пленарна зала в такива случаи. Известно е и че е почти невъзможно да бъде призован за участие в парламентарния контрол.

Тази седмица Министерският съвет заседава виртуално заради двама служители с коронавирус, установени по-рано през седмицата. В сряда обаче Борисов пусна видео от кабинета си, където в близост до него беше новият финансов министър Кирил Ананиев. В четвъртък в Министерския съвет се събра и Коалиционният съвет да стикова последно кого ще маха от правителството, след което Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов дадоха брифинг без маски.

Заради двамата служители се тестват всички служители на администрацията на МС. Към настоящия момент са установени нови два случая. Така общият брой на заразени с КОВИД-19 служители става четирима. По-
голямата част от администрацията на МС вече е тествана, като до понеделник се очаква да станат ясни резултатите и от последните тестове, уточняват от пресслужбата.

 

 

Posted by Boyko Borissov on Sunday, 19 July 2020

 

Деница Желева на една от срещите на Борисов в Брюксел.

Още

Напълно ваксинирани са едва 11.1% от населението

24.06.2021

670
В 7 области на страната няма новозаразени с COVID-19

23.06.2021

1167
Рим поиска да вземе от Лондон финала на Евро 2020 заради COVID-19

22.06.2021

Обновена

1797