Медия без
политическа реклама

Тагарев обсъди военно-техническа помощ с украинската посланичка

Военният министър предложи съдействие за преодоляване на кризата с язовир „Нова Каховка“

09 Юни 2023
Министерство на отбраната

Възможностите за оказване на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна бяха обсъдени на среща на министъра на отбраната Тодор Тагарев с посланика на Украйна Олеся Илашчук. Това разпространи в съобщение българското Министерство на отбраната. Това е първата официално обявена среща  на военния министър, откакто той зае поста във вторник.

„България подкрепя борбата за свобода на украинския народ и усилията за възстановяване на международния правов ред, както и стремежа към европейска и евроатлантическа интеграция на Украйна. Страната ни има принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз за военно подпомагане на Украйна EUMAM“, заявил министър Тагарев по време на разговорите. „Политическото ръководство на Министерството на отбраната се ангажира да задълбочи двустранното отбранително сътрудничество“, допълнил още той, цитиран от МО.

Министър Тагарев изразил загриженост за последствията от разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ и обявил, че България има готовност да окаже съдействие за преодоляване на кризата.

Олеся Илашчук е изказала благодарност за оказваната от България хуманитарна и военно-техническа помощ.

В срещата са участвали зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев, директорът на дирекция „Логистика“ бригаден генерал Митко Григоров и аташето по отбраната на Украйна полковник Дмитро Лукашук.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Само преди дни военният министър обяви, че България трябва да окаже помощ на Украйна, за да може да продължи контраофанзивата си и да освободи окупираните си територии. Тагарев  посочи, че това ще бъде направено в рамките на съюзните решения и стриктно изпълнение на решенията на Народното събрание.

"Сигурност ще имаме тогава, когато и последният окупатор напусне границите на Украйна, а агресивните намерения на Кремъл не бъдат блокирани. Само по този начин нашата страна, регион и нашето бъдеще ще могат да бъдат гарантирани в достатъчна степен", казва още новият военен министър.

 

Още по темата