Quantcast
Съдът отне над 450 000 лв. от бивш шеф на ДАИ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът отне над 450 000 лв. от бивш шеф на ДАИ

14 319
 БГНЕС
Цветелин Цветанов

Бившият шеф на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов трябва да се раздели със сумата от 451 046 лв., която се отнема в полза на държавата, реши Апелативният съд във Велико Търново. Това съобщиха от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Решението подлежи на обжалване.

Цветанов беше задържан заедно с още 12 служители на ДАИ през 2016 г. при специализирана акция на ДАНС, ГДБОП и специализираната прокуратура. Разследването на държавното обвинение се е водило за изнудване на превозвачески фирми, вземане на подкупи за издаване на превозвачески лицензи, фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви шофьорски книжки.

Година по-късно през 2017 г. прокуратурата предаде на съд Цветанов по 7 обвинения, включително за организиране на престъпна група. Според обвинителния акт тя е извършвала дейност под паравана на Изпълнителната агенция по събиране на т.нар. „такса спокойствие“ от автопревозвачи, целенасочено извършване на проверки на определени пунктове, на учебни центрове и фирми за превоз на товари и пътници, чрез покровителстване или формално извършване на проверки, натиск на превозвачи да плащат на инспектори от ведомството, за да не им се извършват проверки, манипулиране на изпити за придобиване на категории за правоуправление на леки и товарни автомобили, изпити за правоспособност за превоз на опасни товари ADR, за професионална компетентност, нерегламентирано издаване на свидетелства, издаване и възстановяване на лицензи за международен превоз на товари и пътници, назначаване на служители в агенцията срещу подкупи.

Още

Борбата с корупцията остана за някой друг живот
Десните предлагат уволнение на Цацаров и закриване на спецсъда

19.04.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

14103
Здравният министър уволни шефа на "Пирогов" заради нарушения

23.06.2022

1999