Медия без
политическа реклама

Съдът обяви окончателно и ареста на Севделина Арнаудова за незаконен

Това стана въпреки становището на прокурор, че МВР е действало в рамките на правилата

01 Ноем. 2022
БГНЕС

Административният съд - София град (АССГ) окончателно обяви за незаконен ареста на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Тримата административни съдии потвърждават решението на Софийския районен съд, който първи прие, че МВР е действало неправомерно при задържането на Арнаудова. Това става въпреки становището на прокурора по делото, който застана на позициите на вътрешното министерство, че всичко при ареста е било законно.

Прокуратурата изненадващо застана зад МВР по делото за ареста на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Това се вижда от протокола по делото, качен в в деловодството на Административния съд - София-град (АССГ).

На 17 март т. г. бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха арестувани за 24 часа, а след това освободени, без да им бъде повдигнато обвинение.

Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков. Впоследствие те обжалваха пред съда полицейските заповеди, с които бяха задържани.

Тази на Борисов беше отменена на две инстанции като незаконна. Досега заповедите за Арнаудова и Горанов също бяха отменени от районния съд, като решението за бившия финансов министър отново се обжалва от МВР пред АССГ.

Разпореденото задържане за 24 часа "не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност", се посочва сега в решението на административния съд по случая с Арнаудова. В заповедта за задържане липсват "обективирани каквито и да било факти и обстоятелства, релевиращи наличието на конкретни обективни данни", че Арнаудова  е извършила действия, които могат да се квалифицират като нарушение, се твърди още в него.

Съдиите Доброслав Руков, Маргарита Немска (докладчик) и Мария Шишкова допълват, че не става ясно въз основа на какви факти МВР е направило своето обосновано предположение за евентуалната съпричастност на Арнаудова в извършването на конкретно престъпление.

МВР е осъдено да заплати на Севделина Арнаудова и разноските по делото - 480 лв.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата