Quantcast
Съд отмени обезщетения за "НАПлийкс" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съд отмени обезщетения за "НАПлийкс"

Върховният административен съд връща четири дела за преразглеждане заради липсваща експертиза
1 977
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
През юли 2019 г. изтекоха данните на общо 6 074 140 физически лица.

Върховният административен съд отмени няколко решения на първа инстанция, с които са присъдени обезщетения по Закона за отговорността на държавата заради хакерската атака срещу НАП, довела до изтичането на личнни данни на милиони български граждани. Делата са върнати за прераглеждане, тъй като са били допуснати съществени нарушения, заради които не са изяснени факти и обстоятелства от значение за спора, пише в мотивите на ВАС.

Първото отменено обезщетение е в размер на 200 лв. и е постановено от Административен съд София-град. Тричленният състав приема, че съдът не разполага със специални знания, за да прецени какво е предприела Националната агенция за приходите срещу опитите за неоторизиран достъп до личните данни, които съхранява. В тази връзка е трябвало да бъде изготвена съдебно-техническа експертиза. "Като не е направил това, съдът е пропуснал да изясни съществен за спора въпрос - било ли е направено всичко обективно възможно за защита на информационната система на НАП от външна намеса", пише в решението на ВАС.

Сходни са аргументите на върховния съд и по отношение на наложено обезщетение в размер на 100 лв. от Административен съд - Добрич. "След като съдът не разполага със специални знания, за да прецени, какво е направено, дали направеното е достатъчно, могла ли е да бъде избегната хакерската атака и ако "да", какво още е следвало да се направи, съдът е следвало служебно да допусне изслушването на съдебно-техническа експретиза", категорични са магистратите.

ВАС връща за преразглеждане и две решения на Административния съд в София, с които пък са отхвърлени претенциите за обезщетения след "НАПлийкс". Освен че отново е дадено указание да бъде изготвена техническа експертиза, този път висшите магистрати не са съгласни със заключението за недоказаност на претърпяната от жалбоподателя вреда.

"Неправилен е и изводът на съда, че ищецът не бил претърпял вреда, тъй като преживеният стрес и безпокойство не са довели до трайно изменение в ежедневно битовите навици и поведение. Ищецът сочи като неимуществена вреда, чието обезщетяване иска, преживеният от него стрес, безпокойство и притеснение. Тези негативни преживявания са състояние на духа, което не във всички случай дава отражение на обективното поведение на физическите лица в ежедневието им", пише в мотивите на ВАС.

В практиката на Върховния административен съд вече има окончателно признато обезщетение по Закона за отговорността на държавата вследствие на теча на данни от приходната агенция през 2019 г. Това се случи през май, когато една от жертвите осъди НАП да й плати 500 лв.

В същото време все още няма наказателно дело в съда срещу хакерите, които атакуваха информационната система на НАП. Разследването по случая е приключило, но предстои да бъдат прецизирани на обвиненията, чак след което обвинителният акт може да бъде внесен в съда, обяви пред "Сега" говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Малко след теча на данни от приходната агенция бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков, които получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков пък беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. Оттогава обаче разследването забуксува, въпреки че в началото прокуратурата се хвалеше с безспорни доказателства

 

 

Още

НАП прави пълна данъчна проверка на Бойко Рашков

25.11.2021

10039
Прокуратурата подхвана двойното гласуване с чужда лична карта

23.11.2021

1921
Бургас е рекордьор по дела за търговия с вот

20.11.2021

472