Медия без
политическа реклама

Столичният общински съвет е без шеф и след третия ден на първата сесия

Борис Бонев оттегли кандидатурата си, но останалите номинирани също не събраха поне 31 гласа

30 Ноем. 2023
Третото издание на първата сесия на СОС започна с изслушване на кмета Васил Терзиев. След това Борис Бонев оттегли кандидатурата си председател, но никой от другите номинирани не събра поне 31 гласа.
Илияна Димитрова
Третото издание на първата сесия на СОС започна с изслушване на кмета Васил Терзиев. След това Борис Бонев оттегли кандидатурата си председател, но никой от другите номинирани не събра поне 31 гласа.

Столичният общински съвет не успя да избере свой председател и след третото издание на първата му сесия, която започна на 13 ноември и продължи на 20 ноември. Както и в предишните дни, и днес при тайно гласуване в два тура нито един общински съветник не успя да събере поне 31 гласа, за да оглави градския парламент. В него най-голяма е групата на ПП/ДБ/"Спаси София"- 23 души, следвана от ГЕРБ-СДС- 14, БСП- 9, "Възраждане"- 8, ИТН и "Синя София" на проф. Вили Лилков- по 3 и ВМРО- 1. 

Новото в това заседание бе, че ПП/ДБ/СС се отказаха да издигнат кандидат за поста и обявиха, че членовете на коалицията ще гласуват по съвест. Съобщението бе направено от Борис Бонев, който на предишните две заседания бе номинацията на ПП/ДБ/СС, но не получи достатъчно подкрепа извън неговата формация. "Даваме си ясна сметка, че ако потретим избора, едва ли ще има успех. Положихме всички демократични, нормални и открити усилия да формираме мнозинство, да има избран председател и работата на СОС да започне. Уви, не срещнахме разбиране. Затова даваме възможност- ние имаме 24 души, останалите 38 общински съветници са повече от достатъчно да гласуват и да изберат председател", призова Бонев.   

БСП предложиха за трети път общинския съветник от групата си Диана Тонова, "Възраждане" потретиха с кандидатурата на Красимир Гълъбов, а ИТН- с тази на Пламен Данаилов. Както на заседанията на 13 и 20 ноември, ГЕРБ отново отказаха да излъчат човек от своята група и не участваха във вота за останалите. Така след първия тур Тонова и Гълъбов получиха по 7 гласа и отидоха на балотаж, а Данаилов остана с 4 и отпадна от надпреварата. В гласуването участваха общо 45 общински съветници, без тези на ГЕРБ-СДС, като 27 от пуснатите бюлетини се оказаха недействителни. Най-вероятно те дойдоха от групата на ПП/ДБ/СС и от "Синя София".

При балотажа Диана Тонова от БСП получи 8 гласа, а Красимир Гълъбов от "Възраждане" - 7. Недействителните бюлетини този път бяха 25. Следващият опит да бъде избран шеф на СОС ще бъде направен следващия четвъртък - 7 декември.  

Днешната сесия на общинския съвет за пореден път се отличи със скандали и взаимни нападки между групите на ПП/ДБ/"Спаси София" и ГЕРБ. В началото на заседанието кметът Васил Терзиев направи отчет за работата на общинските структури срещу последиците от снеговалежа, за въвеждането на нискоемисионната зона в центъра на града от 1 декември и т.н. След това Терзиев призова политическите групи да загърбят тесните си интереси и да изберат шеф на СОС, за да започне той да работи. "Надявам се в предстоящото тайно гласуване днес да изберете най-достойния сред вас, за да започнем да решаваме проблемите на София", каза Терзиев.

Впоследствие обаче представителите на ГЕРБ-СДС, "БСП за България", "Възраждане" и ИТН за малко напуснаха заседанието, след като се оказа, че да зададат на Терзиев полагащите се по правилник 3 допълнителни въпроса първи са се регистрирали общинари от ПП/ДД/СС. Това възмути останалите групи. "БСП излезе, защото ГЕРБ си тръгнаха от властта в София, но ГЕРБ-аджийщината остана в залата. Не може да се правят заявки за изказвания, а те да не се взимат предвид", коментира шефът на БСП- София Иван Таков. След него Ваня Григорова показа входирано искане за реплика, което водещият Грети Стефанова от ПП/ДБ/СС е пренебрегнала. В крайна сметка страстите се успокоиха и заседанието продължи, за да се стигне до поредния провал при избора на председател. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата