Медия без
политическа реклама

Стефан Янев заплаши с опасни последици, ако го отстранят

Изявленията на военния министър са несериозни и опасни, коментира евродепутатът Радан Кънев

28 Февр. 2022Обновена
БГНЕС

"Няма да подам оставка, но ако бъда отстранен от правителството, това ще има опасни последици", написа тази вечер в профила си във Фейсбук военният министър Стефан Янев. От четвъртък насам, началото на войната, той е нападан  от коалиционния партньор в правителството "Демократична България", че използва терминологията на Путин, че в Украйна става дума за военна операция. Зам.председателят на ДБ Иво Мирчев го нарече "неадекватен", но досега премиерът Петков го защитаваше и заяви в петък вечерта, че оставката на Янев не е на дневен ред. От поста на военния министър се подразбира, че и "Продължаваме промяната" са оттеглили доверието си от него. Янев внушава, че само той е подходящ за военен министър, защото защитавал българския национален интерес, който според неговото тълкуване не съвпада с американския, европейския и руския. Министърът напълно игнорира, че България е член на ЕС и НАТО.

"Целта на моите „партньори“ и критици е ясна. Целта, разбира се, не е просто да ме дискредитират в персонален план. Задачата е да бъде освободен постът на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там. Реализирането на подобен сценарий, според мен, поставя под риск националната ни сигурност", заплашва Янев. 

Най-вероятно причината за поста на министъра и евентуалния трус в кабинета е изявление на Жозеп Борел от тази вечер, в което става ясно, че ЕС е готов да предостави на Украйна самолети МИГ-29. Такива в ЕС има само в България, Словакия и Полша.  "Страните от ЕС ще изпратят изтребители в Украйна по молба на Киев, за да му помогнат да се противопостави на руското въздушно и сухопътно нападение", заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел.

"Ще предоставим дори бойни самолети. Не става дума само за боеприпаси. Предоставяме по-важни оръжия, като за война", каза той на пресконференция. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба е заявил пред ЕС, че "се нуждаят от такива бойни самолети, с които украинската армия може да оперира... Някои държави членки разполагат с такъв тип самолети", каза Борел.
 Външните министри на ЕС се споразумяха да предоставят на Украйна оръжия на стойност 450 млн. евро, каза Борел на пресконференция след спешна видеоконференция на външните министри на 27-те държави членки днес.

 

"България няма нужда да демонстрира проруска, проамериканска или проевропейска позиция. България трябва и според мен е длъжна да демонстрира позиция в защита на националните си интереси. Длъжна е да защити правата на своите граждани, да гарантира тяхната сигурност и спокойствие, просперитета на българската държава. Всъщност целта е една – да съхраним своята държавност, своята култура и национална идентичност. За истинските българи тези ценности не подлежат на компромис", съобщава министърът, който обвинява колегите си в аматьорщина и в опит да капитализират чрез политиката. 

В края министърът на практика съобщава, че решението да бъде  отстранен е вече взето : "Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред. Това ще е демонстрация на волята на парламентарното мнозинство и индикация за политиката, която ще се провежда занапред, подкрепени със съответната ясна, надявам се, аргументация"

Дали да се иска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев трябва да каже Народното събрание и политическата сила, която го е излъчила - Продължаваме Промяната, коментира в понеделник по Нова тв евродепутатът Радан Кънев. Според него изказванията на военния министър са несериозни и опасни. "В момента, в който на 200 км от нас се води война, е ясно, че един министър не може да прави това, което му скимне. Българското правителство трябва да има ясна стратегия и да действа по нея", категоричен бе Кънев.

В момент, когато светът е единен за подходите към военните действия в Украйна, един военен министър да каже, че това не е война, а вътрешен конфликт, е опасно и много благосклонно казано - несериозно, каза посочи още евродепутатът.

По негово мнение по-важно от оставката на Янев е каква политика трябва да следва България. „По-важно е каква политика ще следва България, защото министърът е функция на политиката. В такъв момент български министър да каже, че нямаме нужда от проевропейска политика, е пряка заплаха за националната ни сигурност”, смята Радан Кънев.

Попитан може ли зад това изказване да седи мнение на държавния глава Румен Радев, Кънев заяви, че няма причина да се коментира подобно твърдение. Думите на военния министър Стефан Янев са негова отговорност и няма причини да смятаме, че е изразил неофициално мнение в кръга на президента Румен Радев, смята Кънев.

Относно позицията на БСП и изказването на Корнелия Нинова, евродепутатът коментира, че социалистическата партия "трябва да осъзнае, че ние не сме във феодално разпределение на министерства. В тази ситуация не може да има отделна позиция на една партия". 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Стефан Янев, оставка

Още по темата