Quantcast

Медия без
политическа реклама

Според Каракачанов 3/4 от българите желаят да се върне казармата

Военният министър не посочи откъде черпи тези сведения, но се позова на примера на други държави, където има наборна военна служба

30 Дек. 2019
БГНЕС
Красимир Каракачанов

"Идеята за възстановяване на наборната военна служба се подкрепя от 72% от обществото", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Радио България. Той не посочи от какво социологическо проучване черпи тази информация, но добави: "А идеята за връщане на трудови войски, където онази част от обществото, която е неграмотна и не работи да придобие малко дисциплина, съзнание и професия, се подкрепя от 81 на сто от сънародниците ни".

Променената нагласа в общественото мнение, което отдавна е негативно настроено към наборната военна служба, Каракачанов обясни по следния начин: "Обществото вижда, че ситуацията около България не е толкова розова, колкото някой се опитва да я представи. Конфликтът в Сирия, пък и в Ирак продължава. Напрежението между Турция и Гърция расте. В самата Турция, която е наш съсед има 3 млн. нелегални имигранти, които в даден момент може да тръгнат и към нашите граници. В Босна и Херцеговина цари реална нестабилност. Напрежението между Косово и Сърбия съществува реално. В Черноморския район напрежението Украйна-Русия е факт. Хората виждат, че светът не е по-сигурен, отколкото беше преди 10 или преди 20 години. И обществото разбира, че имаме нужда от армия. Погледнете одобрението за модернизацията, която се извършва, въпреки че струва пари."

Военният министър обясни кой е виновен, че хората са били против връщането на казармата: "Проблемът е в онези политици, които в последните 20-25 години обясняваха на българския гражданин, че като влезем в ЕС, някой ще ни дава едни пари, ние само ще трябва да си живуркаме. Или като влезем в НАТО, някой друг ще ни пази. Именно заради това през последните 25 години армията беше сведена до 26 000 военноослужещи. Беше премахната наборната служба - нещо, което не само Гърция и Турция като членове на НАТО не направиха, но и скандинавски държави като Финландия, Норвегия и Швеция възстановиха наборната военна служба, а Дания никога не я е премахвала."

Още по темата