Медия без
политическа реклама

"Спаси София" вече се настройват за нови общински избори

БСП няма да прави коалиции в столицата нито с ГЕРБ, нито с ПП-ДБ, обявиха от "Позитано" 20

20 Яну. 2024Обновена
Илияна Димитрова
Според Борис Бонев от 2 месеца той не е кандидат за шеф на общинския съвет в София.

Единни сме с ПП-ДБ, че евентуални предсрочни избори са една от опциите, въпреки че това не е желаният изход от нас, заяви по БНТ общинският съветник и лидер на "Спаси София" Борис Бонев.  Според него след 4 отхвърлени от ГЕРБ-СДС и БСП предложения на ПП-ДБ-СС за изход от кризата с председателя на Столичния общински съвет е нормално в тяхната коалиция все по-често да се обсъжда вариант с нов вот за общински съветници.   

"За нас това не е проблем. Това е един от сценариите, който разглеждаме. Нашата група е подготвена и смятаме, че ще имаме по-добър резултат, отколкото имахме на предишните избори. 13 февруари е датата, след която вече могат да започнат тълкувания, че всъщност общинският съвет последните три месеца не е работил. В един такъв фрагментен общински съвет в един момент може да нямаме друг избор", коментира той.

Според Бонев групата на ПП-ДБ-СС, която е най-голямата с 23 души от общо 61 в СОС,  не получава никаква конструктивност. "Когато си предложил 4 варианта за изход от кризата, когато си провел срещи и преговори във всякакъв възможен вариант , съобразявайки се с претенциите на останалите, когато си поискал да има поне някакъв ясен план, с по-конкретни ангажименти, какви реформи ще се направят, кои наредби ще се променят в едно временно председателство на общинския съвет, и насреща не получаваш почти никаква конструктивност", обясни той.

По думите на Бонев най-"градивното", което са чули от ГЕРБ,  е как общинският съветник Георги Георгиев казва, че "Васил Терзиев трябва да ми стъпи на врата". "Това е нивото", коментира Бонев и допълни, че в неговата парламентарна група "не си стъпват по врата". 

"ГЕРБ са се посветили да правят на всяко едно възможно публично събитие да измислят някакви гръмки заглавия , които много хубаво да седят като заглавие в медиите", посочи общинският съветник. "Не е да видим как можем да направим нещо конструктивно за София, а как да набием другарчето в медията", обясни той.

Общинският съветник посочи, че основният проблем, пред който е изправена столицата е, че започват да се изпускат срокове за европейски програми, вероятността да не се приеме бюджетът е огромна.

На въпроса дали има нерви да се отцепи от ПП-ДБ, Борис Бонев отговори, че не е въпрос на нерви. "То е въпрос на много обективни критерии , които ние сме заявили публично. Смятам, че въпреки усилията на ГЕРБ да ни разделят нашата група става все по-сплотена", увери той.

ТВЪРДА ОПОЗИЦИЯ

Партийното ръководство на БСП е одобрило позицията на столичната организация на социалистите, че няма да правят коалиция нито с ГЕРБ, нито с ПП-ДБ в управата на Софийската община. Това заяви днес соцлидерът Корнелия Нинова.

От БСП-София периодично се включват в разговори с кмета Васил Терзиев и подкрепящите го общински съветници за преодоляване на политическата криза в управлението на столицата. Това обаче не е довело досега до нищо конструктивно.

Още по темата