Quantcast

Медия без
политическа реклама

София чупи рекорди за неработещо улично осветление

Сигнали идват от всички райони на града въпреки увеличения бюджет за поставяне и поддръжка на лампите

Илияна Кирилова
Сигналите за неработещо осветление в столицата продължават да валят.

Въпреки че през 2021 г. Столична община увеличи драстично парите за изграждането, ремонта и поддръжката на улични лампи, с осветеността в София продължава да има изключително сериозни проблеми. През тази седмица в общинския контактен център – call.sofia.bg, са подадени уведомления за неработещо или липсващо осветление от почти всички райони на града. От много от тях става ясно, че те се изпращат не за първи път и че предишния път отговарящата за района фирма не е решила проблема, а Столична община не е упражнила контрол.

Жител на район „Красно село“ например уведомява в четвъртък „Московска“ 33, че компанията „Лог Сиберия“, която отговаря за зоната, не е ремонтирала изгаснала лампа въпреки сигнала, който той е изпратил. „След подаден преди месец сигнал ми беше отговорено от фирмата-изпълнител, че уличното осветление работи, което е долна лъжа и явно никой не е посетил проблема. Държа тази фирма да бъде санкционирана за лъжата си! Прилагам снимки от отговора, както и снимки на стълба от 29 септември в 22:00 ч.“, пише гражданинът.

Жител на район „Лозенец“ съобщава, че осветлението по неговата улица също не работи и че той е изпращал и други сигнали, по които не е последвала реакция. „На ул. „Димитър Хаджикоцев“ №56 има една напълно счупена лампа. Прикачил съм снимки. Хубаво е и да се поразчисти растителността около стълба. Бих искал да напомня и за сигнали 341506, 341507 и 343889, за които все още не съм получил никакъв отговор. Дори че просто са препратени към фирмата, поддържаща уличното осветление в района, въпреки че мина месец от подаването им“, се казва в това писмо. 

През 2020 и 2021 г. зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев проведе обществена поръчка за избор на фирми за сервиза на уличното осветление през следващите 2 или 4 години. Направи впечатление, че разходите за тази дейност се увеличават повече от два пъти спрямо бюджета в предишния сходен договор. До 2023 г. Столична община реши да даде за стълбове и лампи 36,8 млн. без ДДС, като срокът може да се удължи с още 2 г. и парите да достигнат 73,6 млн. лв. За сравнение, в конкурса през 2015 г. заложената цена за същите дейности бе 32 млн. лв. за 4 години. Кръстев мотивира нуждата от повече пари с това, че София се разраства и че трябват инвестиции. Постоянните сигнали на софиянци за проблеми с осветлението обаче показват, че на думите на Кръстев трябва да се гледа с голяма доза съмнение. 

Частните фирми "Лог-Сиберия" ЕООД и "Улично осветление" ЕАД си поделят увеличения над два пъти бюджет на Столичната община за поддръжка и ремонт на уличното осветление и за изграждане на ново. От "Московска" 33 обявиха резултатите от обществената поръчка, започнала през

  

През 2021 г. половината от зоните на София бяха спечелени от фирма "Лог-Сиберия" ЕООД, а другата половина - от "Улично осветление" ЕАД. През февруари т. г. независимият общински съветник Борис Бонев изнесе данни за изключителни аномалии във въпросната обществена поръчка. От тях стана ясно, че "Лог Сиберия" прибира по 5755 лв. за изграждането на уличен стълб, докато за същото "Улично осветление" взима 1587 лв. Бонев изчисли, че с бюджета за инвестиции в северната част на София "Лог Сиберия" може да изгради само 1043 нови лампи, докато със същите пари в южната част на града "Улично осветление" може да постави 3781 броя до края на срока на договора.

Две напълно еднакви улични лампи на бул. "Цар Освободител" струват съответно 5755 лв. и 1587 лв. Единствената разлика е, че са от двете страни на улицата. Става въпрос за поредния скандал с обществени поръчки, за който съобщи общинският съветник Борис Бонев в предаването

След като фрапиращите данни станаха известни, проверка на договорите започнаха прокуратурата, ДАНС, КПКОНПИ и АДФИ. През юни АДФИ констатира седем нарушения на Закона за обществените поръчки. Едно от тях бе, че в стойността на договора за строителство по всяка обособена позиция има включени услуги, които не са необходими за изпълнение на дейностите. Наред с това методиката за оценка на офертите не дава възможност да бъдат сравнени и оценени обективно техническите предложения от офертите и не осигурява достатъчно информация за правилата, които ще се прилагат при определяне на оценката по всеки показател. Установено бе още, че представените оферти на избрания изпълнител по обособени позиции № 2 и № 3 не съответстват в пълна степен на предварително обявените изисквания на възложителя. Поради това същият е следвало да бъде отстранен от участие в процедурата, а не да спечели конкурса. Съставени бяха общо 16 акта, от които 2 на зам.кмета по транспорта, и по 2 на всеки участник в 7-членната комисия.

В отговор Кристиан Кръстев се защити, че според АДФИ изпълнителят, който е предложил по-ниска цена за основен ремонт и изграждане на улично осветление, е трябвало да бъде отстранен. Категорично не сме съгласни с този извод и затова още преди повече от месец подадохме възражения към АДФИ“, коментира той. 

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е открила множество нарушения в скандалната обществена поръчка за изграждане и сервиз на уличното осветление в Столична община, съобщи гражданската организация „Спаси София“, заради чийто разкрития по темата редица

Още по темата