Медия без
политическа реклама

Сливен даде ледената си пързалка без конкурс на фирма със запор от НАП

Общината избира директно дружеството, въпреки че е било отстранено от обществената поръчка

Община Сливен
Ползването на ледената пързалка в Сливен е безплатно единствено за хората със собствени кънки за лед.

Частна фирма, чийто капитал е запориран от НАП, ще печели тази зима от ледената пързалка в Сливен, която общината е наела до февруари срещу 29 999,00 лв. без ДДС. Дружеството не е избрано след конкурс, а с директно възлагане през вратичка в Закона за обществените поръчки.

Първоначално през август община Сливен обявява обществена поръчка на стойност 69 990 лв. за наем и монтиране на мобилна външна ледена пързалка, която да функционира в периода декември - февруари през тази зима и следващата на 2023 г. Явява се само един кандидат - фирмата "Тийм Груп България" ЕООД, но е отстранен от общинската комисия, тъй като офертата му не отговаря на техническите изисквания, които са необходими за качественото и срочно изпълнение на поръчката. Затова общината прекратява процедурата и моментално започва нова със същия предмет и прогнозна стойност. Резултатът обаче не е по-различен. Отново участва единствено фирмата "Тийм Груп България", която повторно е отстранена със забележката, че подадената оферта не е декриптирана в определения срок. Така обществената поръчка за ледената пързалка за втори път е прекратена на 8 септември.

Само 6 дена по-късно обаче на 14 септември е подписан договор между община Сливен и същото дружество "Тийм Груп България", което според общинската комисия не е отговаряло на техническите изисквания. В отговор на общината до в. "Сега" се казва, че фирмата е избрана по реда на директното възлагане според Закона за обществените поръчки. В него пише, че при доставки и услуги възложителите могат да избират директно изпълнителя, ако прогнозната стойност на поръчката е по-малка от 30 000 лв. И по някаква случайност договорът за ледената пързалка между фирмата и града е за точно 29 999,00 лв. или 35 998,80 лв. с ДДС.

За тази сума дружеството "Тийм Груп България" трябва да достави, монтира и отдаде под наем мобилна ледена пързалка с размер 600 кв. м за периода на зимата. Изпълнителят има още задължения да обезпечи техническото обслужване на пързалката, както и да следи за оптималното и безопасно функциониране на съоръжението. Ползването на пързалката е безплатно за всички, които имат кънки за лед, но се плаща за наем на такива, което струва 8 лв. 35 лева е таксата за кънките при 5 посещения и 60 лева – за 10. Тези приходи остават за фирмата, тъй като оборудването е частна собственост, посочват от общината.

"Тийм Груп България" ЕООД е регистрирана в Стара Загора с предмет на дейност: Международна и спедиторска дейност; покупка на стоки или други вещи с цел продажба; превозна, хотелиерска, туристическа, рекламна дейност и още. Интересно е обаче, че върху капитала от 7 лв. на дружеството е наложен запор от Националната агенция за приходите, показа справка на "Сега" в Търговския регистър. Причината са публични задължения на едноличния собственик Ивайло Иванов, на чието име се води и втора фирма "Фъни Ленд", която също е със запор от НАП. Обезпечителните мерки са наложени на 7 ноември - два месеца след възлагането на обществената поръчка за ледената пързалка в Сливен.

лева и 10 стотинки струва да се окачи и свали една коледна топка от елхата. Толкова ще плати община Сливен само за един елемент на коледната си украса тази зима. Цялостният монтаж и демонтаж, както и доставката на нови украшения, ще струва на града 113 878,45 лв. без ДДС.

 

Още по темата