Quantcast
Скопие засега отхвърля компромиса за езика и идентичността | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Скопие засега отхвърля компромиса за езика и идентичността

2 010
 МВнР

Македонското правителство излезе с официална позиция, в която отхвърля предложения от България компромис за езика, идентичността и общата история между двете страни. България заяви готовност да признае македонския език и идентичност, ако Северна Македония на свой ред се съгласи, че те произтичат от български основи. 

"Македонският език и македонската идентичност са факт, потвърден от ООН и по този въпрос не може да има дилема. Правителството на Република Северна Македония е за диалог, който ще доведе до решение на откритите въпроси. Смятаме, че на този етап с правенето на политически изказвания не трябва да се нарушава процесът на разговори, които се водят между двете министерства на външните работи", се казва в позицията на македонството правителство. Позицията идва в отговор на коментар на външния министър Екатерина Захариева, според която българските притеснения са свързани с претенциите за македонско малцинство у нас. Както "Сега" писа, България счита това за неприемливо и предлага да признае македонския език и македонската идентичност, ако Северна Македония признае, че исторически те произтичат от български основи. Компромисът е бил предложен от българския посланик в ЕС на заседанието на съвета на посланиците (КОРЕПЕР) в Брюксел.

България е единствената пречка, която поставя под въпрос даването на зелена светлина за начало на преговори между ЕС и РС Македония. Решението трябва да бъде гласувано на 10 ноември на заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси и сега зависи само от Скопие дали ще изпусне този шанс, след който не е ясно кога изобщо отново ще бъде на дневен ред в Брюксел.

 

 

Още

Скопие иска личните данни на всички български фенове за мача

21.09.2022

2041
България и Северна Македония не се разбраха за цената на тока

18.09.2022

12439
Северна Македония призна за руско влияние в политиката на страната

16.09.2022

8790