Медия без
политическа реклама

Шефът на "Шейново" отказа да подаде оставка заради разменените бебета

Наказани са трима от болницата, като най-тежкото е понижението в длъжност на старшата акушерка

10 Яну. 2023Обновена
Румен Велев
БНТ видео скрийншот
Румен Велев

Директорът на болница "Шейново" Румен Велев отказа да подаде оставка заради разменените бебета, въпреки че проверката откри множество нарушения. "Наложени са дисциплинарни наказания на трима души заради размяната на бебетата," заяви той на брифинг. Велев смята, че лично той не е допуснал грешки.

Старшата акушерка в болницата е отстранена от длъжност и е понижена. "Докладът на "Медицински надзор" не беше изненада за нас, защото голяма част от нещата съвпаднаха с това, което показа нашата вътрешна проверка - какво е станало с размяната на бебета и кой какъв пропуск е направил, за да се стигне дотам. На базата на тази вътрешна проверка наложих дисциплинарни наказания на трима души. Това значи предупреждение за уволнение. Старшата акушерка е понижена в длъжността. Има наказание и за дежурния лекар", каза Велев.

Редица нарушения са установени в работата на болница "Шейново" при проверката на агенция "Медицински надзор" по повод размяната на две бебета, съобщи днес ръководството на агенцията.

Още преди заключенията на агенция "Медицински надзор" са преразгледани всички протоколи и стандартни процедури за пътя на бебето от неговото раждане до неговото изписване, обясни още д-р Велев." Започнахме да преработваме тези стандарти не защото имаме пропуски в тях, а за да можем да изградим много по-ясни и точни взаимовръзки, за да няма никаква възможност за пропуски и грешки", посочи той.

Вече се прилага двойна проверка при изписването на бебета в столичната болница "Шейново", информира още Велев.  "Става дума за фиша, който ние използваме, стандартен образец от МЗ, в който при изписването ние пишем кой е предал бебето на майката, и той се разписва, а срещу него се разписва майката. Там въвеждаме две допълнения - че освен акушерката, която дава бебето, там ще се разписва още един служител - най-вероятно или дежурна акушерка, ако е извън работно време, или старша или главна акушерка, ако това е в рамките на работното време. Тоест, ще имаме двойна проверка", обясни той.

Разпитани са много служители на болницата, но от случая е минало много време, каза още директорът. "Голяма част от хората не си спомнят този случай, защото това е една текуща дейност за нашата болница. Всички го премисляме, но пряко някой да е дошъл и да е казал "аз съм виновен" няма, защото просто това няма как да се случи. Казах го и преди - това е някакъв низ от случайности, довели до този нелеп инцидент", добави той.

Още по темата