Quantcast

Медия без
политическа реклама

Разривът между ИТН, ДБ и ИБГНИ става необратим

Формациите, които доскоро разговаряха за обща програма, сега си разменят нападки за порции, мафия и лицемерие

11 Авг. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Василева обвини останалите формации, че никога не са имали намерение да се споразумеят с ИТН.

Надеждите, че третият мандат ще се реализира успешно под някаква форма, са на път да угаснат окончателно. Формациите, от които се очаква да създадат управляващо мнозинство, стават все по-остри една към друга, а позициите им очевидно се раздалечават, при това необратимо. Това проличава в езика, който използват едни срещу други - в него се намесват думи и фрази като разпределяне на порции, мафия и лицемерие.

 

ИТН презира другите - разпределят с шушукане порциите

Първи започнаха от „Има такъв народ“ (ИТН) с декларация, която депутатът от партията Виктория Василева изчете в кулоарите на парламента. Заобиколена от водещите фигури на ИТН, Василева остро атакува „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ), с които доскоро разговаряха за програма и политики, обвинявайки ги в лицемерие и нахалство.

Депутатът от ИТН описа по следния начин формациите, които довчера им бяха потенциални съюзници: „Парламентаризмът се свежда до: „Моля ви, направете правителство, защото в следващия парламент няма да влезем.“ Парламентаризмът е реплика от типа: „Махнете този, сложете който и да е, само не този.“ Парламентаризмът е готовност на един господин да се жертва за министър, само дето никой не го е канил. Това е техният парламентаризъм, но не нашият и никога няма да бъде.“

„За тях е нахалство, че предложихме правителство с 65 народни представители. Не беше ли нахалство в 45-ия парламент, когато бяхме 51, да ни умоляват със сълзи на очи да направим правителство, и то без условия, защото се страхуваха от избори ?!“, негодуващо попита депутатът от ИТН. И заяви, че ДБ и ИБГНИ са участвали в експертните разговори за обща програма, само за да прикрият своето желание да си проправят път към постове и влияние.

Поведението на колегите й, което често предизвикваше възмущение с агресивността и безпардонността си, тя оправда така: „Ние просто сме честни и истински. Не се крием зад лицемерни усмивки и кухи фрази. Очевидно е, че не са свикнали на такъв език и на такова поведение. Свикнали са всичко да се урежда с шушукане по ъглите на Народното събрание за предварителното договаряне на порциите.“

Василева обяви, че атаките срещу партията са направили структурите й още по-единни и решителни. И завърши с цитат от песен на Слави Трифонов: „Време е някой да изхвърли боклука.“ Не стана ясно кого има предвид, но не изглеждаше сякаш говори само за ГЕРБ, които се заканват да изчегъртат.

 

БСП недоволства от "задкулисието" на ДБ

По същото време, когато Василева обясняваше какво ги разделя с ДБ и ИБГНИ, соцлидерът Корнелия Нинова заговори негодуващо от парламентарната трибуна конкретно срещу десните. Причината бяха вчерашните думи на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, че коалицията му няма да подкрепи правителство с мандат на БСП. Според Нинова така се налагат разделителни линии между формациите, които евентуално биха могли да реализират третия мандат. "Ама вие още не знаете какво ще предложи БСП, ако президентът й предложи мандат. Ей така, априори и на инат, няма да ни подкрепите. И какво? Отиваме на трети избори – зимата, в ковид криза, в икономическа и социална криза, без бюджет и без пари за хората", констатира водачът на левицата.

Тонът й стана заканителен, когато стана въпрос за това на кого президентът Румен Радев ще предложи третия мандат. "Не се месете в правомощията на президента. Единственият, който може да реши как да се развият нещата оттук-нататък, е той. Не му поставяйте условия и не му извивайте ръцете. И не ни подлагайте на пазарлъци: вие се откажете, ние ще го вземем, ще ви дадем това или онова. Не сме се борили 4 години, за да се изчистим от задкулисие и зависимости, за да ни вкарате обратно там", гръмко обяви Нинова.

Порица и всички за раздорите помежду им: "Уважаеми колеги от партиите на протеста, хванахте се за гушите, поставихте разделителни линии, наричахте се какво ли не помежду си – с обидни думи, с лични квалификации. Надделяха партийни и групови интереси. Взаимно се обвинявахте, че едните са на Прокопиев, другите са на Пеевски. Решихте, че промяната на модела може да почака, докато се разберете. Е, колко да почака? Липсата на правителство на промяната и на трайно мнозинство зад него бетонира досегашния модел." И обяви, че левицата е готова да проведе разговори с всички, ако държавният глава й връчи мандата.

 

ИБГНИ предупреждава, че мафията е на терена

На предизвикателството на ИТН малко по-късно реагираха от ИБГНИ - при това също толкова нападателно. От името на коалицията единият от лидерите й Мая Манолова обвини хората на Трифонов, че превръщат българските граждани в заложиници на своите партийни интереси.

"Колко прищевки още? Кой стои зад маневрите по терена? Чии интереси обслужва целенасоченото предизвикване на хаос? Кой дирижира този театър на абсурда? Докога един политически център на задкулисието ще продължава това – докато му харесат депутатите в парламентарната му група? Не е ли това подмяната? Не са ли това ритуалните танци, с които да се скрие сянката и дългата ръка на ДПС зад паравана на предлагания кабинет?", дълго изрежда метафори Манолова, с които вкара ИТН в познатия дискурс за "задкулисието".

Този път бившата социалистка реши да уточни и къде точно вижда "дългата ръка" на догановата партия - в поканата за консултации, която ИТН отправи към движението, в съвпадащите им атаки срещу някои от служебните министри и в общото предложение за създаване на анкетна комисия за Буджака.

Манолова обяви, че ИБГНИ ще положи всички усилия за реализирането на третия мандат, като това, по думите й, трябва да стане в разговори между всички формации, без ГЕРБ и ДПС. С други думи, всичко правено досега да се започне отначало. Не се разбра как ще се водят тези разговори при всички обвинения, които формациите изсипаха една срещу друга. Докато говореше за диалог, Манолова вадеше и твърдения като: "Г-н Борисов си отиде, но мафията е на терена. Те са сега срещу хората. Те купуват подкрепа, сглобяват кабинети-марионетки. Тези пари сега са срещу нас и срещу парламентаризма."

 

ДПС посреща атаките с насмешка

Усилията на Манолова да навърже ИТН с партията на Ахмед Доган предизвиха отговора на лидера на движението Мустафа Карадайъ. Той изтъкна, че бившата социалистка разчита на късата памет на гражданите, когато говори така. "Кой стои зад вашите маневри? Ако погледнете вашата биография, най-вероятно там ще видите едно твърдо ДПС зад вас", иронично се обърна Карадайъ към Манолова, а пленарната зала реагира с ръкопляскания. След което той добави: "А в момента най-вероятно един политически център, който за цялата общественост се знае, че е една олигархично-медийно-НПО група."

Лидерът на ДПС наблегна на слабостите на новите формации, проявили се след изборите: "Виждаме начало на ново безвремие. Виждаме политическа немощ, липса на визия, липса на експертен капацитет, отсъствие на диалог, отсъствие на взаимно уважение и толерантно поведение." И ги предупреди: "Този път няма да мине номера с анти-ДПС реторика да прикривате политическата си немощ."

 

Разприте между политиците продължиха по същия начин и по-късно през деня, въпреки че тогава трябваше да се занимават със съвсем различни теми. Например създаването на анкетна комисия за Буджака:

Дебатът в парламента все повече бяга от фактите и затъва в конспиративни теории. Доказателство за това стана битката, която се разрази в пленарната зала днес, около създаването на анкетна комисия за нарушения в защитената територия Колокита в полуостров Буджака.

И накрая - Слави Трифонов лично

Шоуменът се намеси привечер в политическите дрязги чрез обичайната си медия - Фейсбук. Той обяви, че като е оттеглил проектокабинета, е отнел възможността на ГЕРБ и ДПС да "нанесат тежък имиджов удар" върху ИТН, като подкрепят правителството. В същото време, според Трифонов, останалите формации - ДБ, ИБГНИ и БСП, са показали позицията си против кабинет, излъчен от неговата партия.

"Всъщност, от вчера до днес се срутиха всички кули от слухове и внушения, че кабинетът на „Има такъв народ“ е кабинет на Сараите, на Пеевски, на Бойко Борисов, на задкулисието. Няма как кабинетът на „Има такъв народ“ да бъде на Сараите или на когото и да е било, при положение че кабинетът на „Има такъв народ“ го няма. Няма го, бе. От вчера го няма", написа той. И изтъкна, че ИТН ще управлява, ако се чувства свободна и "ако суверенът реши".

Много от играчите в мръсната българска политика се бяха надъхали за зловещо плюене и омраза по „Има такъв народ“, ако...

Posted by Слави Т. Трифонов on Wednesday, August 11, 2021

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?