Медия без
политическа реклама

В разрез със закона ПП иска индексация на строителните договори

Народните представители ще правят втори опит за промени в ЗОП в колизия с правилника на парламента

Фейсбук профил на Мая Манолова

Депутати от "Продължаваме промяната" се опитват да прокарат в нарушение на закона прясно отхвърлен от Народното събрание законопроект. Той касае ключова промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП) - възможността за индексация на договорите според инфлация, като ефектът му може да възлезе на стотици милиони левове.

В разгара на политическата криза през май депутатите отхвърлиха законопроекта още на първо четене и според правилника на НС повторното му внасяне може да стане след изтичане на минимум 3 месеца. Това не е попречило на Настимир Ананиев и група народни представители от ПП да го внесат отново, при това с дословно преписани мотиви и леко променени текстове.

Както "Сега" писа, първият проект за индексация на строителните и други договори с мотив "инфлация", внесен от депутати на ПП и ИТН, породи тежки спорове в парламента. В момента ЗОП позволява надхвърляне на стойността по договорите само в ограничени случаи, а индексация на цени заради инфлация е допустима само ако такава е предварително предвидена в тях. Идеята на промените е индексацията според инфлацията да може да се приложи и за заварени договори без такава клауза.

Първото предложение доведе до грандиозен скандал в парламента. Проблемът идва от невярното твърдение в мотивите, че проектът няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет. В същото време евентуална индексация на договорите е свързана с разходи за стотици милиони - както по европейски, така и по национални проекти.

Без осигурено финансиране в бюджета индексацията ще се окаже възможна само при възложители, които разполагат със свободен ресурс. Оспори се и самото прилагане на разпоредбите към вече сключени договори, за които се твърди, че са сключвани при раздути цени. МРРБ представи тогава методика, която предвиждаше таван на индексацията - до 15% от стойността на договора.

Този законопроект бе отхвърлен на първо четене в пленарна зала на 9 юни. И това би трябвало да свали въпроса от дискусия в НС. Съгласно правилника на НС, отхвърлен на първо четене проект може да се внася само след промени в основните му положения, което се отразява в мотивите, и не по-рано от три месеца.

В разрез с това правило обаче, на 19 юли Настимир Ананиев и група народни представители от ПП са внесли отново проекта със същите мотиви и леко модифицирано съдържание. Основната разлика е, че методиката за индексация няма да се определя с правилника за прилагане на ЗОП, а ще се пише от МС. Според финансовото министерство това е по-гъвкав механизъм, защото видовете договори са различни, методиките следва да са различни, а честите изменения в правилника за ЗОП не са препоръчителни и създават правна несигурност.

В новия проект обаче не е отразена нито една от отправените критики. Финансовият министър Асен Василев например настоя през май актуализацията да се прилага само за предстоящи дейности по заварени проекти, но не и за вече приключили такива.

Това бе прието с огромно недоволство от бизнеса, защото строителните фирми твърдят, че са се съгласили на анексиране на стари договори заради уверения, че цените ще бъдат индексирани. В предложената от регионалния министър Гроздан Караджов методика се предвиждаше възможност на индексация на разходи, фактурирани или настъпващи след края на юни 2021 г. Новото предложение не дава и никаква ограничителна рамка за максимално допустимото увеличение на стойността на договора след индексиране.

Текстовете на новото изменение - подобно на старото, са рамкови и дават огромна свобода на Министерския съвет да определя правилата. Оказва се и че за различните видове договори - за услуги, доставки и строителство, може да има различни методики, а какво ще пише в тях - никой не коментира. Не е направено никакво усилие и в посока да се покаже ефектът на евентуална промяна в ЗОП върху бюджета на държавата. 

 

Още по темата: 

Отхвърлените от парламента на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, които предвиждаха индексация на вече сключени строителни договори, изправят общини и други публични възложители пред патова ситуация.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата