Quantcast

Медия без
политическа реклама

Рашков: Гешев превърна прокуратурата в придатък на политическата власт

15 Юли 2020
Архив СЕГА

В прокуратурата е въведен двоен стандарт, което е недопустимо в правото. Това коментира пред bTV Бойко Рашков. Бившият шеф на бюрото за контрол на СРС-тата от вчера е в правния съвет на президента Румен Радев. Рашков каза още, че главният прокурор Иван Гешев е превърнал държавното обвинение в придатък на политическата власт.

Юристът каза още, че влизането на прокуратурата в президентството предизвика много въпроси. Единият от тях е защо трябваше да се вдига шум. "Шумотевицата у нас е привилегия на политиците. Чрез нея отключват доверие на гражданите към собствените си действия и очаквания в посока евентуални политически събития", обясни Рашков. По думите му шумотевицата е въведена през последните два мандата на главните прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев. Според Рашков шумът обслужва само политически интереси. "Процесуалната дейност, която трябва да се извърши в административна сграда, е известно как се осъществява по закон и не е нужно да се вдига шум, освен ако не се преследват политически интереси", посочи той.

Според него президентът Радев не е защитил бегълци от правосъдието, както твърди главният прокурор в Туитър. "Беглецът, който сега е в Азия, беше тук до неотдавна. А извършените от него деяния, за които е обвинен, са направени по времето на Владислав Горанов, Бойко Борисов, Иван Гешев, Сотир Цацаров, Менда Стоянова, пресаташето на премиера и много други", каза Рашков по адрес на Божков.

И допълни, че се е оказало, че държавните органи, които "много добре знаят, че 5 години не се плащат съответните такси, започват да преследват човека, с който са си общували". По думите му във всяка цивилизована държава принципалът, който ръководи Комисията по хазарта, ако има загуба от 700 млн. лв., следва да подаде оставка. А ако има прокуратура - да бъде подведен под наказателна отговорност.