Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев директно нареди приоритетите на новия парламент

Президентът предложи бюджет и закони, и предупреди "войнолюбците", че историята няма да им прости

БГНЕС
Румен Радев

Президентът Румен Радев директно определи програмата на депутатите при откриването на новото 48-о Народно събрание. В приветственото си слово на първото заседание на парламента държавният глава предложи политическите сили да приемат държавен бюджет и закони, изработени от неговото служебно правителство, и отправи тежки предупреждения към "войнолюбците" сред тях.

Според Радев парламентът трябва да разреши неотложните въпроси, повдигнати от социално-икономическата криза, независимо колко дълго ще просъществува. "Парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде удавено в скандали", предупреди той депутатите.

Той подчерта, че до края на годината трябва да бъде приет държавният бюджет за 2023 г., и обяви, че служебният кабинет е готов да представи проект на такъв. От депутатите поиска да се отнесат към проектобюджета му професионално, а не "предизборно". Радев заяви, че правителството е разработило и законопроектите, засягащи Плана за възстановяване и устойчивост, и настойчиво заяви, че очаква те да бъдат разгледани и приети "в спешен порядък". Кабинетът ще представи пред парламента и предложенията си за модернизацията на армията, включително за закупуване на допълнителни изтребители.

В тази връзка, Радев изтъкна: "Нека не се противопоставя националната сигурност на социалната политика, защото без сигурност няма инвестиции и силна икономика, а също така няма и пълноценна социална политика." Това беше очевидно насочено към ПП и БСП, които критикуваха намеренията на служебния кабинет да купи нови бойни самолети, вместо да насочи бюджетните средства към социални разходи.

Като законодателни приоритети президентът добави борбата с корупцията, проблемът с "фактическата недосегаемост на главния прокурор", справянето със злоупотребата с власт и грубото погазване на правилата в ежедневието, например по пътищата от пияни и дрогирани шофьори.

Накрая Радев напомни за войната в Украйна и посочи, че основната задача на политиците е да държат настрана България от "пожара на войната". "Българските избиратели и историята няма да простят на онези, които поради лекомислие или корист тласкат страната във войната. Като човек, който е наясно с цената на риска, знам, че тъкмо най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и няма да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите. Имало ги е преди, за съжаление, някои го правят и днес", заяви президентът. Наскоро той пряко обвини ДБ именно във войнолюбие, в същия дух е правил коментари и спрямо ПП.

ГЕРБ-СДС предупреди за потенциален разпад на политическата система

Единственото и мирът ще са в основата на позицията на ГЕРБ-СДС, каза от парментарната трибуна Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. "България се намира в толкова критична ситуация, че не можем повече да си позволим дребнави спорове или популизъм, граничещ с умишлено тласкане на държавата към фалит, а обществото – към анархия”, заяви Атанасова. И допълни, че след три служебни правителства и едно на четворната коалиция страната ни в катастрофално положение, което може да се поправи, ако депутатите стигат до съгласие на само със съмишлениците си, но и с опонентите.

Според Атанасова "политическата цена на провала е платена от онези политически субекти, които отказваха да се съобразят с реалността. Ако не надмогнат себе си – ще вървим към разпад на политическата система".

ПП ще подкрепи всеки, който застане зад приоритетите й

От името на формацията говори съпредседателят й Кирил Петков. Бившият премиер повтори всички досегашни тези на ПП, като подчерта, че в новия парламент ролята й ще бъде на „конструктивна, предвидима опозиция“. И изреди приоритетите, които ПП обяви по време на предизборната кампания, и ще преследва и сега, включително като подкрепи други политически сили, защитаващи същото: да не се повишават данъците; да се задържи дефицитът до 3 процента; таван на цената на тока и газа; увеличение на пенсиите с 20 процента и на минималната работна заплата до 50 процента от средната; две тарифи за ток, вода и парно, на база на консумацията; нова антикорупционна комисия и независим съдия, който да разследва главния прокурор и т.н.

Постигането на тези приоритети, според Петков, ще реши и проблема с демографската криза. „Време е да поставим точка на безкрайните политически преходи. Време е разговорът да бъде не само за политика, а за изпълнени обещания“, заключи Петков.

ДПС настоя за правителство с ясно разписана програма

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни на колегите си депутати, че основният проблем на страната е липсата на диалог. „Трябва да решим проблема своевременно, за да отговорим на предизвикателствата пред нас. Отговорността е на всички. Лесно е да кажеш, че избирателите са ти отредили място на опозиция, но това е просто безотговорно“, заяви той, очевидно критикувайки предното изказване на Кирил Петков.

Карадайъ подкани колегите си да спрат да губят време с лозунги и да приемат рецептата на ДПС за политическата криза: „правителство с ясно разписана програма с конкретни срокове“. За целта обаче, подчерта той, всички политически сили трябва да седнат на масата за преговори. „Лесно е да рисуваш в черно образа на опонента. И ние лесно можем да правим това. Лесно можем да посочим, че през последите 12 години единствено ДПС беше истинска опозиция на ГЕРБ. И сега, на последните избори, продължаваме да се борим по места с модела ГЕРБ“, гръмко заяви Карадайъ, докато опонентите му се усмихваха скептично.

Той директно се обърна и към президента Радев – с молба да влезе в ролята си на обединител на нацията и да проведе консултации с политическите сили за парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство. И завърши с цитат от Васил Левски: „Времето е в нас и ние сме във времето.“

ДБ призова да не се превръщаме в „Северна Корея на Балканите“

Като първостепенен проблем пред българската държава съпредседателят на ДБ Христо Иванов открои „геополитическата конвулсия“, както нарече войната в Украйна. Той се обяви срещу воденето на „политика на де факто неутралитет, надявайки се, че точно нас ще ни отмине глобалният конфликт.“ „Това е просто несериозно“, подчерта той и допълни, че иначе страната ще се превърне в „Северна Корея на Балканите“. Срещу него седеше и го слушаше президентът Радев, който е категорично против всякаква намеса на България във войната.

Иванов засегна и въпроса за политическата криза. Според него основната причина за неспособността на политиците да съставят правителство е корупцията. Затова, когато се договаря мнозинство и кабинет, важният въпрос е да бъдат убедени гражданите, че „сговорът не е безпринципен“. По думите му, трябва да се проведе откровен разговор за корупцията и да се работи за прочистването на институциите от подобни практики.

БВ се обяви срещу „10-15 личности, които ни разделят“

Интересна бележка направи в първото си изказване водачът на БВ Стефан Янев. Бившият служебен премиер обяви, че в страната „има 10-15 личности, които ни разделят и противопоставят“. Затова неговата политическа сила ще работи за „механизъм за одит на дейността“ на тези хора, които той нито назова, нито описа по никакъв начин. „Ако не го направим, рискуваме да превърнем държавата си в територия, а народа – в население“, предупреди енигматично Янев.

"Възраждане" с упрек към негласувалите

Встъпителното слово на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов възмути депутатите, като някои от тях дори напуснаха пленарната зала. Причината вероятно се крие във факта, че Костадинов нарече народните представители "мнозинтство от безразборна евроатлантическа тълпа".

Той упрекна партиите, че вместо да се занимават с икономическите последици от войната в Украйна, те са дискутирали въпроса дали посланиците на Русия и Беларус да присъстват, или не на откриването на НС, след което продължи с дълги цитати от стихотворения на  Иван Вазов и Радой Ралин.  

БСП пак подхванаха темата за оръжията за Украйна

Политиката изисква отговорност, честност, мъжество, заяви лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова. В речта си тя очерта приоритетите, за които столетницата ще се бори в новото Народно събрание – "благосъстоянието на народа, финансова стабилност и развитие на икономиката, безкомпромисна борба с корупцията и гарантиране на мир и защита на достойнството на народа".

Нинова за пореден път засегна обвиненията, че тайно сме изнасяли оръжия за Украйна, като заяви, че от БСП много пъти са били "коректив в правителството по много въпроси" и че решението в случая е в дипломацията, преговорите и мира, а не в оръжието. И допълни, че столетницата няма да подкрепят предложението на служебния кабинет за закупуване на самолети.

Тържественото начало на парламента

Първото заседание беше открито от най-възрастния депутат – Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. В приветственото си слово той се върна към спомените си от големите политически събития на прехода и подчерта, че и днес политиците залагат предимно на агресията и отрицанието. И на няколко пъти се обърна към депутатите: "Моля ви, колеги, мислете!"

След това парламентаристите положиха клетва и изслушаха химните на България и ЕС. Докато звучеше европейският химн, депутатите от "Възраждане" демонстративно останаха по местата си.

Рашидов ще ръководи заседанието до избора на новия председател на парламента.

На първото заседание, освен президента и неговия заместник Илияна Йотова, присъстваха и много други гости: служебният премиер Гълъб Донев и неговите министри, представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Поканени бяха и бившите президенти и председатели на Народното събрание.

Не присъстваха посланиците на Русия и Беларус. По решение на повечето политически сили те не бяха поканени за тържественото откриване.

Още по темата