Медия без
политическа реклама

Доган смени кмета на Кърджали

Управлявалият 20 години Хасан Азис не бе издигнат отново

20 Септ. 2023Обновена
Преди няколко дни се състоя концерт на Лили Иванова в Кърджали, а Хасан Азис я обсипа с почести.
FB/Д-р инж. Хасан Азис/Hasan Azis
Преди няколко дни се състоя концерт на Лили Иванова в Кърджали, а Хасан Азис я обсипа с почести.

Управлявалият 20 години Кърджали Хасан Азис не бе издигнат за нов кметски мандат. Новината съобщи самият той в социалните мрежи тази вечер. Кандидат ще е Ерол Мюмюн, който според БНР е регионален директор на банката на Фуат Гювен. Доверието бе свалено и съответно предадено на новия избраник лично от Ахмед Доган. Почетният председател препитва цяла седмица в сарая в Бояна стотици номинирани от цялата страна. Че нещо се мъти около Кърджали стана ясно снощи, когато бяха одобрени кандидатите в Кърджалийска област, без самия общински център. За поста в Кърджали бяха предложени още двама души, понеже Доган искаше навсякъде да има конкуренция.

Азис бе считан за несменяем, бе се превърнал в символ на града. Освен това е и зам.-председател на ДПС. Но Доган явно е решил да смени не просто кандидата, и не просто кмета (доколкото в Кърджали винаги печели ДПС, то е ясно, че новият ще е Мюмюн). Но и да демонстрира някаква обща промяна (модната дума) чрез изненадващо действие в южната партийна столица.    

Азис публикува на своя фейсбук профил щастлива снимка с Доган и Мюмюн. И написа: "Преди минути ръководството на ДПС взе решение да издигне Ерол Мюмюн за кандидат за кмет на Кърджали на предстоящите местни избори през октомври. Благодаря на Почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и ръководството на партията за възложената отговорност в последните 20 години да бъда част от отговорността за развитието на града и пълното му преобразяване в европейски град и столица на толерантността на България, Балканите и Европа. Ерол е подготвен и достоен кандидат, който ще наследи години на отлична работа в община Кърджали, както и подготвен екип, създал и участвал пряко във всички малки и големи проекти в града ни. Тези избори са от изключително значение, за да продължи надграждането на всичко постигнато дотук, и за да може Кърджали да продължи бъде образец на европейски мултикултурен град на толерантност и разбирателство между всички жители. Благодаря от сърце на всички съпартийци, чиито номинации получих по време на предварителните събрания. Вярвам, че добрата работа ще продължи и в следващите години. Благодаря на всички жители на прекрасния ни град!"

Процедурата за издигане на кметове в партията тече по твърде интересен начин. Кандидатите минават на изпит лично при Ахмед Доган в сарая в Бояна, където той им задава въпроси. Анкетата се състои от точно определен брой питанки, като почетният председател си служи с пясъчен часовник, за да отмерва времето на представяне. Обикновено накрая съответният "ученик" е окуражен да тича обратно към родното място, за да сее все така компетентности за радост на хората. А философът от Дръндар не пропуска да го възнагради с някоя своя мъдрост. Освен това Доган държи да има по няколко кандидати за всяко място. Така стотици души тази седмица от цялата страна правят върволица в Бояна. На всеки е отделено време, на всеки е предоставен шанс - ако ще първи петли да запеят. В изпитната комисия членува и формалният председател Мустафа Карадайъ, плюс още няколко души - да допълват Доган. И да не е скучно, разбира се. Едри щрихи от цялата тази почти спиритуална атмосфера бе препредадена от пресцентъра на ДПС преди няколко дни.

За Кърджали, освен Азис, бяха номинирани народният представител Елван Гюркаш, юристът Муса Сеидахмед и банковият служител Ерол Мюмюн.

В предишните дни Доган смени един дългогодишен кмет. В Руен бе прекъснато царството на Исмаил Осман, като бе издигнат областният председател на Ахмед Сюлейман. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Хасан Азис, Кърджали

Още по темата