Медия без
политическа реклама

Проучване: РС Македония първо да мисли за България, после за ЕС

70% от българите не са съгласни да направят компромис преди уреждане на двустранните отношения

09 Дек. 2021
Галъп Интернешънъл

Над 70% от българите смятат за приоритет уреждането на отношенията на Скопие със София, а не пътя на Скопиe към Европейския съюз. Данните са от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, цитирани от БГНЕС. Изследването е проведено „лице в лице“ между 25 ноември и 3 декември сред 803 пълнолетни българи.

71,1% от българите приемат, че най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз. На обратното мнение са 7,5%. Останалите 21,4% се колебаят.

Малко по-склонни да пренебрегнат проблемите в отношенията ни със Северна Македония изглеждат представителите на най-младата възрастова група и хората с по-ниско образование. Но и при тях делът на подкрепящите опцията Северна Македония да стане член на ЕС, независимо от проблемите отношения с България, не надвишава една десета. Най-твърди в позицията, че най-важно е да бъдат уредени отношенията между двете страни, а не толкова дали Северна Македония ще се присъедини към ЕС, са висшистите, възрастовите групи над 45 години и жителите на столицата.

През лятото на 2021 г. „Галъп интернешънъл болкан“ провери общественото отношение по още един пряко свързан с темата индикатор – наложеното от страна ни практическо вето за присъединяването на Северна Македония към ЕС. 70% от запитаните в експресен телефонен сондаж през юни отговарят, че в спора със западната ни съседка най-добре е България да не вдига ветото, 19,3% смятат обратното, а една десета изразяват колебание. 

 

Още по темата