Quantcast
Пикът на коронавируса у нас се очаква по Великден | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Пикът на коронавируса у нас се очаква по Великден

Общият брой на заразените стигна 264
Обновена
12 283

За съжаление пикът на разпространение на коронавируса у нас се очаква около Великден. Ситуацията около срока на противоепидемичните мерки е динамична и може да претърпи промяна, обяви в предаването на bTV "Лице в лице" началникът на кризисния щаб генерал Венцислав Мутафчийски. Тази година празникът се пада на 19 април.

21 са потвърдените заразени с коронавирус за деня. Кърджали и Хасково са новите градове, в които се регистрира вирусът. От новите случаи 14 са в София, в Смолян - 2, в Плевен - 1, във Велико Търново - 1 и във Варна - 1, съобщи на редовния си брифинг началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Така общият брой на заразените стигна 264.

Изписаните след две отрицателни проби вече са 8. Заразени са и двама военослужещи, евакуирани от мисията в Косово, те ще бъдат настанени във ВМА. Има и заразен военнослужещ в Румъния, настанен е в болница в Букурещ. В "Пирогов" има един интубиран пациент, в болницата "Св. Ана" интубираните са двама - на 75 и 54 години. Към болниците в София с регистрирани случаи се присъедини и Инфекциозна болница.  

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед за удължаване на противоепидимичните мерки до 12 април. 

В началото на деня бе отчетен един нов случай на диагностициран с COVID-19. Болният е от София и не е настанен в болница. Така общият брой на заразените в страната нарасна до 243, съобщи още ген. Мутафчийски. Въпреки че за последните няколко часа е констатиран само един нов случай, той уточни, че няма шанс епидемията у нас да се размине без да отчете пик. Пробата на едномесечното бебе, прието в инфекциозна клиника в Пловдив заради съмнение за коронавирус след контакт със завърнали се от Италия роднини, е отрицателна. 

В „Пирогов“ има четирима интубирани в тежко състояние и 7 в добро състояние. "Сред интубираните има един човек, който е в много тежко състояние. Във ВМА имаме двама болни, които бяха на ръба на дихателната недостатъчност, засега удържат положението", съобщи Мутафчийски с уточнението, че всички пациенти в тежко състояние имат съпътстващи болести. Междувременно от Столична община съобщиха, че заради потвърдени случаи на вируса в Пета МБАЛ приемът на пациенти се преустановява, с изключение на отделението за диализа. Вътрешното отделение, пулмологията, спешният кабинет и реанимацията са под карантина, болните в тези отделения ще се изписват след отрицателен резултат за коронавирус.      

Напълно излекуваните и изписани до момента са четирима човека. "Има 8 души, които напират да бъдат изписани от ВМА, но още не са изчистени от вируса", коментира ген. Мутафчийски. По негови думи първите диагностицирани у нас в Плевен и Габрово вече са здрави, но още не са изписани, тъй като вирусът е в тялото им. "Обсъждаме да се изработи стратегия за тези лица, които са здрави, но с вирус. Кога можем да преценим, че те са стабилни, няма опасност за здравето и могат да бъдат вкъщи. Ще дойде време, в което няма да можем да си позволим да стоят здрави хора в болниците, а други да умират пред тях", разясни председателят на кризисния щаб.

Ген. Мутафчийски обясни също, че вирусът вече има вътрешна циркулация у нас. За вчерашния ден са изследвани около 350 души. Тестват се предимно хора, които са със заболявания. Той призова лекарите от цялата страна да тестват масово хора с респираторни заболявания, каквото нареждане има от Световната здравна организация.

От оперативния щаб разясниха и математическия модел, разработен от БАН, според който на всеки 11 души, заразени с коронавирус, се откриват двама. Ген. Мутафчийски е категоричен, че това е задоволителен резултат в тази ситуация. 

„Маските категорично трябва се поставят на болни лица, защото по този начин се предотвратява при кихане, кашляне да разпространяват аерозол, в който вируси …и за медицински персонал, който работи непрекъснато в такава среда. За останалите граждани - ако се чувствате сигурни по този начин, могат да носят маски, но да знаят, че не са защитени 100% .Да, за собствено успокоение….Но ако има болни, дори и да не са с коронавирус, отговорни пред другите хора ще бъдат, ако носят маска“, коментира още ген. Мутафчийски.

Попитан дали България ще последва примера на Румъния, която започна масово тестване за коронавирус в Букурещ, ген. Мутафчийски изтъкна, че предстои да видим какъв ще бъде резултатът. Той даде пример с Германия, която първоначално предприе подхода с бързите тестове, но сега съобщила, че се отказва от него.

Той допълни, че има голям наплив от дарители. Вчера лице е заявило, че ще дари 1 000 000 лв., но ген. Мутафчийски не пожела да го назове, тъй като още дарението не извършено.

Още

Темпът на ваксинация рязко спадна

15.06.2021

3181
За пръв път от октомври имаме само шест жертви на COVID-19 в делник

09.06.2021

1427
Новозаразените с коронавирус са 1.5% от тестваните

30.05.2021

1843