Медия без
политическа реклама

Намаляват настанените в болница с коронавирус

В България все още няма регистриран случай с новия вариант Омикрон

04 Дек. 2021Обновена

Новите случаи на заразени с коронавирус у нас са 2289. Това са 6.22% от направените 36 775 теста през изминалото денонощие, сочат данните на Единният информационен портал.

В болница с коронавирус са 6035 души, което е със 190 души по-малко от предния ден. 87.32% от новопостъпилите вчера в здравно заведение 552-ма не са ваксинирани. В интензивно отделение са 684 души - с около 20 души по-малко от предния ден.

Активните случаи са 102 459, а 3323 са излекувани за последното денонощие. Починали са 113 души, като 88% от тях не са били със завършен ваксинационен курс.

Близо 20 000 дози ваксина са поставени през последното денонощие. Броят на хората със завършен ваксинационен курс е 1 799 000. Буферна доза вече имат над 123 000 души.

В България на този етап все още няма регистраран случай на новия вариант на коронавируса Омикрон. Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) работи усилено в посока проучване, заяви пред Нова тв директорът проф. Ива Христова.

Започнали сме едно мащабно секвениране, чиито резултати се очакват до седмица”, допълни Христова. Тя посочие, че според указанията на Европейския център за контрол на болестите 5-10% от положителните проби трябва да бъдат секвенирани. У нас се секвенират 10%. "Това са няколкостотин проби на седмица. Ще го хванем, ако се появи. Освен това въведохме теста, който открива промените в S-гена. Така че правим и един предварителен скрининг”, уточни проф. Христова. 

Базирайки се на данните за Омикрон, получени от ЮАР, тя заяви, че в рамките на месец новият вариант може да се превърне в доминиращ в България. Вече е ясно, че Омикрон е много по-заразен. „Ако Алфа вариантът беше 60% по-заразен от изходния ухански вариант и Делта, спрямо Алфа беше още 60%, в случая имаме 200-300% нагоре от Делта варианта”, уточни тя.

За радост, последните новини от Световната здравна организация за Омикрон, показват, че той се прекарва сравнително леко и не води до тежки последици за здравето.

Според проф. Христова, ако се допусне разпространението на Омикрон в България, страната ни ще влезе в следващата вълна, точно когато излиза от предходната. „Възможно е тя да обхване много по-голям брой хора”, предупреди директорът на НЦЗПБ.

От понеделник се възобновяват плановите операции, обяви пред "Дарик" министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Обясни и че тази забрана е била въведена не просто заради разпространението на вируса, а заради недостига на реанимационни легла.

Кацаров обясни, че има достатъчно тестове за ученици до средата на януари. Обяви обаче, че било задължение на Министерството на образованието да се занимава с доставката на тестове, а на неговото ведомство правителството превело пари за тях, за да помогне. "Надявам се Министерството на образованието и науката вече да има достатъчно време и възможност да поръча следващите количества тестове занапред", каза Кацаров.

Той обяви, че тази година публичните разходи за здравеопазване ще надхвърлят 7 млрд. лв., което е почти 5.5% от БВП и даде пример с последната година преди пандемията, когато те са били 5 млрд. лв. 

Още по темата