Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пропадна орязването на партийната субсидия до 1 лев на глас

Идеята на "Има такъв народ" беше посрещната с всеобща съпротива

21 Апр. 2021ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова
Най-вероятно правоимащите формации ще продължат да получават по 8 лева на глас и занапред.

Предложението на „Има такъв народ” да бъде съкратена държавната субсидия за политическите партии до 1 лев за всеки действителен глас не успя да премине през парламентарната правна комисия. Същото най-вероятно ще се случи и в пленарната зала в петък, когато законопроектът ще бъде разгледан на първо четене.

В момента размерът на субсидията е 8 лева на глас. Такава се полага на партиите, получили минимум 1 процент от действителните гласове на парламентарни избори и на коалициите, взели поне 4 процента от гласовете на избори.

На практика идеята, която залегна и на националния референдум от 2016 г., не получи почти никаква подкрепа. От БСП обявиха, че са готови да се включат в дебат за „справедлива субсидия”, но категорично няма да приемат драстичното й орязване. Иначе партиите ще започнат да защитават интересите на скритите си спонсори, а не на обществото, аргументираха се социалистите.

От ДПС заявиха, че ако предложението се приеме, на второ четене ще поискат субсидията да стане нула лева. „За партии от размера на ДПС едно е равно на нула. Нещо повече – осем е равно на нула. Осем лева субсидия е достатъчна за големи партии като ГЕРБ и БСП. За да участваме на тези избори, взехме банков заем, за да покриваме разходите на партията. Всичко под 10 лева е равно на нула”, обясни депутатът от движението Хамид Хамид.

От ГЕРБ-СДС предпочетоха да се заядат с депутатите на Трифонов, че са се отказали от друга идея на националното допитване – за въвеждането на мажоритарна система. По-рано внесеният от бившите управляващи законопроект в тази посока беше отхвърлен от правната комисия. „Недоумявам защо ГЕРБ се опитва, търсейки обществено одобрение, да консумира чужди идеи. Ние не желаем вие да предлагате нашия законопроект”, отвърна председателят на правната комисия Радостин Василев, който е издигнат от „Има такъв народ”.

Идеята не се понрави и на „Демократична България”. Депутатът Атанас Славов изтъкна, че дясната коалиция подкрепя система, при която политическите партии разполагат с достатъчно публичен ресурс при строга отчетност.

Още по темата