Quantcast
Прокуратурата вади всички стари проверки срещу Пеевски | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата вади всички стари проверки срещу Пеевски

ДАНС, ГДБОП и Вътрешна сигурност ни казаха, че няма подслушвани политици, обяви говорителят на Гешев Сийка Милева
Обновена
4 531
 Илияна Кирилова

През годините спрямо бившия депутат от ДПС Делян Пеевски са извършвани редица проверки и предстои същите да бъдат отново анализирани. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Върховната касационна прокуратура се самосезира и образува преписки спрямо 6-те лица с наложени санкции от САЩ, допълни тя. 

Преди два дни Министерството на финансите на САЩ и Държавният департамент наложиха санкции заради корупция спрямо бизнесмена Васил Божков, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков, бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и екссекретаря на агенцията Красимир Томов. 

Милева обяви, че относно лицето Васил Божков освен повдигнатите му 18 обвинения, са налице и няколко преписки в Специализираната прокуратура. Изчаквало се приключването на разследването им, за да се прецени дали те могат да се присъединят към предишните обвинения или да му се повдигнат нови.

"За Манолев, Харалампиев и Томов - Окръжна прокуратура - Благоевград и Специализираната прокуратура са внесли обвинителни актове в съда и делата се намират в съдебна фаза. Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната им отговорност, са корупционни”, заяви Милева. Пълна проверка щяла да бъде извършена и спрямо Илко Желязков.

 

 

Милева заяви, че голяма част от посочените обстоятелства в доклада на Министерството на финансите на САЩ вероятно стъпват на работата на прокуратурата на България и събраните от нея доказателства. Добави, че само българският съд може да каже дали един човек е виновен, или не. Прокуратурата щяла да поиска от партньорските служби  конкретизиране и разширяване на посочената информация.

"Прокуратурата на Република България изрази позиция, с която напълно подкрепи партньорите от САЩ за това, че върховенствтото на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и спазването им е невъзможно без единно противодействие на всички институции срещу престъпността, корупцията и организиранта престъпност. Необходим е конструктивен диалог между съдебната власт и изпълнителната. Това едва ли може да стане в условията на политически атаки срещу съдебната власт", каза Милева.

 

Милева съобщи още, че е образувано наказателно производство под надзора на Софийска градска прокуратура за твърденията за незаконно подслушване. По делото вече са разпитани 11 свидетеля, изискана е информация от ГДБОП, Вътрешна сигурност на МВР и ДАНС. От получените отговори било установено, че няма подслушване на политически лица, имащи отношение към парламентарните избори от април месец тази година. "По делото е сезирано и Бюрото за контрол на СРС, което е независим държавен орган. Изискана е информация имало ли е нарушение при издаването на разрешения за използване СРС. Очакваме резултатите от проверката", обяви говорителят.

Веднага след това Милева предупреди, че  "разгласяването на класифицирана информация е тежко умишлено престъпление". "Всеки един български гражданин, който има подобна информация, трябва да сезира компетентните органи. Прилагането на СРС задължително става след одобряване на съдия", натърти Милева.

 

Прокуратурата: Заловихме близо 700 кг хероин

При операция на ГДБОП на територията на област Сливен са задържани приблизително 700 кг хероин, съобщи още Милева. Операцията е осъществена с участието българската прокуратура и полиция, и на чуждестранни партньори. Задържани са чужди граждани. Намереният хероин е импрегниран в мрамор, заяви Милева.

Кратко съобщение за това бе публикувано часове по-рано и в профила в Туитър на главния прокурор Иван Гешев. Туитът бе украсен с българското и американското знаме.

Ключови думи:

Сийка Милева

Още

Прокуратурата разследва 14 сигнала за фалшиви ковид-сертификати

02.10.2021

1250
Прокуратурата: Бойко Рашков прави хибридна пропаганда

26.06.2021

3770
Георги Попов пристигна от Дубай под конвой

21.05.2021

Обновена

4603