Quantcast
Гешев се скри от медиите дори за отчета на прокуратурата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев се скри от медиите дори за отчета на прокуратурата

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и главният секретар на МВР Ивайло Иванов също отказаха да отговарят на въпроси
3 737
 ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев, който не е отговарял на журналистически въпроси от близо половин година, не взе участие дори в представянето на годишния отчет на държавното обвинение за 2020 г. пред медиите. Вместо това неговият говорител Сийка Милева заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов отчетоха бомбастични успехи в справянето с престъпността през изминалата година.

Двамата набързо изрецитираха подготвения доклад, а в края не дадоха възможност на журналистите да задават въпроси и напуснаха събитието. В същото време от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че Иван Гешев е участвал в официална церемония по награждаването на прокурори, следователи и сужители на МВР за проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения. Сред отличените са зам.-главният прокурор Десислава Пиронева, шефът на ГДБОП Любомир Янев, заместник-окръжният прокурор на Варна Дияна Иванова, както и двама инспектори в ГДБОП в морския град.

Преди церемонията главният прокурор, вътрешният министър Христо Терзийски зам.-главните прокурори Даниела Машева, Десислава Пиронева и Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, както и директорите на ГДБОП и ГД „Национална полиция“ Любомир Янев и Николай Хаджиев са провели работно съвещание, на което са набелязали мерки за опазване на обществения ред и сигурността при провеждане на предстоящите избори за Народно събрание. В Youtube канала на държавното обвинение беше качен и 18-секунден клип без звук от срещата.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА УСПЕХА

„Още в самото начало на мандата си главният прокурор Иван Гешев постави като основен приоритет на Прокуратурата борбата с битовата престъпност. В резултат на действията са разкрити над 2 300 престъпления, а като обвиняеми са привлечени 1 200 лица”, отчете още в началото Сийка Милева. През 2020 г. са се провели 1 249 специализирани операции на територията на 3 090 населени места в страната.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов допълни, че се наблюдава трайно намаление на кражбите, грабежите и противозаконните отнемания на превозни средства. „Противодействието на конвенционалната престъпност е сред най-чувствителните за обществото теми, свързани с дейността на МВР. Отчитайки това, министерството прилага мерки за ефективна превенция”, заяви той. 

Като акцент на презентацията беше изведена и борбата с телефонните измами. „Жертвите на телефонни измами са най-уязвимите хора от обществото - възрастните и децата. В борбата с тези измами се включиха и много други институции като КПКОНПИ, ДНСК, НАП, Евроджъст, мобилните оператори и банковите институции, които си взаимодействаха”, каза Милева. От отчета на мобилните оператори става ясно, че е имало над 29 000 позвънявания с цел телефонни измами, спрямо над 222 000 за 2019 г. „В резултат на ефективната координация между институциите постигнахме значителен спад на телефонните измами и той е около 77%”, отчете още тя.

Освен това Милева изтъкна, че през последната година българската прокуратура се е ангажирала със защита на свободата на словото. Доказателство за това е, че нападателите над журналиста Слави Ангелов, който беше жестоко пребит преди година, вече са изправени пред съда, а мъжът, който счупи телефона на журналиста Полина Паунова по време на Националната конференция на ГЕРБ в София Тех Парк през 2020 г., вече е осъден на пробация. 

"Своевременните действия на МВР и Прокуратурата по двата казуса ясно показват нашата силна ангажираност за защита свободата на словото”, категорична беше Сийка Милева.

Още

Кмет от ГЕРБ: Пребиха ме заради изборния резултат
МВР изпада в късогледство за корупцията
Гешев показно награди заслужили по шпионската афера

02.04.2021

3413