Quantcast
Прокуратурата обнародва видео по делото за отравянето на Гебрев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата обнародва видео по делото за отравянето на Гебрев

Обвинението показа кадри, дадени и на ФБР, на които се вижда мъж със странна шапка да се разхожда в паркинга на "ЕМКО" в деня на опита за убийство
Обновена
5 568
 стопкадър

Българската прокуратура изведнъж и внезапно започна да разпространява доказателства, които са част от делото за опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. След като месеци наред се поддържаше тезата, че отравянето можело и да бъде причинено от рукола или от кафе машината, сега държавното обвинение прегледа записи от преди време и откри, че в деня на опита за убийство маскирано лице се движи между автомобили на дружеството. Понеже не се виждало добре лицето, а и за евентуално разпознаване записите били пратени на ФБР.  

Кадрите са заснети на 28 април 2015 г. – деня, в който е бил извършен опитът за отравяне. Прокуратурата пусна 7 видеа, заснети в различни часове. Вижда се как неизвестно лице се разхожда необезпокоявано и оглежда автомобилите и гаража на дружеството.

Всъщност за тези записи прокуратурата информира още през декември м.г. Тогава бе обявено, че някои от заподозрените за престъплението лица били "ползвали за настаняване столичен хотел непосредствено до сградата, в която през 2015 г. се е помещавал офисът на "Емко", с изрично настояване за конкретна стая, осигуряваща пряко наблюдение на входа на подземния паркинг на сградата". Заради това биле иззети видеозаписите от камерите на въпросния паркинг, но "МВР не е в състояние да получи образ, годен за идентификация, поради което е изпратена молба за правна помощ до САЩ и нова видеотехническа експертиза е възложена на лаборатория на ФБР", обяви тогава прокуратурата.

Сега за повече прегледност прокуратурата излезе и с ново официално съобщение, а отделно разпространи видеоматериалите на своя сайт: "Във връзка с публикация в сайта на Прокуратурата на Република България от 10.12.2019г. (https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/pressyob-sht-enie-57) и предвид високия обществен интерес по водено от Софийска градска прокуратура разследване за опит за убийство, чрез отравяне на Емилиян Гебрев, главен директор и собственик на фирма „ЕМКО“ ООД, на неговия син Христо Гебрев и на В.Т., директор „Производствена дейност“ в „ЕМКО“ ООД, Пресцентърът на ПРБ предоставя записи от охранителна камера на подземен паркинг на търговското дружество.

След извършен анализ на записите от охранителната камера се вижда, че маскираното лице се движи между автомобилите. В тази връзка в лаборатория на ФБР е възложена видео-техническа експертиза, която да установи самоличността на лицето, евентуално съпричастно към извършеното престъпление".

Записите се предоставяли след разрешение на наблюдаващите прокурори. Прокуратурата на България заявява, че щяла да продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, ако информацията не представлява държавна или друга защитена от закона тайна, не възпрепятства действията по разследването и не нарушава презумпцията за невиновност.

 

"СЕГА" припомня:

 

Шпионски игри

Елитното поделение 29155 на руското военно разузнаване, известно още като ГРУ, е тровило и бившия руски разузнавач Сергей Скрипал във Великобритания, и българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев в София. Това обяви само преди месец "Ню Йорк таймс"като се позовава на представители на 4 западни разузнавания. Според публикацията въпросното поделение е имало за задача дестабилизиране на държави в Европа чрез диверсии, саботажи и убийства, като е действало от поне 10 години. Първа е била кампанията по дестабилизиране в Молдова, последвана от отравяне на оръжеен търговец в България, а след това осуетен преврат в Черна гора. Миналата година имаше опит за убийство на бивш руски шпионин във Великобритания.

Въпреки че тези операции носеха отпечатъка на руските спецслужби, властите първоначално ги сметнаха за изолирани атаки без връзка помежду си, коментира в обширен материал авторитетният американски вестник. Представители на западните служби обаче сега заключавали, че тези операции и потенциално много други са част от координирана и продължаваща кампания.

"Ню Йорк таймс" посочва, че ръководителят на звеното - генерал-майор Андрей В. Аверянов, има обща снимка на сватбата на дъщеря му с полковник Анатоли Чепига, който е един от двамата заподозрени за опита за убийство на Скрипал през март 2018 г. В акцията в Лондон са участвали още двама - Сергей Павлов и Сергей Федотов, който е наблюдавал мисията. Според изданието последните двама са били част от екипа, който е участвал в опита за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му и производствения директор в "Дунарит" Валентин Тахчиев през пролетта на 2015 г.

Всъщност възможната връзка между инцидентите със Скрипал и Гебрев бе разкрита през февруари м.г. от разследващите сайтове "Белингкат" и "Инсайдър". Те обявиха, че агента "Сергей Федотов" е посещавал България и че той всъщност е високопоставеният офицер от руското военно разузнаване ГРУ Денис Вячеславович Сергеев. В същото време главният прокурор Сотир Цацаров обяви публично, че лице с документи на Сергей Федотов е влизало в България три пъти. Именно Федотов е третият човек, за когото Великобритания смята, че е замесен в отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал в Солзбъри. По искане на британските власти бяха проверявани трима души от този случай. Установено е, че двамата "туристи" от Солзбъри Чепига и Мишкин не са идвали в България през последните 10 години, но третият - с псевдоним „Сергей Федотов“, е бил три пъти у нас. При едно от тези пътувания е налице съвпадение с инцидента, който се случва с Гебрев. 

Цацаров обяви тогава и че България е изпратила всички документи по случая, свързани с веществото, което може да е причинило отравянето, включително и медицинска документация, изследвания, както и експертизата на финландската лаборатория "Верифин" с въпрос дали става въпрос за новичок или не. "Единственият начин да установим дали това е, или не е новичок, представляват изследвания, които могат да направят само британските власти. Целта на европейската заповед за разследване е отговор дали веществото представлява или е близко до това, което представлява новичок, обяви тогава главният прокурор пред журналисти веднага след като бе изслушан в парламентарната комисия за контрол на специалните служби. Преди това прокуратурата внушаваше, че Гебрев може да се е натровил през рукола или кафемашина.

„Аз никога през живота си не съм ял рукола, от 2014 г. до 2017 г. аз не съм пил кафе по здравословни причини. Това е несериозно, от тази кафемашина са пили толкова много хора, трябваше всичките да бъдат натръшкани във ВМА и да се били отровени”, обяви самият Гебрев тогава. Всички отровени сме били на различни места и по различно време, заяви той. Заедно с Гебрев в болница с отравяния през 2015 г. са приети и синът му Христо, и един от директорите на "Емко". После и прокуратурата допусна, че може да е новичок.

В момента, 7 месеца след разкритията, идването на британски екип в България, както и след обещанията на прокуратурата, че ще се работи усилено, няма никаква яснота как върви разследването на отравянето на оръжейният търговец. Самият Гебрев преди няколко дни обяви, че никой не го е информирал дали има някакво развитие по случая. 

"Ню Йорк таймс" твърди, че други известни на европейските служби имена на агенти от въпросното поделение са "Иван Лебедев", "Николай Кононихин", "Алексей Никитин" и "Данил Степанов". Идеята, че зад изброените събития стои една и съща група, се оформила след проваления пуч в Черна гора през 2016 г. Служители от разузнаването в 4 западни държави са обявили пред изданието, че не е ясно колко често бива задействано поделение 29155 и е невъзможно да се знае къде и кога ще ударят хората му. Изданието твърди, че досега не е било съобщавано за съществуването на тази руска част, която само показвала колко активно президентът Владимир Путин води срещу Запада т.нар. хибридна война в комбинация с открита военна конфронтация. "Мисля, че забравихме колко органично безпощадни могат да бъдат руснаците", казва Петер Зуак, бивш служител на военното разузнаване и бивш военен аташе на САЩ в Москва. По думите му самият той не е знаел за съществуването на тази част от ГРУ.

 

ПРОКУРОРСКИ ОБЯСНЕНИЯ

Само преди месец българската прокуратура обяви, че е помолила САЩ за правна помощ за разследването на покушението срещу българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Пак в официално съобщение тогава, държавното обвинение отново изненадващо реши да осведоми обществото за предприетите следствени действия по разкриване на извършителя. Като повод бяха изтъкнати "публикации в определени медии с твърдения за бездействие на прокуратурата".

Интересно е да се отбележи, че в декемврийско предълго прессъобщение бе описана надълго и нашироко хронологията на събитията около опита за убийството на Гебрев. В него се повтаряше тезата, че българският бизнесмен най-вероятно се е отровилн чрез храна, в която било открито веществото хлорпирифос - инсектицид, който е силно токсичен и се ползва срещу вредители по земеделските култури. Това било установено още преди 3 години, когато досъдебното производство е спряно. Разследването се подновява чак в края на 2018 г., след като Гебрев изпраща писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което прави паралел между отравянето му и случая „Скрипал“ във Великобритания. По този повод са били осъществени две визити у нас на служители на британската полиция, разследващи опита за убийство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри.

Така на 23 октомври м.г. прокуратурата за първи път разбрала, че Гебрев е дал проби от кръв и урина за токсикологично изследване на финландската лаборатория VERIFIN. То потвърждавало, че има следи от две съединения, съдържащи фосфор. "До финландските власти е изпратена и европейска заповед за разследване с цел придобиване на допълнителна информация. Извършени са множество разпити на свидетели, сред които са бившият министър на отбраната Бойко Ноев и министърът на икономиката Емил Караниколов", уточняват от държавното обвинение. Такива заповеди за разследване са изпратени и до Великобритания

Освен това прокуратурата е потърсила помощ от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за установяване на действителния състав на веществото, причинило острото отравяне на Гебрев. През юни оттам са отговорили, че „ОЗХО има готовност да окаже техническа помощ на Република България, в това число и да направи оценка на химическото вещество, причинило отравянето … ако такава бъде поискана официално. Изрично е подчертано, че тази помощ следва да бъде поискана от българското правителство по официален път, т.е. чрез вербална нота от МВнР …“. Това обаче явно не се е случило, тъй като от прокуратурата допълват, че възможностите им за ползване на помощ на ОЗХО са изчерпани.

Било установено още, че единият от заподозрените за отравянето на Скрипал - руснакът Денис Сергеев с псевдоним Федотов, е пребивавал 3 пъти в България през 2015 г. Той бил придружаван и от други граждани на Русия при визитите си у нас. Тези разкрития съвпадат с твърденията на разследващия сайт "Белингкат", според който екип от осем офицери от руското военно разузнаване са в основата на покушението срещу Гебрев. "Някои от тези лица са ползвали за настаняване столичен хотел непосредствено до сградата, в която през 2015 г. се е помещавал офисът на "Емко", с изрично настояване за конкретна стая, осигуряваща пряко наблюдение на входа на подземния паркинг на сградата", разкриват още от прокуратурата. Заради това са иззети видеозаписите от камерите на въпросния паркинг, но "МВР не е в състояние да получи образ, годен за идентификация, поради което е изпратена молба за правна помощ до САЩ и нова видеотехническа експертиза е възложена на лаборатория на ФБР".

Основната версия, по която се работи, е, че сделки на "Емко" за доставка на оръжия и боеприпаси на Украйна са причината за покушението срещу Гебрев. Според прокуратурата няма основание да се счита, че някой иска да му навреди заради намеренията му да стане собственик на военния завод "Дунарит".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още

Гебрев пред Шпигел: В Чехия съхранявахме стари непродаваеми боеприпаси

23.05.2021

2200
Оръжейната фирма ЕМКО поиска дисциплинарно наказание за Иван Гешев

19.05.2021

11914
Оръжие за $4,7 млн. е изчезнало от Врбетице след експлозиите

14.05.2021

2033