Quantcast
Прокуратурата не видя умисъл в наддоговорени милиарди за ремонти | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата не видя умисъл в наддоговорени милиарди за ремонти

МФ и МРРБ ще обжалват отказа за образуване на наказателно производство
3 718
 Илияна Кирилова

Прокуратурата не видя престъпление в допуснатото от Агенция "Пътна инфраструктура" наддоговаряне на договорите за пътно поддържане с милиарди левове над предвиденото в тях. Софийска градска прокуратура е отказала да образува наказателно производство по подадения през лятото сигнал от МФ и МРРБ с аргумента, че не открива умисъл в действията на замесените служебни лица и цел за набавяне на облага. Новината бе съобщена от пресцентъра на финансовото министерство, откъдето обявиха, че ще обжалват отказа. 

"Един от аргументите на Прокуратурата за отказ от наказателно производство е че: „в случаите, в които нарушаването на служебните задължения и при неизпълнението им липсват данни или доказателства, че се действа с пряк умисъл и специална цел – лицето да набави за себе си или за другиго облага или да се причини другиму вреда, не е престъпление по служба“. Позицията на Министерството на финансите е, че няма как „без умисъл“ АПИ да е възложила допълнителни и извънредни задания, многократно над стойността на сключените договори – 40 договора с надвишение от 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите, чрез анекси и в нарушение на Закона за обществените поръчки. Тези нарушения са предмет на сигнала на МФ и МРРБ", изтъкват от МФ.  

Скандалът с наддоговорените контракти на Агенция "Пътна инфраструктура"  се разгоря в самото начало на мандата на служебния кабинет. Оказа се, че четири годишни договори, изтичащи в голямата си част през 2024 г., са наддоговорени в пъти над предвидената в тях стойност. Договори за близо 500 млн. лв. се оказаха наддоговорени в пъти, при положение, че законът за обществените поръчки допуска надвишаване на предвидените стойности с максимум 50%. Така служебното правителство бе изправено пред патова ситуация да иска от парламента да разплати наддоговорени дейности в размер на 1,4 млрд. лв.,по-голямата част от тях - вече извършени, в нарушение на закона за обществените поръчки. НС отказа да даде зелена светлина за такова плащане и проблемът остана висящ за бюджет 2022. 

Според прессъобщението на МФ подаденият сигнал до прокуратурата касае още по-големи суми - общо 40 договора, при които е допуснато наддоговаряне в размер на 2,9 млрд. лв. Няма как нито фирмите, нито АПИ да не са знаели, че нарушават закона. Заложените в договорите суми са твърди, тоест за целия период на действие. При такива договори - с твърдо посочена стойност, в размер на  около  500 млн. лв. максимално позволеното плащане би следвало да е 750 млн. лв. 

Както "Сега" писа, с особено голям принос в наддоговарянето се оказаха неслучайни фирми. Оказа се, че има и изрядни дружества, при които не е допуснато нарушение на договорите. Заради различните обстоятелства от МРРБ настояха да преговарят договор по договор с отделните дружества и дълго не успяваха да уредят среща със собствениците, които свикаха протести под прозорците на министерството. 

Не е ясно и как ще бъде решен като цяло проблемът с наддоговорените договори, защото максимално позволения ресурс за тях е изчерпан, а договорите са чак до 2024 година. Прекратяването на договорите с изрично решение на НС бе друго искане на служебното правителство, което също не мина в пленарна зала. 

Още по темата: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още

Георги Свиленски от БСП осъди прокуратурата за над 20 000 лв.

19.05.2022

Обновена

2780
Прокуратурата обвини бащата на футболиста Георги Йомов

18.05.2022

Обновена

1544
Парламентът изиска закъснял одитен доклад за тол системата

18.05.2022

150