Медия без
политическа реклама

Първи секретар от руското посолство в София беше изгонен за шпионаж

Двама от ДАНС и служител на министерство се разследват за нерегламентирана разузнавателна дейност

01 Апр. 2022Обновена
БГНЕС
Валентина Маджарова и Христо Кръстев

Външното ни министерство е връчило днес нота на руското посолство, с която го уведомява, че един от дипломатическите му служители се обявява за персона нон грата. Дипломатът е извършвал нерегламентирана разузнавателна дейност у нас. Сега му се дава 72-часов срок да напусне страната. Това става ясно от прессъобщение на МВнР, разпространено тази вечер.

Няколко часа по-рано се разбра, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил първия ни дипломат Теодора Генчовска, че дипломат с ранг първи секретар в руската мисия е извършвал шпионаж у нас. Случаят се разследва от спецпрокуратурата и ДАНС. В хода на разследването е установено, че лице с дипломатически имунитет е събирало информация от национално значение.

Това е поредният такъв случай - разследване, след което се гони дипломат. Последният беше преди месец, когато бяха изгонени двама руски дипломати, а на български генерал от резерва беше повдигнато обвинение. Наскоро 10 дипломати от руското посолство в София бяха изгонени, без да има разследване. Предложението бе направено от компетентните власти и бе съгласувано с премиера Кирил Петков, заявиха тогава от Министерството на външните работи. 

Главният прокурор Иван Гешев най-после успя да се включи в темата за войната в Украйна, като се похвали, че прокуратурата е разкрила пореден руски шпионин.

По-рано днес се разбра, че все още не са повдигнати обвинения на евентуални руски шпиони след акцията на специализираната прокуратура в сградата на ДАНС вчера. "След анализ на доказателствата ще бъде направена преценка дали има обосновано предположение, че някое лице е извършило престъпление и дали да бъде повдигнато обвинение”, заяви говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

По досъдебното производство за престъпление против републиката се разследват двама служители на средно ръководно ниво в българското контраразузнаване и служител на министерство, различно от МВР. Според събраните до момента доказателства въпросните лица са извършвали шпионаж в полза на Русия. Те са предавали информацията на трето лице чрез технически средства, а не лични срещи, уточни ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

"Няма предявени постановления за превличане в качество на обвиняем. Ако има лице, привлечено в такова качество, то то трябва да го разбере от нас. Към момента не можем да предоставим информация има ли обвинени и колко са те", добави прокурор Кръстев.

Разследването е започнало два дни преди спецакцията по сигнал на ДАНС. „Към момента няма задържани за 24 часа, тъй като не са били налице законовите предпоставки за това", каза още Кръстев.

Специализираната прокуратура влезе в сградата на Държавна агенция "Национална сигурност", намираща се на столичния булевард "Черни връх", и започна специализирана операция срещу агенти на българското контраразузнаване, предава БНТ.

Служителите на ДАНС, уличени в шпионаж, вече са отстранени от работа, обяви на пресконференция председателят на ДАНС Пламен Тончев. „Взети са мерки въпросните наши служители, които са уличени в извършването на шпионска дейност да не бъдат допускани до сградата на Агенцията. В момента те са отстранени от работа“, заяви той.

Двамата са били от една дирекция, били са на средно ръководно ниво. Единият от уличените е началник на сектор, а другият е началник на отдел. Двамата работят в агенцията повече от пет години.

Тончев даде да се разбере, че това е изцяло разработка на самата агенция и на нейната вътрешна сигурност. От ДАНС са уведомили прокуратурата, когато са събрали достатъчно данни за дейността на уличените, за да може да се образува досъдебно производство. "Ние сме информирали в сряда следобед прокуратурата. На база на нашите данни е образувано вчера досъдебно производство и са предприети необходимите действия“, обясни Тончев. Той посочи, че в четвъртък Агенцията са били следователи от Националната следствена служба, на които те са предоставили в условията на НПК компютърна техника. Тончев заяви и, че преди да се пристъпи към реализацията на разработката е бил уведомен и премиерът Кирил Петков.

През последните години агенцията е цел за руското разузнаване, смятат от ДАНС. Според Тончев ще има още руски дипломати, обявени за нежелани в нашата страна.

 

Ключови думи:

ДАНС, шпионаж, руски шпиони

Още по темата