facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата извади криминална регистрация и присъди на Божков

Обновена
3 440

Разследването срещу хазартния бизнесмен Васил Божков, който избяга в Обединените арабски емирства, продължава като на кино. Часове след като пусна кадри с ценностите, открити в офисите на Божков, прокуратурата извади снимки и на негова криминална регистрация, намерена при претърсването на ул. "Московска" 43 в София. Разпоредена е проверка как документът е попаднал там.

"В заключена каса бе намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация - образец №5 на лицето В.Б. На бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди – от 1979 г.  за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и
от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. Наличен е и мастилен дактилоскопски отпечатък на лицето върху предвиденото за това място на бланката", се казва в съобщението на прокуратурата, която в други случаи е безкрайно лаконична и често крие информация.

Освен документа при претърсването било иззето и огнестрелно оръжие, допълват от спецпрокуратурата и предоставят поредната порция снимки.

Заради откритата регистрация прокуратурата е изискала от главния секретар на МВР да назначи проверка, която да установи "регистриран ли е бил криминалистически В.Б. в поделения на МВР, кога и къде се намират бланките от криминалистическите и съдебните му регистрации, съхраняват ли се бланките образец №5 по съответния законов ред и къде, в чии правомощия и компетентности попада контролът по съхранението им, има ли данни в системите на МВР, че въпросната бланка е била връчена в оригинал на лицето, ако има – кога и на какво правно основание е извършено това".

По-рано прокуратурата съобщи, че при днешното претърсване на "Московска" 43 в присъствието на експерти, се изземват предмети имащи белезите на движими културни ценности. "Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети. Ще се проверява и дали иззетите предмети имат предвидената задължителна регистрация по установения ред пред Министерство на културата", съобщават от там.

Преди десетина дни прокуратурата възложи на Министерството на културата да провери колекцията на Божков в рамките на 2 месеца. Това се случи дни, след като обвинението опита неуспешно да изземе колекцията на Божков и да я премести в НИМ. И до момента няма отговор на какво основание изобщо се изземва колекцията, както и дали има разрешение от съд.

До ОАЕ преди дни беше пратено искането на главния прокурор Иван Гешев за екстрадицията на Васил Божков. До момента ОАЕ са отказвали искани от България екстрадиции. В неделя се появи новината, че Божков е освободен от Центъра за задържане в Абу Даби. Той беше задържан там на 31 януари. "За нас учудващото е, че беше задържан. В тези страни няма практика да бъдат задържани милиардери. Обикновено им се взима паспортът и се забранява да напускат страната. Така че, учудващо е, ако е бил задържан толкова дълго време. Иначе това не влияе по никакъв начин на екстрадицията. Ние ще искаме да бъде върнат в България, за да бъде изправен пред българския съд като всички - като Арабаджиеви, като Миню Стайков, като Баневи. Това е, вършим си работата", коментира темата главният прокурор Иван Гешев. По думите му в документите за екстрадиция "естествено, че има нови обвинения, включително и по линия на културно историческите ценности".

Божков избяга от България, а след това специализираната прокуратура му повдигна обвинения за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други. По това производство Васил Божков е посочен като ръководител на организирана престъпна група. После обвиненията към него нараснаха на 11 на брой, включително за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности. Освен това той вече се разследва за принуда, убийства и изнасилвания.

На 18 февруари бяха обнародвани поправките в Закона за хазарта, които превръщат лотариите в държавен монопол.

37

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков: Хунтата използва "Левски", за да се крепи на власт

30.05.2020

990 10
Прокуратурата се уплаши да иска арест за брата на ЛиЛана

30.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1650 4
Банов за ритона: Русия ни прави провокации, че Божков ли няма?

29.05.2020

4567 27

Коментари

Страници

devane

Прокуратурата е пресъпна организация!!!

Закрива бизнеси по поръчка, оставя хората с неизплатени печалби да съдят после държавата в Страсбург, изземва лична собственост без съд и присъда.

Въобще мутренските времена се завърнаха, но този път мутрите са облечени във власт!

Luckbox

Няма спор, така е. Въпросът е защо стана така. Защо този народ ги преизбира тия мутри вече не знам колко пъти? Заслужава ли такъв народ нещо друго? Доколко управниците са огледало на народа? Заслужава ли изобщо този народ някаква симпатия и нещо различно от бедност? Хич не ми харесват отговорите на тия въпроси. 

tatyana1

Някой иска да прибере нещо от колекцията в суматохата, очевидно е от самото начало и опитите продължават

Антей

 

И няма сила, която да възпре!

 

Нито КРАСОТАТА, нито ПАМЕТТА на предците!

 

Защо бе, българи?!

Нали е съхранено по блестящ начин това богатство!

 

Не сме адвокати на Божков.

Но защо е това бързане!

 

Светкавично беше закрита лотарията.

Няколко десетки хиляди търговци изгоряха, както каза проф.Герджиков -

"Не се законодателства така. Не се прави така!" 

БНТ1 от 17.02.2020 г.

 

Сега светкавично изнасят колекцията.

Артефактите какво отношение имат към дълговете.

Обичайната практика при дългове, не е ли запор на банковите сметки?!

 

Какво отношение имат артефактите към дълговете.

Още повече, че предстояло експертиза да се оценяват и преценяват.

 

Ами ако не са ценни, не струват нищо, тогава - за какво е цялата тази операция?!

Защо не се запорират там, където са, до решение на СЪДА!

 

Цяла Европа, че и отвъд, с интерес дали ни гледат, нас българите?! 

 

⚓️

 

Интервал

Истинска прокуратура у нас отдавна няма. Доскоро имахме цацаратура, а сега гешефтура. Нормално е да се очакват грабежи, нарушения и присвояване на бизнес, от подобна организация, която е на каишката на кой.

bay Dragan

Божков не е избягал от България !

Божков не се върна в България

ssto

Колко много история са съсипали иманярите!

Нямах представа, че е чак толкова много.

Божков поне ги е събрал, а можеха да бъдат разпилени по света.

И все пак, колко много информация е погубена; духовната култура е много по-ценна от материалната.

 

Да си го кажем направо - частните колекционери доказаха, че държавата няма адекватна политика към проучване, събиране и изучаване на историята ни. Държавното безхаберие унищожава науката, образованието, туризма, а чрез тях косвено и цялата икономика и социалния живот.

 

Да си го кажем направо - държавата се управлява престъпно некадърно. ГЕРБ е като социална чума за обществения организъм. Това което е правел Божков като колекционер, трябваше да бъде държавна функция.

 

Гешев дали съзнава, че всяко негово действие е тежко обвинение срещу управлението на ГЕРБ? Къде бяха 10 години? Музеят на Божков е публичен. Сега ли видяха какво е изровено?

 

Къде беше министерство на културата досега?

Къде беше прокуратурата досега?

 

 

АлСал

И до момента няма отговор на какво основание изобщо се правят опити, както и дали има разрешение от съд.

Е, това казва всичко.

А приоритета и настървението, с което това се прави, показва, че това не са "опити", а целенасочена акция за нечий интерес. Иначе можеше просто да се запечата сградата до изясняване на случая.

Дано не се наложи, както гърците (в съседната статия) после да си търсим правата. Или просто по една студена вода, ако са по-далече от Лондон.

dissidentbg

Имало ли е съд? Божков осъден ли е?

 

Ако ли не, каквото прави прокуратурата е типично за ТОТАЛИТАРНА държава. 

 

Имах спор под друга статия с разни всезнайковци и те твърдяха, че преди България е била с тоталитарно управление, но не и сега. Наистина ли все още го мислят? 

Дъбест

Типично е за шайка крадци, каквито са.

Дори в тоталитарната държава поне ще спазят формално процедурата.

dissidentbg

"специализираната прокуратура му повдигна обвинения" "После обвиненията към него нараснаха на 11 на брой"

 

Има САМО обвинения. Няма присъда. Без присъда Божков е НЕВИНЕН и изземване на имуществото му е КРАЖБА. 

 

Конституция на България

Чл 31:

(3) Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

sega_reader

С какво право се нахлува с взлом в чужда собственост и се изземват от там вещи ?

Кой съд издаде присъда и нареди изземването ?

Последен въпрос: Какъв обществено-икономически строй има в момента в България ?

dissidentbg

Обществен строй - ГЕРБЕРИЗЪМ

urupuchi

Прокуратурокрадция.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Демокрация.

В целия и блясък.

☺️

Дъбест

"Творчески акт", по думите на британски лицемер от съседна статия за гръцки статуи в Британския музей.

sega_reader

От последното ти изречение, колега следват редица аналогии за други такива хора на високи държавни постове и най-вече министър-председателски.

Няма оправия, това е.

 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Забравили са и порицанието му на пионерско събрание в 4-ти клас, както и това че са го водили един път в ДПС (Детска Педагогическа Стая) за късане на ябълки от двора на съседите.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Гештапо се осра - ВБ имал присъда преди 40 години, `ми браво на тоталитарната държава, гепила го е, осъдила то е - какво общо има това със сегашните "не(до)платени" данъци?

 

Публична тайна бе, че ВБ, заедно с Чико и някои други нотабили бяха известни комарджии по онова време, някои осъдени, други не. 

 

...сега очаквам някоя кифла да заяви, че 40-годишния и син е отроче на ВБ, който евентуално не знае, нихната...

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Разследването срещу хазартния бизнесмен Васил Божков, който избяга в Обединените арабски емирства, продължава като на кино. Часове след като пусна кадри с ценностите, открити в офисите на Божков, прокуратурата извади снимки и на негова криминалистическа регистрация, намерена при претърсването на ул. "Московска" 43 в София. Разпоредена е проверка как документът е попаднал в него. "В заключена каса бе намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация - образец №5 на лицето В.Б. На бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди – от 1979 г.  за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и
от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. Наличен е и мастилен дактилоскопски отпечатък на лицето върху предвиденото за това място на бланката", се казва в съобщението на прокуратурата, която в други случаи е безкрайно лаконична и често крие информация.

За реабилитация да е чувал Гешефф? Как и защо се случва? Пичът с каскета да е чувал за Наказтелен кодекс - да го е попрехвърлил, не очаквам да го е чел задълбочено?

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

В заключена каса бе намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация - образец №5 на лицето В.Б. На бланката са нанесени криминална регистрация

~~~~~

Моля уточнете точно за каква регистрация иде реч - в едно изречение - две понятия, даге.

И уволнете дежурния редактор, тутакси!

Han

криминалистическа регистрация

Става дума за криминална регистрация по социалистическо време. Накратко - за криминалистическа регистрация.

John Slow

И уволнете дежурния редактор, тутакси!

Кое? Редактор? Тия са виждали редактор само на снимка. 

аман бе

Вероятно и във ведомостта за заплатите фигурира.

mi6osp.

Ясно, Божков е скрил документите от миналото си,за да се застрахова срещу шантаж.

Прокуратурата изкара документите, за да покаже, че Божков е бил активен борец против социализма.?

 

Slava
снимка на Slava

Жалък червен рев за олигарха?

sega_reader

Славче, ти да не си седесарска реститутка, ма ?

НЕРВЕН

Колко, от горестенещите,са се наслаждавали на живо на художествената колекция на Черепа? Вероятно на същите им липсва и редовното посещение и разглеждане на колекцията на Цв.Василев..

Доц.Трътлев

Успокой се Нервен.

Biberkov

Де що се появи червена бабичка, всяка брани хазартния бос, с тЕло, дУша и зУбе ...

Забавно е да се гледа и как всичкото русофил мощно подкрепя Божков, имитирайки загриженост за артефакти, предмети ... 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×