facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата привика екоминистъра заради ТЕЦ "Бобов дол"

Разследващите влязоха в топлоцентралата заради горенето на боклук
Обновена
2 907
 БГНЕС
През февруари ТЕЦ "Бобов дол" отново бе проверяван заради изгарянето на отпадъци.

Софийската градска прокуратура е привикала министъра на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро заради спецакцията в ТЕЦ "Бобов дол". Днес разследващите влязоха в топлоцентралата след информация, че там е възобновено изгарянето на отпадъци. Всичко това даде повод на екоминистъра отново да заговори за оставка. "Аз съм казал, че няма на инат да подавам оставна, но като гледа...Ако ще се занимаваме с всичко друго, но не и с работата си, значи може и някой друг да поеме", коментира Димитров пред журналисти.

Той потвърди, че ТЕЦ "Бобов дол" отново гори смет, след като РИОСВ е заключила, че всички необходими филтри и системи са налице. "Част от софийските отпадъци се горят там. Иначе ще замирише София", обясни министърът. "Аз ги моля да продължат да поемат софийските боклуци, защото иначе ще стане страшно. Целта е всички тецове, които са на въглища, да минат на RDF, а по-късно на биоотпадък", допълни той. 

Димитиров обясни още, че въпросните тецове, които са в орбита на енергийния бизнесмен Христо Ковачки, са си получили разрешение преди години. "Спряхме ги за няколко месеца по искане на прокуратурата, те са си отстранили всички нередности", категоричен е екоминистърът.

Днес прокуратура, полиция и служители на РИОСВ започнаха проверка в ТЕЦ „Бобов дол“ дали разполага с всички необходими инсталации за опазване на околната среда и какъв точно отпадък се гори. Както "Сега" писа, миналата седмица тецът отново започна да гори боклук, след като забраната на екоминистъра отпреди два месеца е отпаднала. Централата ще се изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа.

Подновеното изгаряне на отпадъци предизвика сериозно недоволство сред местното население. Преди два месеца за кратко беше задържан изпълнителния директор на ТЕЦ-а инж. Емил Христов, на който бе наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 30 хиляди лв. Акцията на прокуратурата и МВР стартира след посещение в града на главния прокурор Иван Гешев и на вътрешния министър Младен Маринов.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Полфриймън: МВР незаконно ми попречи да напусна България

29.05.2020

781 1
МВР не иска Интерпол да публикува червената бюлетина за Божков

28.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

10807 20
Прокуратурата обвини Божков и като подбудител на 4 убийства

27.05.2020

Обновена

6709 57

Коментари

sega_reader

Гешев не може да си позволи да е в сянката на Мутафчийски.

Интервал

Докога с тая бутафория? А мосю топ-бизнесмен Ковачки плати ли си данъците и глобите?

Chesan
снимка на Chesan

"Част от софийските отпадъци се горят там. Иначе ще замирише София", обясни министърът.

И какво стана със супер-друпер модерния завод на София?

Самуил Петков

Строи се ..

Към 700 милиона с нисколихвени европейски кредити и 82% безвъзмездно ..

 

Намаляваме въглеродния отпечатък с 8%!

 

Зелената Сделка!

Mars11

   Горенето на битови отпадъци е едно, а горенето на токсични отпадъци, каквито внасят от цял свят, е съвсем друго нещо. Никакви филтри и системи не помагат. Само огромна температура за разграждане до относително по-безвредни вещества.  Достигането на такава температура е скъпо удоволствие и едва ли може да се постигне в ТЕЦ. 

Самуил Петков

Mars11

   Горенето на битови отпадъци е едно, а горенето на токсични отпадъци, каквито внасят от цял свят, е съвсем друго нещо. Никакви филтри и системи не помагат. Само огромна температура за разграждане до относително по-безвредни вещества.  Достигането на такава температура е скъпо удоволствие и едва ли може да се постигне в ТЕЦ. 

Всъщност може ли повече химични подробности .. какви вещества има в "битовите отпадъци" и какво се получава, при горенето им, и каква е разликата с другите ..

 

 Не беше ли точно обратното - при по-висока температура да се получават повече азотни окиси ?

Или ако е от ТЕЦ- азотните окиси майната им ... само от дизел е гадно ..

А от ТЕЦ и смерть красна!

марк

 

 

 

                                  Знае ли някой дали продължаваме да внасяме боклуци ?

Самуил Петков

марк

                                  Знае ли някой дали продължаваме да внасяме боклуци ?

Че внасяме ами ..

Нямаме наша суровина достатъчна ..

Гуми трябват много, а нямаме ..

Това е истината.

 

А циментовите заводи отдавна спряха ползването на природен газ ..

Ей в Бели Извор:

 

https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/2011/08/15...

 

"Освен инсталация за твърдите отпадъци в завода в с. Бели Извор има още две инсталации - за горене на гуми и за горене на месокостно брашно. "Пазар на стари гуми в България към момента няма. Не мога да си обясня това", каза Овчаров. По думите му гумите, които се горят в завода, най-често идват от Гърция. Гърците поемат пътните разходи по доставката и освен това плащат на завода за услугата. "Работи се на принципа "който прави боклук, плаща", обясни Овчаров. Гумите също минават през шредер и след като са нарязани, се горят."

Непримирим

Боклуците, дето ни управляват, горят боклуци! Но, това не е канибализъм, а просто далавера със здравето на хората. Народа уж ги избира, а те от благодарност ограничават популацията му.

Самуил Петков

Зелената Сделка!

 

Народът си е дал от джоба към милиард, за дотации на нисковъглеродната енергия ..

 

Щото, както съм обяснявал многократно,  НА ПРИРОДЕН ГАЗ Е ПО ЕВТИНО И ПО-ЛЕСНО СЕ КОНТРОЛИРА ТЕХНОЛОГИЯТА..

Имаш една тръба, кранче и горелки .

Връткаш и променяш температурния режим. А а да те видя, как регулираш с нарязани парчета от гуми, как ги подаваш , че нямаш дюза, нямаш дявол.. как да стане?

 

Но народът не ще природен газ!

Едно - че руски , па и освен това изкопаемо гориво   - демек яко има отпечатък парников ..

 

За да стане изгодно използването на РДФ, народът е заръчал на своите избранници да гласуват въглеродни квоти и  дава яко дотации и финансиране!

 

Те ги те инвестициите и откриването:

 

------------------------

Общата инвестиция в новия проект възлиза на 6,5 милиона евро. 26% от стойността на проекта (1,58 милиона евро) се покрива от ЕФРР и държавния бюджет в рамките на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 – 2013”, Процедура BG161PO003-2.1.07 ”Технологична модернизация в големи предприятия”. 

 

"Премиерът Бойко Борисов откри новоизградена инсталация за оползотворяване на отпадъци"

”Радвам се, когато има такива заводи, защото това е икономиката и индустрията на България”.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на официалното откриване на новоизградена инсталация за оползотворяване на сортирани битови отпадъци в завода на Холсим (България) АД в с.Бели извор, Врачанска област.

„Това е един добър пример и за това, как общините могат да си сътрудничат и в следствие – да се получи енергия, която да намалява себестойността на производството”, каза още г-н Борисов. Премиерът поздрави ръководството на завода, местната власт и правителството за усилията, които са положили за реализацията на проекта и призова и други български кметове да мултиплицират този процес.

 

Новото съоръжение ще даде възможност за увеличаване обема на използваните горими отпадъци с над 35 000 т. годишно. Основният планиран източник на тези нови обеми ще бъде Столична община, както и съседните на завода общини.

Оползотворяването на отпадъци в качеството на енергиен ресурс е практика, водеща до намаляване емисиите от въглероден диоксид, който се отделя при тяхното изгаряне и намаляване обема на депонираните отпадъци.

На събитието присъстваха и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и кметът на София Йорданка Фандъкова."

-----------------------

 

И ся ко става?

По "Околна Среда" и с нисколихвен кредит сме финансирали в "Топлофикация" , по "Конкурентноспособност"  и от Държавния Бюджет на България сме финансирали в Бели Извор .. като условието ни е било ДА СЕ ГОРЯТ ОТПАДЪЦИ..

 

Това  НИЕ СМЕ ГО ИСКАЛИ , гражданите на ЕС и на РБългария.

В София сме дали  към 700 милиона.

 

И фирмите са си махнали инсталациите за природен газ и са майсторили специални нарезвачки за стари гуми, въпреки че на газ е и по-евтино и по-технологично ..

 

Ся кво - дошъл ни е втор акъл и вече не искаме Екология, или що ??

Влез или се регистрирай за да коментираш

×