facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата атакува Перник и екоминистерството

Арестувани са бившият шеф на местното ВиК и бившата обл. управителка, твърди Нова тв
Обновена
9 589
 Илияна Кирилова

В един ден главният прокурор изненадващо отчете две спецакции на държавното обвинение. Пред журналисти в Перник, където службите и КПКОНПИ провеждат операция в местното ВиК и областната администрация на града, Иван Гешев съобщи, че ДАНС и МВР са влезли в Министерството на околната среда и водите във връзка с проверката, касаеща различните разрешителни режими за боклук, внос от Италия.

Според източници на Нова тв заради водната криза са арестувани бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и шефът на ВиК Иван Витанов.

В началото на седмицата прокуратурата най-после се задейства за скандалите с вносни отпадъци, които заливат страната. Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС да извършват на съвместни проверки за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната. Това се случи, след като бяха открити 9 хил. тона италиански отпадъци на площадка в Плевен. Скандалът беше коментиран от премиера Бойко Борисов, който заяви, че "кариерата" на нарушителите на закона ще завърши в Белене.

Депото в Плевен

Интересно обстоятелство е, че новината за акцията в МОСВ заради боклука от Италия беше съобщена от главния прокурор в същия момент, в който той e в Перник, за да ръководи операцията на службите по повод водния режим в града. Гешев уточни, че до края на деня ще стане ясно дали има задържани.

"Очакват се сериозни резултати от тази акция“, зарече се Иван Гешев. „Подробни изявления ще даде специализираната прокуратура, където ще бъдете запознати с всички подробности на досъдебното производство. На територията на Перник и София се провежда досъдебно производство, свързано с водната криза в Перник. Действията се провеждат от следователи от специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС, МВР и КПКОНПИ", уточни главният прокурор. Неговият план "предвижда до утре да се разпитат над 30 лица".

Освен това Гешев изрази мнение, че ситуацията в Перник била "трагична". "Това е битовизъм, но видях как са нещата в прокуратурата. Нещата са трагични, предполагам такова е положението в целия град. Ние се занимаваме с аспекта на този въпрос касаещ наказателната отговорност. Не се занимаваме с други отговорност като морална, политическа", категоричен е той. Попитан дали министър-председателят е бил уведомен за акцията в Перник, Гешев отговори, че "най-вероятно е запознат". Премиерът Борисов от своя страна заяви, че не е от значение дали задържаните за водната криза са от ГЕРБ. "Това дали са от ГЕРБ или от БСП не би трябвало да значи нищо. Има свършена работа и несвършена работа. Те си отидоха от ГЕРБ, отидоха си от постовете си. Оттук нататък какво повече да направим", попита Борисов и поздрави прокуратурата за акцията.

Специален надзор

В последните дни на декември стана ясно, че в Специализираната прокуратура се води разследване за безстопанственост срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация в Перник за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Перник и за стопанисването на водния ресурс в яз. Студена. От това са настъпили значителни вреди. Освен това в окръжната прокуратура в областния град пък разследвала длъжностни престъпления на служители на местното ВиК дружество. ( Фоторепортаж от извънземния язовир "Студена" - тук )

Пред журналисти днес Гешев заяви, че всички тези досъдебни производства са се обединили в едно, което ще се ръководи от Специализираната прокуратура. Там беше пратена и преписката на Окръжната прокуратура в Перник, която през декември стигна до извода, че отговорни за кризата са и министрите Нено Димов и Петя Аврамова. Главният прокурор отказа да се ангажира с мнение дали има виновни за водния режим. "Проверява се дали има източване на язовира в Перник. Проверява се и ремонтът на язовирната стена. В момента няма данни за престъпления. Но това също е обект на досъдебното производство", уточни той.

Според него всеки трябва да си носи отговорността - прокуратурата също го правила, но тя не може да пусне водата на хората в Перник. Той даде за пример кмета на града Станислав Владимиров, който полагал големи усилия да се справи с кризата. "Като гражданин ми направи много приятно впечатление", отбеляза Иван Гешев.

По-късно през деня от прокуратурата разпространиха 6-секундно видео, в което се вижда как Иван Гешев влиза усмихнат в Окръжната прокуратура в Перник и се здрависва със свои колеги. Не е ясно обаче каква е целта на записа.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Министър Аврамова: В Перник няма да има воден режим от юни

28.05.2020

298 6
Цацаров: КПКОНПИ няма да се промени, ако се назначава от Радев

28.05.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1126 17
Прокуратурата обвини Божков и като подбудител на 4 убийства

27.05.2020

Обновена

6464 56

Коментари

mick

Министърът, дето разписвал без да мисли? 

Калпазанче

Цял народ вече знае виновниците  и причината от филмчето на В.Ахчиева. Документи като слънце, от сатилити и на хартия. Пернишките служители са в компетентността на Районна прокуратура, а централните безхаберници на специалните прокурори.

Пушилки за сплашване преди "СУРВА"!

Evasion

Според мен багериста и шофьора на ЗиЛ от местното ВиК са главните виновници са водната криза...

PlaNed
снимка на PlaNed

Основния виновник е чистачката!

Тартамут

Много точно предположение. Продава ли са наФта на лев и шей'се ?

глигор

Не знаем, язе още се чудим, кой че гризне винкели?

sega_reader

Кака Пена чистачката и бай Иван огняра.

"Гарван гарвану око не вади."

Той независимият баш гарван точно затова е назначен, за да не вади очите на останалите гарвани.

Но виж, на врабчетата, на канарчетата, на тях може и двете очи да извади наведнъж.

За назидание, за имитиране на дейност и за оправдаване на огромните заплати на колегите си специализирани гарвани.

Калпазанче

Те това чака Перник и цял народ. Дали някой ще излезе с пранги от там и кой ще е този хубосник?

Тренд Петков

хм... вчера го мъмриха, така де обсъждаха съвместно специално пристигнали висши американски чиновници срещу наш БОКО , върховенството на закона. хм...как звучи...съвместно са обсъждали. И хоп, иначе мудната прокуратура, се затича да свърши нещо....Ма няма съвпадения..Ще ни излъжат, че се водило тайно следствие...е хей, от каквото си намислите време...И за нищо не са могли да се зацепят до вчера...просто няма виновни..те какво да правят? Ми няма ..и това си е. Но от вчера е другоо...Братушките от САЩ са се самосезирали...и хоп, открили са че ...И вече не върви да се правиш на гламав...с тези не върви да се правиш на луд. Та сега ще догонваме..Като те изплющат зад врата как да не се затичаш...

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Значи италианците скоро ще обявят резултатите от тяхното разследване.

Те няма как да се заметат под килима.

Чао, Нено :-))))

вила

Язовир Студена Източен с подписа на водния министър нено Тук експертизите са излишни, да му слагат прангите

марк

  

 

                          Бе сложиха ли на някой пранги като на Иванчева и да го прекарат през София ? Сега с пернишката история ще заметат заменките , пътищата и безпричинното унищожение на хиляди глави ДРД и свине .

Zmeja

Нено Димов е от коалиционните - подходящ за осъждане на отдавна търсения  подходящ човек от високите етажи на властта*.

----------------------------------

*Банскалии казват "от горната кора на л**ното".

Magi

Всичко ми е ясно, но не ми е ясно защо не им пратиха призовки да се яват за разпит, но толкова зрелщно унижение беше ненужно , освен за ПР на гл. прокурор. И като всяка показна акция на прокуратурата , накрая не излиз нищо , но от сърце.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×