Медия без
политическа реклама

Проф. Александър Маринов: Борисов преминава в активна позиция

Недопустимо е да се плаши с неприемане на бюджета, счита предесателят на стратегическия съвет на президента

06 Апр. 2023
БНТ

Бойко Борисов преминава в активна позиция. Беше притиснат в ъгъла, но сега е преценил е, че има условия да играе по-активна роля, да води играта. Инициативата е много важна. Ако се стигне до излъчване на състав на правителство, той няма да е кандидат-премиер, а ще предложат някакъв по-неутрален вариант, нещо от типа на кабинета Габровски.

Това коментира в студиото на БНТ проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет на президента. Според Маринов по-активната позиция на Борисов поставя в много неудобно положение лидерите на коалиция ПП-ДБ, която е подложена така или иначе на напрежение покрай изборните резултати. Маринов бе категоричен, че каквото и да става, партиите трябва да приемат бюджет за 2023 г. и други спешни закони.

Борисов заявява, че ще води преговорите, което поставя много неудобно обстоятелство. Те не просто не искаха да говорят с ГЕРБ, с Борисов не искаха да говорят. Позицията на „Продължаваме промяната“ е  сто процентов израз на най-радикалната част от избирателите им, но вероятно има и избиратели, които разсъждават по различен начин. ДБ вероятно се опасява да не бъде претопена, коментира Маринов. Според него обаче ще бъде грешка коалицията да се разпадне още на старта на парламента, защото все пак е втора политическа сила с добри резултати в отделни градове. Маринов определи като нереалистична позицията на „Продължаваме промяната“, че ще се водят преговори за политики, но не и за кабинет. "Няма как тези неща да се разкъсат, правителството е инфарструктурата на тези политики, има значение дали то ще е на малцинството, на плаващо малцинство, каква ще е подкрепата за политиките", коментира Маринов.

Борисов също предлага неща, които е нереалистично да се случат и използва инструмента на интригите, това не е обида, каза още председателят на стратегическия съвет на президента. Такова предложение според него е оправената покана от Борисов към президента ако иска също да предложи министри от служебния кабинет в евентуално правителство. „Борисов  предлага неща, които отлично знае, че няма да се случат и точно затова ги предлага. Президентът не предлага министри. Той няма как да участва и няма да участва, нито ще бабува на този процес“, коментира Маринов. Той разкритикува лидера на ГЕРБ и че обвързва недопустимо преговорите за кабинет с приемането на бюджет за 2023 г. Борисов заплаши, че може партията му да действа на инат при криви сметки за „хейтене“ и да няма приет бюджет за годината. "Подобно обвързване е недопустимо, но това може да е тактически ход. Трябва да чуем намеренията на партиите – първо дали смятат да преговарят сериозно и какви варианти има и второто – дали поемат ангажимент да гласуват бюджет и останалите важни закони", каза Маринов. Той допълни, че това не означава бавене на мандати, но се подразбра, че при всички случаи ще бъде дадено време на НС да приеме пакета от ключово законодателство.

ЖЕСТОВЕ

Маринов определи като разумна позицията на Борисов по темата импийчмънт на президента, като подхвърли, че въпреки това между двамата няма любов и доверие. „Атаката срещу най-стабилната институция е тежък автогол, от който няма да спечели никой. Отделно всички си дават сметка, че импийчмънт не може да мине, защото Конституцията е достатъчно ясна по темата“, коментира още Маринов. Според него служебното правителство полага сериозни усилия да работи в криза, създадена от политическите партии и може да има слаби страни, но много решения са предопределени. Няма логика да се обсъжда вариант служебният кабинет да продължи да работи, ако бъде подкрепен от  солидно мнозинство в парламента, защото ако има такова съгласие в НС, нищо не пречи това мнозинство да излъчи редовно правителство, каза още председателят на Стратегическия съвет на президента.  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата