Медия без
политическа реклама

Преди обиските в офисите на Ананиев е имало и друго искане от Белгия

Съдът веднъж отказва да одобри претърсването, но при втория опит на прокуратурата се съгласява

Настимир Ананиев в парламента днес.
БГНЕС
Настимир Ананиев в парламента днес.

Претърсването и изземането, което се случи вчера в офис, свързан с депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев, е било във връзка с втора европейска заповед за разследване, получена от Белгия. Това научи "Сега" от свои източници в държавното обвинение. С първото искане е търсена информация за конкретни физически лица и търговски дружества - за тяхно имущество, банкови сметки и пр. За целта са събрани данни от Търговския и Имотния регистър, от мобилни оператори и т.н.

След като тази заповед е изпълнена от Софийската градска прокуратура, през октомври м.г. постъпва втора. Тя е от 7 точки, сред които и искането за претърсване. Отново се моли и събиране на информация от различни институции. Прокуратурата веднъж внася искане до Софийския градски съд да одобри претърсването. Той обаче отказва, като приема, че не са му предоставени всички документи, от които да направи извод дали искането на прокуратурата е обосновано. Следва ново събиране на документи, преди прокуратурата отново да внесе искането. Повторното искане е одобрено на 22 март, както "Сега" писа вчера. Магистрати коментираха, че забавяне по европейската заповед за разследване на практика няма, процедурата е движена през цялото време от постъпването на искането от Белгия.

Ананиев обаче се обяви за жертва на жълто-кафявите медии и новини, както и на действията на полицията и прокуратурата.

Вчера Софийската градска прокуратура обяви, че се извършват действия по европейска заповед за разследване по искане на прокуратурата в Антверпен, Белгия, която води дело за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица.

Пред bTV Ананиев каза, че имало достатъчно данни, които да показват, че той е атакуван политически.  

“Европейската заповед за разследване от Белгия е от преди 8 месеца, по закон тя трябва да бъде реализирана в рамките на дни, защо чак сега се правят тези действия”, попита депутатът. После той разказа, че чак през февруари т.г. българската прокуратура е поискала от Софийски градски съд разрешение за претърсване и изземване от двата офиса. За неговия офис първоначално било отказано разрешение. “После обаче са намерили съдия от бившия специализиран съд и при повторното искане на прокуратурата той е дал разрешение,” обвини Ананиев вчера.

Както "Сега" на 22 март Софийският градски съд е разрешил претърсване и изземване по призната от прокуратурата издадена в Белгия европейска заповед за разследване. По данни на прокуратурата на адреса се намира ЕООД, чийто собственик и управител В.В. е обект на разследване от белгийските власти. На същия адрес е и седалището на ЕООД, собственост на Настимир Ананиев. Дружеството на депутата се занимава със счетоводни услуги и е имало сключени договори с разследвани от белгийските власти дружества. Взаимоотношенията между фирмата на Ананиев и разследваното от белгийците ЕООД не са прекратени към момента на оперативно издирвателните мероприятия, обясняват разследващите.

Според тях има основание да се предполага, че предмети, книжа и компютърни информационни системи, съдържащи информация от значение за делото може да се намират във въпросния имот. Съдът приема, че има достатъчно основание да допусне претърсването.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Настимир Ананиев

Още по темата