Медия без
политическа реклама

Наемаме медицински вертолети с инструктори за екипите ни

Транспортният министър се среща с турските си колеги заради опашките на Капитан Андреево

WIKIPEDIA.ORG

Още през есента може да наемем един-два медицински хеликоптера от чужбина с пилоти-инструктори, които да обучават нашите екипи. Това заяви в отговор на депутатски въпрос транспортният министър Николай Събев по време на изслушването му днес в ресорната парламентарна комисия.

Той припомни, че обществената поръчка за купуването на вертолетите се движи от здравното министерство. По думите му, ръководеното от него ведомство трябва да осигури правната рамка. „Задвижили сме всички нормативни промени, в това число и Закона за гражданското въздухоплаване. Така операторът на вертолетите ще може да работи по предназначение - да помага на хората в критични моменти.

 

Необходима е и редакция на Закона за МВР,

 

защото операторът на вертолетите трябва да бъдат вързан със спешния телефон 112. С експерти се обсъжда вариант да наемем 1-2 медицински вертолета, които ще бъдат базирани на най-подходящите места в страната. Всичко ще стане ясно през есента“, отговори той. Според него хубаво е нашите пилоти да започнат да се обучават още от есента, за да може догодина, когато се купят машините, те да бъдат готови да работят на тях. Доставката на медицинските вертолети е предвидена в Плана за възстановяване и развитие на България, който вече е одобрен от Еврокомисията.

Относно утежнената ситуация от опашки от тежкотоварни автомобили на граничните пунктове и поемането от държавата на фитосанитарния контрол, министър Николай Събев ще се срещне с колегите си от Турция на граничния пункт "Капитан Андреево". Това обяви това на изслушването си в комисията. На утрешната среща се планира да се очертаят създаването на краткосрочен и дългосрочен план за облекчено преминаване на ТИР-овете през граничните пунктове: "В момента дневно идват над 1300 камиона. Ако успеем да вдигнем капацитета 2000 за Капитан Андреево и 1000 за Лесово, то тогава ще се нормализира, дългите опашки ще намалеят и ще минат в едни обичайни опашки, които така или иначе ще имаме, докато не въведем средносрочните мерки". Според министър Събев, би било правилно

 

фито-санитарен контрол да се прави и на ГКПП-Лесово

 

и това щяло да помогне много за облекчаване на ситуацията с натоварения трафик.

На въпрос за забавянето в одобряването на инвестиционните планове на държавните предприятия от пристанищната инфраструктура на страната Николай Събев поясни, че нещата отдавна е трябвало да бъдат задвижени. По думите му, той днес е научил, че тези инвестиционни програми са останали в някое чиновническо бюро по пътя към министъра. „Уверявам ви, че отговорните за това бездействие ще си понесат последствията“, каза Събев и обеща на депутатите да ги информира за резултата от проверката по случая, започната от инспектората.

След края на изслушването, Красимир Димитров, шеф на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към СО поиска от депутатите в ресорната комисия да се направят необходимите нормативни промени за да могат специализираните автомобили и на неговата служба

 

също да имат предимство като линейките, пожарните и полицейските коли.

 

Димитров, добави, че мярката трябва са се отнася за всички автомобили на аварийните общински служби в страната. Повечето изказали се народни представители казаха, че наистина подобна мярка е наложителна. Единствено председателят на регионалната комисия в парламента Настимир Ананиев посрещна с известен скептицизъм предложението. Той обаче потвърди необходимостта от детайлно проучване на искането, за да се намалят рисковете от злоупотреби със специалния режим на движение.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата