Медия без
политическа реклама

Слави Трифонов е подсъдим за клевета заради "Нексо"

Настимир Ананиев от ПП е завел наказателно дело и срещу Тома Биков от ГЕРБ

17 Февр. 2023Обновена
Слави Трифонов
Илияна Димитрова
Слави Трифонов

Бившият депутат от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев е завел две наказателни дела за клевета - срещу лидера на ИТН Слави Трифонов и срещу Тома Биков от ГЕРБ. Това потвърдиха за "Сега" от Софийския районен съд. Макар и наказателни, делата за клевета са от частен характер, т.е. Ананиев ще поддържа обвинението вместо прокурор. Предстои делата да бъдат насрочени. А ако Трифонов се кандидатира за депутат, каквито заявки вече направиха от ИТН, наказателното дело срещу него ще бъде спряно. Това ще е съдбата и на процеса срещу Биков.

Ананиев съди и двамата заради твърденията им, с които го обвързват с криптобанката "Нексо". Още след като гръмна скандалът в началото на годината, Ананиев обяви, че няма и никога не е имал нищо общо с "Нексо" и ще съди всеки, който уронва престижа му с клевети. Ананиев определи опитите за установяване на връзки между криптоплатформата и "Продължаваме промяната" милиционерска акция "Кал и каскети" и посочи, че срещу всички по-активни представители на формацията се изливат фалшиви новини и лъжи.

Във видео, публикувано в социалните мрежи, Слави Трифонов свърза Ананиев със скандала "Нексо", обявявайки, че той е съдружник на един от собствениците на "Нексо" Антони Тренчев.

"Акция "Кал и каскети" тече от няколко месеца и героите ѝ са политически партии. Виждате - ГЕРБ стана разследващо звено на прокуратурата. След като закриха бухалката на Гешев - спецпрокуратурата, ГЕРБ ли са новата им бухалка? Надявам се Биков да не заеме ролята на Сийка Милева в прокуратурата", коментира Ананиев, който тогава беше депутат. Той уточни, че познава Антони Тренчев (един от основателите и управителите на фирмата), с когото са били съпартийци в Движение "България на гражданите". "В началото на 2018 г. имахме фирма, която трябваше да развива дейност, но това не се случи, защото и двамата бяхме ангажирани с други неща. Тома Биков, Даниел Митов и Петър Николов от ГЕРБ също бяха съпартийци с Антони Тренчев в ДБГ. Въпросът е да хванеш някаква информация, да я завъртиш и да я хвърлиш в жълто-кафявата мъгла, за да може да произвеждаш фалшиви новини", каза той през януари.

Най-тежкото наказание за клевета, което Наказателният кодекс предвижда, е глоба от 5000 до 15 000 лв. и обществено порицание.

С НАСМЕШКА

"Бившият ковчежник на Киро-Асеновата партия и мой любим депутат Настимир Ананиев обявил, че ме съди за клевета. Дотук нищо интересно. Да заповяда", реагира в профила си във Фейсбук Слави Трифонов. Той определи като смехотворно внушението на Ананиев, пак във Фейсбук, че толкова се е уплашил, че чак е принуден да стане депутат, за да се спаси с "депутатски имунитет от това колосално дело за 5 хиляди лева". "Признавам си - отдавна не се бях смял така. Може би за последно се смях така, когато Насти си снимаше шкембето, докато изпълняваше българския химн. Браво, Насти! Тук бих цитирал твоя колега, депутата Христо - "Нема да спираш, ти си велик. Международен артист". Между другото, тоя текст, подходящ за Насти, е от песента "Сърцето на хлебарката". Всъщност, знаете ли много често откъде идва непринудения смях - идва, когато видиш как хлебарката се мисли за лъв", коментира той.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата