Quantcast

Медия без
политическа реклама

Правителството плаща 5000 евро разноски на Сакскобургготски

Булфото
Сакскобургготски със съпругата и дъщеря си по време на Великденската служба в храм-паметника "Св. Александър Невски" този април.

Правителството решава днес да плати 5000 евро на Симеон Сакскобургготски. Това са разноските, които държавата бе осъдена да му покрие по делото, заведено от него пред съда в Страсбург (ЕСПЧ) заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират. Миналия септември бившият премиер и наследник на българските царе и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България.

Съдът прие, че със забраната за всякаква търговска експлоатация на царските гори е нарушена конвенцията за правата на човека. Нарушено е и правото на справедлив съдебен процес, тъй като мораториумът не е можело да бъде обжалван. Съдът констатира, че действията на българските власти са поставили непропорционална индивидуална тежест върху Сакскобургготски и сестра му. Предвидените мерки са извънредни, тъй като мораториумът е бил в сила дълго и не е подлежал на съдебен контрол.

ЕСПЧ отхвърли като недопустими някои от твърденията на жалбоподателите, включително тези за реституцията на имотите "Сарагьол" и "Ситняково", но констатира, че оплакването срещу забраната за търговска експлоатация на горските земи е допустимо.

С решението си съдът в Страсбург даде 6 месеца на правителството и Сакскобургготски, за да се споразумеят какво обезщетение ще получи бившият премиер за причинените му материални вреди. Той не претендира за морални. Шестмесечният срок още тече. Според експертиза, представена в ЕСПЧ печалбата, която Сакскобургготски и Хробок биха имали от дърводобива в периода от мораториума до октомври 2018  г. е 2 054 319 лева. Не е известно обаче нито правителството, нито Сакскобургготски да са предложили някакво споразумение във връзка с тези материални вреди. Ако такова не бъде постигнало, то може да бъде присъдено от съда в Страсбург.

Приетият от парламента през декември 2009 г. мораториум върху правото на царските наследници да се разпореждат с върнатите им имоти, който уж трябваше да е временен - "до приемането на специален закон", действа и досега.

Бившият премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България в Страсбург заради мораториума от 2009 г.  с който бе забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират.

 

Още по темата