Quantcast
24-те лв. на ден за локдауна ще се плащат след края му | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

24-те лв. на ден за локдауна ще се плащат след края му

Документацията е готова - от понеделник за обезщетение ще кандидатстват първо хора от вече затворен бизнес
Обновена
20 610
 БГНЕС
Деница Сачева

Помощта от 24 лв. дневно на човек в неплатен отпуск от затворен заради противоепидемичните мерки бизнес може и да не стигне до хората преди Коледа. Това става окончателно ясно от приетото вече постановление. Тази вечер Агенцията по заетостта публикува цялата документация за новата мярка, а социалният министър Деница Сачева подписа заповед, с която определи кръга от икономически дейности, включени в подкрепата.

В заповедта на министъра прави впечатление, че не са включени театрите, тъй като те са единствените културни институции, които остават отворени. Освен това документите са изготвени така, че предполагат отваряне на всички затворени дейности след 21 декември, въпреки че здравните експерти предупреждават, че ограниченията ще се свалят постепенно. Според изискванията компенсациите са дължими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск, но не по-рано от 29.10.2020 г. и не по-късно от 21.12.2020 г.

Кандидатстването за новата помощ започва в понеделник, 30 ноември. Работниците и служителите ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни неплатен отпуск. За хората на 8-часов работен ден и трудов договор, компенсацията ще е 24 лв. за всеки ден, в който са в неплатен отпуск. В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор. С други думи - ако човек работи на половин ден, ще получава 12 лв., колкото е минималното дневно обезщетение за безработица. Работодателите са длъжни да запазят заетостта на хората за период, който е равен на този, през който са изплащани компенсации.

Служителите не могат сами да подават заявление за сумата, въпреки че тя е насочена директно към тях. Правителството очаква 50 000 души да се възползват от тази подкрепа, като предвидената сума е 50 млн. лв. Има готовност да се отпуснат и още средства, тъй като се смята, че започващият в петък локдаун ще засегне 356 000 души. Тъй като бюрата по труда не биха се справили с натоварването да обработят индивидуалното заявление от всеки служител, то кандидатстването за помощта ще става чрез работодателя. За целта работниците трябва да подадат заявление до работодателя, в което да посочат от коя дата и за какъв период от време излизат в неплатен отпуск, както и номер на банкова сметка. Работодателят на свой ред ще предаде списъка в бюрото по труда.

Документите ще се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им. Агенцията по заетостта ще публикува на интернет страницата си информация за работодателите и броя на техните работници и служители, които са одобрени или неодобрени за изплащане на средства до 2 работни след вземането на решение за това. Компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление. До 10-12 дни от кандидатстването тези пари би трябвало да бъдат при хората, каза преди ден пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

От постановлението се разбира, че фирмите ще подават документите на работниците си след изтичането на месеца, в който са били в неплатен отпуск. Така от понеделник могат да кандидатстват всички, които вече са затворени от предприети по-рано противоепидемични мерки - например затварянето на ресторантите в някои градове от 28 октомври, обясни социалният министър. Тези хора могат да кандидатстват за двата работни дни от края на октомври и за целия месец ноември, ако са били в неплатен отпуск през това време. Те ще получат своите пари до 10-12 декември, каза Сачева. За другите обаче неплатеният отпуск ще изтече на 21 декември и те ще могат да получат парите си след това. На въпрос на водещия това не означава ли, че помощта ще остане за след празниците, министърът призна, че само част от хората ще получат пари за Коледа, а други ще ги получат между празниците, но увери, че целта е именно хората да имат средства за празниците.

Един работник не може да получава пари по няколко схеми на социалното министерство, стана ясно от разясненията на министъра. Работодателите със затворен бизнес могат да комбинират различни мерки за различни работници - например 60/40 за едни, 24 лв. за други. Новата мярка е поредната, която е недостъпна за самонаети.

 

ОБХВАТ

По мярката подкрепа ще могат да получат заетите в:

- барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито;

- работещите във фирми за организиране на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;

- всички търговски обекти в случай, че търговският обект се намира на територията на търговски център тип МОЛ с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините;

- детски градини и ясли, езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи;

- кина, музеи, икономически дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, работещите в музеи, както и режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти. Изключение обаче има за театрите, които остават да работят и съответно нямат право на подпомагане;

- заетите в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, както и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

 

ЗА РОДИТЕЛИ

От съобщението на АЗ за мярката става ясно, че тя не може да се комбинира с другата помощ - за родители на дете до 14 години, което не ходи на училище. Тази помощ е по-голяма - една минимална заплата от 610 лв. за един месец неплатен отпуск, като миналата седмица бе променен критерият за достъп - доходната граница бе повишена от 610 лв. на човек от семейството на 150% от минималната заплата или 915 лв. Това означава, че тричленно семейство може да получи 610 лв., ако доходът на двамата родители е 2745 лв. За семейство с две и повече деца помощта е 915 лв. Средномесечният доход на член от семейството ще се изчислява въз основа на реализирания доход в месеца, за който са въведени ограниченията срещу COVID-19. Заявление-декларациите за помощта се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Това може да стане по електронен път и по пощата.

Тази помощ е една от малкото, които са достъпни и за самонаети, и за безработни. За нея могат да кандидатстват семейства, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица, както и тези, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения.

Още

Сачева превърна в агитация и швейцарското правило за пенсиите

19.06.2021

5603
България е в зелената COVID зона, но е четвърта по смъртност в ЕС

19.06.2021

1802
Само две области регистрират двуцифрен брой новозаразени с COVID-19

19.06.2021

2259