Медия без
политическа реклама

Pomogni.net помага на болни и стари хора в кризата

Платформата "мобилизира" доброволци, които доставят храна и лекарства по домовете

23 Март 2020
Как да се регистрират предлагащи помощ

В това видео е показано как да се регистрират предлагащи помощ, както и възможните функционалности.

Posted by Pomogni.net on Saturday, March 21, 2020

Стартира платформата за взаимопомощ Pomogni.net. Това е място, където се срещат хора, които не могат или не трябва да напускат домовете си, но имат нужда от храна, вода и лекарства, с доброволци, които са готови да ги посетят и да им ги доставят.

Pomogni.net, която работи буквално от часове, действа на следния принцип - там се регистрира всеки, който има нужда от помощ, и всеки, който има възможност и желание да помага. В първия случай след регистрация човек пише какви продукти му трябват, а регистираният доброволец установява дали наблизо (в радиус 5 км) има хора, на които може да достави необходими неща.

Доброволецът приема заявката на нуждаещия се, купува продуктите и ги носи на адреса му. Обикновено това са трудно подвижни, възрастни или хора, поставени под карантина, които не бива да напускат домовете си.

На страницата на Pomogni.net във Фейсбук има клипче, което показва как става регистрацията. 

От платформата разказват за първата изпълнена заявка - оказана е помощ на възрастен мъж от жк "Белите брези" в София. Три часа след като той се е регистрирал, доставката вече е направена, продуктите са купени от "Фантастико", Овча Купел I.

Платформата работи на територията на цялата страна. Има готовност да сътрудничи на общините и на службите "Социален патронаж" (за координация по този въпрос - 0888 748 614 или [email protected]).

Доброволците са помислили и за хората, които трудно да се справят с мобилни приложения, онлайн регистрации и мейли. Затова са предвидили и връзка по телефона. На номер 0888 366 694 отговаря доброволец, който помага с регистрацията и оформянето на заявката. 

Приложението е безплатно. Направено е oт IT специалисти - доброволци. Регистрацията на доброволци се извършва единствено през верифициран мобилен номер. Информацията за нуждаещите се от помощ не е публична и е видима единствено след като регистриран доброволец приеме заявката за изпълнение. Това се записва в системата и при евентуална злоупотреба извършителят се установява лесно. Допълнително има рейтинг на доброволците. Както и бутон за съобщаване на нередност, при съмнения за злоупотреби, за да може екипът да направи проверка.

 

Онлайн консултации в Банско

Лекари от Банско пък, специалисти в различни области, започнаха да консултират онлайн жителите на Банско, информира БНР. Създатeл на групата във Фейсбук е един от водещите ендокринни хирурзи в Европа, проф. Румен Пандев, който е банскалия. Инициативата за здравни онлайн консултации компенсира ограниченията на карантината в Банско и е в помощ на наличните лекари в града, които са общо девет. Виртуалната здравна клиника беше създадена вчера и само за броени часове 15 лекари се включиха в инициативата на проф. Пандев.

"Те са от Университетска болница "Лозенец", аз съм представител на ИСУЛ, Александровска болница. В различни профили сме - от ендокринен хирург, гастроентеролог, реаниматор-анестезиолог, рентгенолог, обща хирургия е представена. Идеята е съвсем проста - по най-бързия начин ако можем, на хора, които се нуждаят от консултация в Банско, тъй като Банско е под карантина, да им окажем съответната онлайн медицинска помощ напълно безплатно", разказва той.

Вече са направени и първите консултации, като са дадени предписания за лечение. Лекарите обсъждат казусите и помежду си, а при необходимост освен чрез платформата, се свързват с пациентите и по телефона.

Във Варна безплатни онлайн консултации дават и местни гинеколози.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

платформа, помощ, Pomogni.net

Още по темата