Медия без
политическа реклама

Скрач бесеници и смарт тестове - какво предлага е-раницата на МОН?

Дигиталната платформа към момента съдържа над 10 000 образователни видеа, уроци, упражнения и др.

За учениците има интересни видеоуроци в новата дигитална раница на МОН.
Илияна Кирилова
За учениците има интересни видеоуроци в новата дигитална раница на МОН.

Видеоуроци, интерактивни ресурси, работни листове, тестове, упражнения, игри, софтуерни симулации - това са част от образователни ресурси, които учители, родители и ученици могат да използват безплатно на електронната платформа за образователни услуги и съдържание - "Дигитална раница", подготвена от МОН по европроект "Образование за утрешния ден" и функционираща от началото на тази учебна година.

Просветното министерство, чрез регионалните управления по образованието в страната, смята да представи на учители и директори от всички 28 области у нас новия дигитален продукт, за да може повече хора да се запознаят с него. Към момента кръгли маси и информационни дни са проведени във Велико Търново, София-област, Габрово и Кюстендил. През февруари се предвижда такива да бъдат организирани и в останалите области на страната.

Платформата "Дигитална раница" е безплатна и осигурява достъп до електронни уроци за ученици от 1 до 12 клас. Освен това дава възможност на учителите да публикуват разработени от самите тях дигитални уроци. Платформата ще служи и като информационен портал за родители, като ще им позволява да следят обучителния процес на своите деца и да получават актуална информация за оценките, отсъствията, бележките и задачите им за самостоятелна работа.

Достъпът до нея се осъществява на адрес: https://edu.mon.bg/ чрез националните образователни акаунти на ученика и учителя в @edu.mon.bg или регистрацията на родителя в Национална електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО).

Към момента в платформата има над 10 000 образователни ресурси като смарт тестове по история, детективски игри, кръстословици, скрач бесеници, карти, илюстрации и др. По литература учители и ученици могат да открият много преразкази - например на "Занемелите камбани", "Грозното патенце", "Косачи", "Радини вълнения" и др., има и доста материали за подготовка за НВО и матури. В платформата има още интересни видеоуроци на най-различни теми - "Как е построено първото в света метро?, "Как Магелан обикаля света?, "От роб до гладиатор - Животът на Спартак", "Многото смисли на статуята Давид на Микеланджело", "Тийнейджърския живот в Древен Рим" и др. Повечето от тях обаче са на английски език.

Такива са например материалите от платформата за интерактивни симулации по STEM дисциплини, създадена и поддържана от University of Colorado Boulder, която се съдържа в дигиталната раница, както и ресурсите от ClicZone - публичен домейн, създаден от министерството на образованието Каталуния да разпространява използването на образователни ресурси. В нея ще откриете още образователни уроци и видео от българските образователните сайтове "Академико" и Кан Академия, авторски разработки на преподаватели в български школа, интерактивни упражнения и др.  галерии.

 

 

 

Още по темата