Quantcast
Полицай, карантиниран заради снимка във Фейсбук, осъди РЗИ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Полицай, карантиниран заради снимка във Фейсбук, осъди РЗИ

Съдът отмени и изолацията, наложена след фотография с Григор Димитров
5 423
 Илияна Кирилова
РЗИ допуска грешки, когато издава предписанията си за карантина и така те лесно падат в съда.

Стотици хиляди българи бяха поставени под карантина от здравните власти заради контакти с болни от коронавирус от началото на пандемията. Много от предписанията на регионалните здравните инспекции обаче не издържат съдебната проверка. Обобщени данни не са изнасяни, но в съдебните регистри "Сега" попадна на не един абсурден случай, който трудно може да бъде оправдан с претоварването на инспекторите. И макар и съдиите да отменят карантината, когато тя вече е била изтърпяна, всяко такова дело струва поне по 500 лв. на здравните власти. А за хората, които са ги осъдили заради карантината, остава и възможността да потърсят обезщетения за вреди.

Такъв нелеп е случаят на полицая от Варна В.Н. - той е изолиран заради снимка във Фейсбук, на която дори не е нароченият за негов болен контакт. В жалбата си В.Н. разказва, че на 18 юни 2020 в 18:30 ч. е бил свален от наряд под предлог, че е бил контактен с лице, заразено с COVID-19, без да му е посочено за кого става въпрос. На следващия ден му е връчено и предписанието на РЗИ за карантина от 16 юни. После това предписание било отменено и му било връчено ново - от 19-и. В.Н. опитал да разбере как е установено, че е бил контактен със заразено лице и кое е това лице, но не получил отговор. От личния си лекар разбрал, че е получен по телефон сигнал в РЗИ, че е бил контактен със заразения Н.Н. Полицаят твърди, че това не е вярно, защото не виждал Н.Н., който е здравен медиатор в ромската махала в Аспарухово, повече от месец.

Здравната инспекция пледира, че са сигнализирани от личния лекар на полицая, но не било изключено да има и сигнали от работодателя на полицая, т.е. МВР. В РЗИ по служебен път били постъпили снимки, от които ставало ясно, че последният контакт на двамата е бил на 10 юни, а първото предписание за карантина било техническа грешка.

РЗИ отговоря на съдия Таня Димитрова, че са налице безспорни доказателства за близък контакт между полицая и здравния медиатор. Представената извадка на профила във Фейсбук на Jeman Hasan - публикация от 10 юни. Съдът не приема тази снимка за доказателство и дава възможност на РЗИ да обясни кой, кога и на какво основание е направил извадка от Фейсбук профила на третото лице, как е постъпила тази публикация в РЗИ и какво се установява от нея. РЗИ не представя доказателства.

Самият здравен медиатор е разпитан като свидетел по делото и той обяснява, че когато тестът му е излязъл положителен, той е посочил на здравните власти хората, с които е бил в контакт, но полицаят не е бил сред тях. Пред съда медиаторът свидетелства още, че не е на снимките, които са от профила на негов колега.

Така съдът приема, че РЗИ изобщо не е проверила фактите, преди да постави полицаят под карантина. Според съда е възможно както карантинираният, така и заразеният, да са подходили недобросъвестно и да не казват истината. Затова здравните власти е трябвало да изяснят истината. Вместо това РЗИ дори не може да отговори кой е извършил епидемиологично проучване. Нито дава доказателства, че има сигнал, че полицаят е бил контактен, нито кога въобще е била последната му среща с болния медиатор.

Бързата реакция на РЗИ не винаги е най-адекватна, обяснява съдът. И напомня, че административните органи трябва да издават актове за целите, на основанията и по реда, установени от закона, без да вредят на държавата и обществото и на правата, свободите и законните интереси на други лица

Така предписанието на полицая е отменено, а РЗИ-Варна е осъдена да плати 600 разноски по делото, се вижда от решението.

Подобна е и историята на карантината, наложена на общинския съветник от Хасково Георги Пеев заради негова снимка с тенисиста Григор Димитров. И това предписание е отменено от съда, се вижда в съдебните регистриПеев оспорва предписанието за поставянето му под карантина от 22 юни 2020 г., издадено от РЗИ - Хасково. Пеев се снима с Димитров в родния му град, а шест дни след това тенисистът обяви в социалните мрежи, че е с COVID-19.

В жалбата си до съда Пеев твърди, че РЗИ не е посочила в предписанието за карантина с кого, болен от коронавирус, е бил контактен. Пеев пледира, че няма данни Димитров да е бил с ковид на 16 юни, когато са се снимали. И само можело да се гадае, че здравните власти имат предвид този му контакт. В жалбата се казва още, че като няма данни за контактите в предписанието на РЗИ, това създава предпоставка за административен произвол. Пеев се оплаква, че е бил лишен от правото си да избере адреса, на който да се изолира. В предписанието, което му връчили, предварително били попълнени личните му данни и адрес за изпълнение. Мъжът твърди още, че като пациент с трансплантация има нужда от физическа активност, затова би избрал селската къща с двор на майка си, вместо апартамента, в който го затворила РЗИ. Оплаква се и че заради карантината е пропуснал заседание на Общинския съвет в Хасково и това му нанесло морални и материални щети. Оспорва и точката от заповедта на здравния министър, по която е поставен под карантина - РЗИ са го изолирали като болен, а не като контактен.

По време на делото Пеев обяснява в съда, че тъй като е с трансплантирано сърце и бъбрек, когато разбрал, че тенисистът е с коронавирус, сам се свързал с РЗИ. От там му отговорили, че не се налага да е под карантина, тъй като не е имал реален контакт с Димитров, нито имало медицински доказателства за заразата на спортиста. "Три пъти в рамките на деня разговарях с представители на РЗИ - Хасково. От РЗИ-Хасково ме увериха последно около 15 часа на обяд, че аз не съм под карантина, защото съм застанал само до Григор Димитров за 10 секунди и съм се снимал. Снощи, малко след 20 часа, дойдоха представители на РЗИ, бях удостоен от честта лично директорът на РЗИ - Хасково д-р Соня Димитрова и д-р Снежана Иванова да ми връчат предписание за поставяне под карантина. Беше направено демонстративно, с цивилни полицаи, все едно издирват престъпник, при положение че аз съм си оставил всички координати в РЗИ-Хасково, обяснил съм такъв ми е бил контактът и ми е било казано, че аз не съм под карантина", разказа през лятото пред БНР Пеев.

Здравната инспекция обяснява, че на 21 юни Григор Димитров обявил във Фейсбук, че е с положителен тест. На другие ден се събрал местният оперативен щаб и през целия ден издирвали контактните лица, срещнали се с всички и им връчвали предписания. Пеев се обадил на горещия им телефон, но по това време те все още не били направили подробно епидемиологично проучване. А за проучването помогнала полицията, тъй като здравните власти нямали телефоните на контактните.

В решението си съдия Пенка Костова цитира протокола от заседанието по темата на местния щаб. От него се разбира, че областният управител на Хасково е запознал присъстващите с полученото съобщение, че Григор Димитров е с положителна проба за коронавирус и неговото присъствие в града будело тревога сред обществеността, поради многобройни срещи с много лица на тенис кортовете.

Щабът решил да бъдат поставени под карантина "всички, за които се събере информация от присъстващи на срещата или социални мрежи и камери: отстояние до 1,5 метра, ръкостискане, разговор продължителност на срещата, вземане на автограф (като водещо е разстоянието), липсата на предпазни средства. Останалите се самонаблюдават" и при оплаквания се предприемат мерки от личните лекари и РЗИ.

Съдия Костова обяснява, че в случая на Пеев РЗИ съществено е нарушила процесуалните правила, тъй като не е изяснила казуса. Преди да се пристъпи към издаване на предписанието за поставяне под карантина, инспекцията е следвало да изясни по безспорен начин дали Пеев действително е контактен на заразен с COVID-19. "От доказателствата по делото по никакъв начин не може да се стигне до извод, че именно Пеев е бил сред контактните лица на Григор Димитров", пише съдът. И допълва, че ако РЗИ си бяха направили труда да изяснят фактите, вероятно нямаше да предпишат карантина на общинския съветник.

Магистратът напомня и дефиницията на близък контактен, който се поставя под карантина: съжителство в едно домакинство; директен физически контакт, например ръкостискане; директен незащитен контакт с инфекциозни секрети на пациент с COVID-19; контакт лице в лице с пациент с COVID-19 на разстояние до 2 м и за над 15 мин.; престой в затворено помещение за поне 15 мин. и на разстояние минимум 2 метра и т.н. РЗИ не са проверили дали Пеев отговаря на някое от тези условия.

"Въведената в страната извънредна епидемична обстановка и произтичащите от нея и от закона правомощия на административните органи, свързани с ограничаването на едни права на гражданите за сметка на други техни права, с цел опазване на здравето на всички, не следва да е за сметка на законосъобразното издаване на административните актове", пише още съдия Костова. Законовият принцип на съразмерност изисква административният акт и неговото изпълнение да не засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото. В случая, дори и да се приеме за общоизвестен факт заразяването на Димитров с COVID-19, поради липса на доказателства не може да се приеме, че Пеев е бил лице в близък контакт него, завършва съдът и отменя предписанието. Освен това осъжда РЗИ да плати 510 лв. такси и разноски на Пеев. 

Още

България отказва да освободи бебетата от тестове за COVID-19
Рекорд - 38 117 са ваксинирани за ден

08.05.2021

1892
Ню Йорк се завръща към нормалното на 19 май

07.05.2021

818