Quantcast
Пеканов: Готвим инвестиции по плана за възстановяване за 3,7 млрд. лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Пеканов: Готвим инвестиции по плана за възстановяване за 3,7 млрд. лв.

Работим с нормален хоризонт от 3 месеца, но те ще са натоварени, коментира вицепремиерът
1 165

Служебният кабинет работи с нормален хоризонт от три месеца. Поканени сме с такъв хоризонт. Но тези три месеца са ключови и могат да се изпуснат много важни срокове. Затова те не трябва да се изпускат и трябва да се работи много активно. 
Това коментира пред БНТ вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов. 
Според Пеканов идните три месеца са ключови както за работата по Националния план за възстановяване и устойчивост, така и за подготовката на членството в еврозоната. „По плана за възстановяване изпратихме първо искане за плащане в размер на близо 2,7 млрд. лв., като предстои оценка. Очаква се самите пари да постъпят наесен“, коментира Пеканов. Той припомни, че изпълнението на плана вече тече. През есента предстои да стартират  големите схеми за саниране на жилищни и нежилищни сгради, които се чакат много от общините, предстои нова схема за подкрепа на проекти за дигитализация на бизнеса, вървят процедури по големи обществени поръчки в транспорта, коментира Пеканов. Той обяви, че администрацията ще задейства процедури за по-голям обем ресурси – 3,7 млрд. лв., за да не се получават луфтове във времето. България трябва да изпрати второ искане за плащане след кредата на 2023 г., като вторият транш е за 724 млн. евро. 
Поставят се много въпроси за членството в еврозоната и хората са прави да си задават въпроси, макар че няма основания за страхове от допълнителна инфлация. Подготовката и защитата на правата на потребителите, комуникацията на това, което предстои, са основни задачи в следващите месеци, заяви Пеканов. Той не се зае да коментира индикативната дата за присъединяване – 1 януари, 2024 г., като каза само, че това е определената дата от редовен кабинет и подготовката за нея не трябва да спира. 
България отиде в крайност с решението да субсидира на 100% бизнеса за високите цени на електроенергията, коментира още Пеканов. Според него подобни тотални компенсации вредят, защото не стимулират фирмите да правят оптимизации. При актуализацията на бюджета парламентът реши да компенсира бизнеса на 100% за горницата над 250 лв. на мегаватчас ток. 
ЦЕЛИ
При настоящата ситуация ще бъде трудно България да изпълни заложените цели за  намаляване на емисиите на въглищните централи. В момента този ресурс е въпрос на енергийна сигурност  и ще е много трудно спазването на заложените нива на намаляване, каза Пеканов. Не се разбра дали ще се  предприемат мерки за предоговаряне в тази част на плана и кой следва да вземе такова решение.

Още

Пеканов очаква ЕС да се смили при оценяването на инфлацията ни

04.12.2022

721
Симеон Дянков: Трябва спешно да ограничим цените на основни храни

04.12.2022

5220
Пеканов: Няма смисъл да затваряме въглищните си централи

26.11.2022

2974