Медия без
политическа реклама

Пеевски осъмна като противник на тайните клубове на магистрати

Прокуратурата научила от медиите за заплахите срещу съдия Цариградска

06 Февр. 2024Обновена
Илияна Димитрова
Делян Пеевски

С изненадващо съобщение, в което се настоява за създаване на комисия за разследване на дейността на убития наскоро Мартин Божанов-Нотариуса, излезе тази сутрин председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

В него се казва, че Пеевски ще предложи на "партньорите от евроатлантическото мнозинство" в парламента "незабавното създаване на временна парламентарна комисия, която да провери фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса". Вчера първи за това призова гражданската организация "Антикорупционен фонд". АКФ преди 2 години разкри дейността на афериста Мартин Божанов-Нотариуса, който бе застрелян миналата седмица. Стана ясно, че четирима магистрати - двама съдии и двама прокурори, са били под охрана заради заплахи на Божанов. Съдия Владислава Цариградска разказа пред бТВ за нейния сблъсък с Божанов и методите му на действие. Тя съобщи, че той се е представял като близък на Пеевски и Гешев. 

Пред сайта на ДПС санкционираният за корупция по закона "Магнитски" Пеевски споделя размислите си каква трябва да бъде съдебната система. Преди да стане държавен служител и депутат той има формален стаж като следовател, без да е работил по някое конкретно дело.

Застреляният в сряда вечерта в София Мартин Божанов - Нотариуса беше собственик на затворен частен клуб за магистрати в София.  Това обяви пред Би Ти Ви  Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на Антикорупционния фонд.

"Правовата държава означава държава с обективна и независима съдебна система. Недопустимо е правосъдието да се случва по клубове и на тъмно. Това не е първият случай, в който се разкрива нерегламентирано влияние в правосъдната система, но трябва да бъде последният. Обществото трябва да знае какво се е случвало и нашата отговорност като народни представители е да осветим лошите практики и да направим така, че да бъдат невъзможни занапред", казва Пеевски, цитиран от своя пресцентър. По думите му парламентът, който е натоварен от Конституцията и хората с най-голяма отговорност за укрепването на правовата демократична държава, както и народните представители дължат тези разкрития на обществото. 

ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около групата на убития Мартин Божанов, както и всички свързани твърдения за нерегламентирана дейност и натиск върху съдебната система. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Рая Назарян в коментар, излъчван на фейсбук страницата на ГЕРБ.

По думите ѝ данните, излезли в публичното пространство последните дни, са изключително притеснителни – за оказван натиск върху магистрати, за наличието на  частен клуб на магистрати, както и за продължаваща дейност за имотни измами, от които са пострадали множество български граждани. 

Като отговорна партия, ГЕРБ продължава да е двигател на съдебната система и иска чрез нея да бъдат предотвратени за в бъдеще всякакви подобни групи и схеми за нарушаване на обществения интерес, каза Назарян. Тя смята и, че трябва да бъдат приети процедурни правили и законодателство, гарантиращи независим съд и прокуратура, както и достъп до бързо и навременно правосъдие.

Според депутата в комисията трябва да бъде изслушан изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, както и всички компетентни органи, разполагащи с информация, с разследващи функции. В същото време дадената от тях информация не трябвало да попречи на провеждащото се разследване. 

Само часове по-рано, от "Продължаваме Промяната" поискаха изслушване на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов по случая. "Миналата седмица в страната се случи поредното поръчково убийство, свързвано в публичното пространство с подозрения не само за разчистване на сметки в престъпния свят, но и за отстраняване на неудобен свидетел, който би могъл да разкрие порочни и престъпни факти за корупция в съдебната власт", написаха в пост във Фейсбук от партията. Оттам имали силно основание за безпокойство и от "показанията и разкритията, които в последствие съдия Владислава Цариградска направи в национален ефир".

Куп жалби и преписки срещу Мартин Божанов-Нотариуса, който беше убит на 31 януари, са потънали в Софийската районна прокуратура. Това показва справка на държавното обвинение за Божанов, с която "Сега" разполага.

"Затова предлагаме в Народното събрание на основание чл. 26 от ПОДНС да бъде изслушан изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, както и съгласно предложението на Антикорупционния фонд - да бъде създадена парламентарна комисия, която да събере всички възможни факти и обстоятелства около убийството, възможните мотиви и последствия, както и да проучи наличието на данни за бездействие на Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС, прокуратурата и другите компетентни органи", пишат от ПП.

Оттам твърдят, че предложението ще бъде обсъдено в подробности на редовното заседание на ПГ на Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" днес, и внесено по съответния ред в Народното събрание.

ВСС кани на изслушване Сарафов и Николай Стайков от АКФ по случая "Нотариуса"

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще покани за изслушване главния прокурор Борислав Сарафов и Николай Стайков от Антикорупционния фонд. Повод за това е разследването на убийството на Мартин Божанов-Нотариуса на 31 януари. Предложението бе направено от члена на съдийската колегия Драгомир Кояджиков в началото на заседанието на колегията днес и бе прието с 11 гласа "за". Предложението му за разглеждане на казуса бе прието като извънредна точка, която колегията разгледа в края на заседанието си. Изслушването на Сарафов и Стайков ще бъде на 13 февруари.

Междувременно прокураутрата съобщи, че Сарафов е наредил проверки по всички преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов. "Справка в деловодната система на прокуратурата сочи, че от 2004 г. до настоящия момент са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с М.Б., по които същият е бил страна – обвиняем, жалбоподател, свидетел и др.", се казва в съобщението на прокуратурата.

Както "Сега" вече писа, по-голямата част от преписките са водени в Софийска районна прокуратура. В Софийската градска прокуратура пък има дело за ръководене на организирана престъпна група за извършване на имотни измами и за упражняване на противозаконно влияние върху дейността на орган на власт, която е действала в периода 2010-2020 г. Работата по случая продължава, съобщава прокуратурата. След убийството на Божанов магистратите обясниха, че са били на косъм да му повдигнат обвинение.

Ще бъдат прегледани всички откази от образуване на досъдебно производство.

ЗАПЛАХИ

В справката на ГДПОБ, свързана с Божанов, пратени в прокуратурата в края на 2022 г., не е имало данни за заплахи към съдия Владислава Цариградска. Това се разбра от думите на шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова. Прокуратурата е научила за заплахите от медиите. Когато прокуратурата започнала работа по справката на ГДПОБ "се оказа, че някои неща не са точно така, както са отразени в справката", каза Кирилова.

В момента градската прокуратура работи по дело за престъпната група за имотни измами и пране на пари. То няма да бъде прекратено с убийството на Божанов, защото по него се разследват и други хора. Кирилова увери, че прокуратурата опитва да разплете мрежата на Божанов. Ще проучи и сюжета с частния клуб за магистрати, за който се твърди, че е държан от убития.

"Аз се запознах от медийни публикации за заплахите към съдия Цариградска и съдия Цветко Лазаров, останах озадачена, че не е работено по тях, и лично аз поканих съдия Цариградска при мен, за да разбера за какво става въпрос, след това тя беше и разпитана в качеството си на свидетел по това досъдебно производство", каза Кирилова и добави, че Лазаров също е бил разпитан като свидетел.

"Делото е по инициатива на настоящето ръководство на СГП и на тримата наблюдаващи прокурори. То тръгна от справка на ГДБОП. Интересното е, че доста от нещата в сигнала са станали преди 7 години. Въпреки всичко делото се образува и започнахме разпити по отношение на лицата. По това дело присъединихме и изявлението на Ивайла Бакалова пред АКФ", коментира Кирилова. Точно Бакалова освети през АКФ Божанов. Прокуратурата поръчала експертиза на предоставените телефонни разговори с него, но вещите лица не успели да определят дали това е точно неговият глас.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?