Quantcast

Медия без
политическа реклама

АКФ: Божанов държеше затворен частен клуб за магистрати

Съдът разреши на прокуратурата да изземе информацията от двата телефона на застреляния в Горна Баня

03 Февр. 2024Обновена
Антикорупционен фонд
Мартин Божанов

Застреляният в сряда вечерта в София Мартин Божанов - Нотариуса беше собственик на затворен частен клуб за магистрати в София. Това обяви пред Би Ти Ви  Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на Антикорупционния фонд.  

"Трети ден не съм чул от прокуратурата това, с което Мартин Божанов беше най-известен през последните години – той беше собственик на един затворен частен клуб за магистрати много близо до Специализираната прокуратура (закрита преди близо две години - б.р), където се ходеше със специални карти за достъп. Използва се за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво“, твърди Стайков. Именно той направи разследването "Осемте джуджета", в което се разказваше за участие на магистрати в разчистване на сметки и превземане на бизнеси.

Висшият съдебен съвет, който досега се правеше, че проблемът "Осемте джуджета" не съществува, днес преживява катарзис и по тази тема.

Пак Стайков и АКФ осветиха и самия Мартин Божанов - Нотариуса, като името му се появи в разследването на "Антикорупционния фонд"(АКФ) за ресторантьора Веселин Денков. В него бяха излъчени записи на разговори, които Ивайла Бакалова - жената, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста след задържането му през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които са необходими, за да бъде пуснат арестуваният - най-малко 100 000 евро. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

Той е човекът, който свързва Бакалова с адвокат. В първата част на разследването Божанов е записан по телефона. В разговора се чува, че той казва: "Всичко знам по това производство, знам показанията на свидетели, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са невинни. Идеята е да видим дали може да помогнем. Ако се лутате само, че той е много невинен, а съдът е много натиснат, тогава ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще си стои вътре..."

Бившият модел и настоящ свидетел по делото "Барселонагейт" Ивайла Бакалова нападна остро Бойко Борисов в телевизионна изява по Нова тв.   "Заплахи съм получавала и по "Барселонагейт".

Обяснява и колко могъщ е  Специализираният съд, след като Бакалова казва, че е говорила и с посолства: "Искам да знаете, че този съд изобщо не го интересуват посолствата, но може да събере и посолствата при него и да им гледа мярка и на тях. Много е сложна ситуацията. Този съд е държавата. Никой не може да се меси във вътрешните работи на държавата и на съда. Съдът утре може да вземе и посланика и да му гледа мярка и на него".

Божанов тогава дава интервю на Николай Стайков. В него мъжът, който е известен и с прозвището Нотариус, без да е бил никога такъв, се представя по следния начин: "Занимавам се с търговска дейност и консултантска. Консултирам множество юридически и физически лица по всякакви въпроси. От това как да аранжират градината си или дома си, до това към кой евентуално адвокат да се обърнеш и така нататък".

Сега Стайков твърди, че въпросният клуб за магистрати се намирал в столичния кв. „Гео Милев“ и в него ходили висши и антикорупционни магистрати „При мен стигна, след като осветихме Осемте джуджета“. Ние видяхме едно затворено заведение с тъмни стъкла, но това е абсолютно потвърдено и призовавам прокуратурата и следствието да си свършат работата и да установят кои са били магистратите с карти за достъп до заведението на Мартин Нотариуса“, каза журналистът в АКФ. 

Към момента МВР няма задържан и дори няма заподозрян за разстрела на Мартин Божанов-Нотариуса. Тялото му бе намерено близо до автомобила му в затворен жилищен комплекс, който се намира на "Горнобански път". От думите на висши фактори в МВР излезе, че разследващите нямат към момента дори някакви основни версии. Засега е установено, че е застрелян с един изстрел в главата, вероятно от оградата, но отвън на комплекса. 

 

Софийският градски съд е дал разрешение на прокуратурата да изземе информацията от двата телефона на Мартин Божанов, известен като Нотариуса. Очакванията на разследващите са да стигнат до контактите на убития със съдебната власт, съобщи Би Ти Ви.

В същото време Софийска градска прокуратура обяви, че се води едно досъдебно производство по отношение на дейността на Божанов и било въпрос на дни той да бъде обвинен по него. "То се касае за имотни измами, пране на пари от тези измами и принуда по отношение на съдии, гледали граждански дела, по които има някакъв интерес", обясни зам.-градският прокурор Иво Илиев на брифинг в МВР. И допълни, че Божанов не е бил привлечен като обвиняем, защото разследването не е приключило. Производството било на самия си финал, но по стечение на обстоятелствата вече нямало как да се търси отговорност от Божанов.

Появиха се информации, че след разстрела разследващите са направили претърсвания на над 20 адреса, както и че били открити документи за собственост на скъпи имоти зад граница, После се оказа, че става дума за Гърция и засега със сигурност само за един. "Мартин Божанов е имал имоти в Гърция. Колко - ще установим коректна цифра. Имаме данни за един, който е с големи мащаби", обясни шефът на СДВР Любомир Николов.

„Институциите да не се ровят да търсят документи и някакви щуротии, а да хванат да разследват убийството на мъжа ми“, призова Гергана Божанова, съпруга на застреляния.

"Божанов и цялата престъпна група, която е ръководил, е притежавал ценен архив с документи. Не е изключено опасността нещо да излезе наяве от него да е причина за убийството му", предположи в предаването "Офанзива" бившият прокурор Андрей Янкулов, сега един от служителите в Антикорупционния фонд. Той допусна, че групата на Божанов и групата на Петър Петров-Еврото имат общ генезис, но когато АКФ започва да се занимава с тях, вече е имало търкания между двете групи. Поводът за това не е ясен, но неразбирателствата са съвпаднали с рязката промяна в отношението на властта към тогавашния главен прокурор Иван Гешев, т.е. миналата пролет. Самият Гешев днес в предаването на Петър Волгин "Политически некоректно" не показа да е познавал Божанов, но подкани "да не се занимаваме с жертвата, а кой го е убил" и предпочете разговорът да върви към взрива, който беше поставен за колата му по пътя от Самоков за София. Янкулов заяви, че МВР трябва да провери що за външен конкурс е бил организиран, за да може жената на Божанов да започне работа в ГДБОП. Той отбеляза, ГДБОП обикновено взема служители от други структури на МВР и не се правят подобни конкурси.

Тази вечер пред бТВ съдийката Владислава Цариградска, която няколко години е била притискана от Мартин Божанов, включително защото е била публична противничка на избора на Гешев за главен прокурор, заяви, че има данни, че в престъпната група за натиск на Божанов има и магистрати. Самата Цариградска заради заплахите на Божанов е била под охрана, но въпреки показанията й в ГДБОП и прокуратурата на него нищо не му се случва. 

Още по темата