Медия без
политическа реклама

Патриарх Неофит: Да не се поддаваме на пораженчество

Благодатният огън се спусна в храма на Божи гроб, в България ще се използва този от миналата година

18 Апр. 2020Обновена
Фейсбук

В навечерието на Възкресение Христово, Патриарх Неофит и българските митрополити призоваха мислите и молитвите на вярващите да бъдат насочени към хората, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници, както и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота.

В посланието на Българската православна църква се изтъква още, че атмосферата по посрещането на празника е необичайна заради пандемията, а повсеместното страдание и мъката на много хора не могат да не поставят пред всеки от нас множество нелеки за осмисляне и решаване въпроси.

„Същевременно обаче тъкмо ние - вярващите в Христа и изповядващите Неговото свято име, най-малко от всички следва да се поддаваме на отчаяние и на пораженчество, защото нашата вяра е вяра в Живия Бог, който проводи в света Единородния Свой Син "да подири и спаси погиналото" (Мат. 18:11). Защото нашият Бог "не е Бог на мъртви, а на живи" (Мат. 22:32), който "иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината" (1 Тим. 2:4), се посочва в посланието на патриарх Неофит и на митрополитите от БПЦ - Българска патриаршия за Възкресение Христово.

В него се казва още: "ето защо, възлюбени, макар и покрусени от случващото се с нас и около нас през последните месеци, макар и скърбящи за многобройните жертви на покосяващата света ни зараза, ние не изоставяме вярата си, нито скърбим като онези, "които нямат надежда (1 Сол. 4:13)“.

„В деня на Възкресението отечески се обръщаме към всички вас и към цялото наше общество с послание за утеха в скръбта и надежда за вечен живот, със съпричастност към всеки, който е болен и страда, както и към всеки, когото пандемията е лишила от близки и обични на сърцето му роднини, приятели или колеги, казват в посланието си патриарх Неофит и митрополитите от БПЦ. И отбелязват, че хилядолетният опит на Светата Христова Църква ни учи, че нищо в сътворения от Бога свят не може да се осъществи без Божието съизволение, и ни насърчава във всяко явление от земния ни живот да виждаме знак на божественото човеколюбие, във всичко да търсим благия и спасителен за човека Божи промисъл.

Нека едновременно с покрусата от преживяваната от всички трагедия, но и с твърда вяра и надежда във Всеобщото възкресение и вечния живот, да използваме случващото се като повод да се обърнем навътре към себе си и да се запитаме как живеем ние днес - всеки от нас, индивидуално, и всички заедно, като общество“, се препоръчва в посланието.

„В деня на Възкресението нашата мисъл и нашата молитва е за всички онези, които вече не са между нас - да бъдат опростени, помилвани и приети от Небесния наш Отец и да получат дял в Царството на светлината и вечния живот. Молим се и за тези, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници, и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота, заявяват в своето послание патриарх Неофит и българските митрополити.

Нека вестта за Христовото Възкресение сгрява сърцата на всички нас и светлината, изгряла в утрото от празния гроб, да просвещава умовете ни и да ни посочва верния път към Бога и към Царството, приготвено нам "от създание мира" (Мат. 25:34).

"Поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея! Благодатта, мирът и любовта на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Исус Христос да бъдат с всички нас!"

По решение на Светия синод това послание трябва да се прочете и от църковния амвон утре, на Възкресение Христово в храмовете.

 

По-рано днес пък Благодатният огън се спусна в храма на Божи гроб в Йерусалим и това очаквано от правосавните християни събитие бе възвестно с камбанен звън. 

Заради пандемията от коронавирус обаче за първи път от десет века тържествената церемония бе проведена при закрити врата и в отсъствието на поклонници и вярващи. Обичайно на церемонията присъстват десетки хиляди.

Площадът пред храма "Възкресение Христово" бе празен, с изключение на израелски полицаи и няколко свещенослужители, спазващи социална дистанция. 

След появата на огъня патриархът на Йерусалим Теофил III го раздаде на свещенослужители от различните конфесии, които управляват храма. Благодатният огън бе отнесен към Яфската порта на Стария град, където бе раздаден на дипломати от страни, в които населението е предимно православно, за да го отнесат в държавите си.

Η ΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ -- THE SERVICE OF THE HOLY LIGHT AT THE CHURCH OF THE HOLY SEPULCHRE

Posted by Jerusalem-Patriarchate on Saturday, April 18, 2020

В България обаче огънят няма да бъде донесен. Тази година българска църковна делегация не участва в тържествата. У нас ще бъде раздаден огънят от миналата година, който се съхранява в Българската патриаршия. Огънят от миналата година освен това се съхранява и в църкви и манастири в страната, а специално за столицата той е пазен в катедралния храм „Света Неделя“.

Както бе обявено миналата седмица след срещата на премиера Борисов със Светия Синод, спестените пари от полета до Йерусалим за Благодатния огън ще бъдат дарени от Българската православна църква за борбата срещу епидемията от коронавирус.

Благодатният огън символизира неръкотворната светлина на Възкресението Христово и се счита за светиня от вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден, независимо от датата, на която той се пада, се смята за чудо.

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Прокуратурата: Живко Коцев е анонимен свидетел

10 Апр. 2024

Европрокуратурата се похвали с присъда за бизнесдама заради автосервиз

11 Апр. 2024

Великденските добавки ще са 100 лв., но не за всички

10 Апр. 2024

Депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев се обяви за жертва

10 Апр. 2024

САЩ изпращат тежка инспекция на база Граф Игнатиево заради F-16

14 Апр. 2024