Медия без
политическа реклама

Задържаха мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

16 Апр. 2024Обновена
Счупеният кръст на гроба на патриарх Неофит.
БГНЕС/Свети синод
Счупеният кръст на гроба на патриарх Неофит.

Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи арестуваха мъжа, който поруга гроба на патриарх Неофит късно снощи, съобщи МВР.  По информация на Нова тв той е задържан за 24 часа. Мъжът е 37-годишен и води скитнически начин на живот. Очаква се утре от прокуратурата да обявят дали ще повдигнат обвинение за вандализъм и оскверняване на гроб.

Вчера малко преди полунощ той е осквернил гроба на блаженопочившия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, който се намира под колонадата на митрополитски храм "Св. Неделя" в самия център на София. Кръстът е изваден и част от него е счупена, както и част от мрамора, обграждащ гроба.

Днес следобед от Българската православна църва публикуваха в социалните мрежи кадри от охранителни камери, показващи поругаването на вечния дом на патриарха. На тях се вижда как мъж с гащеризон отива целенасочено към кръста, изкъртва го и го хвърля. След това се опитва да скъса траурните флагове. 

Патриарх Неофит бе погребан в храма "Св. Неделя" на 16 март, три дни след кончината си. На 21 април в храма ще бъде отслужена заупокойна света литургия и панихида по повод 40 дни от кончината на патриарха.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

патриарх Неофит