Медия без
политическа реклама

НСО въведе мерки за сигурност за погребението на патриарх Неофит

Цял ден граждани отдаваха почит пред тленните останки на предводителя на православната ни църква

15 Март 2024Обновена
Огромна опашка от желаещи да се простят с патриарха се извива цял ден пред храм "Св. Александър Невски"
БГНЕС
Огромна опашка от желаещи да се простят с патриарха се извива цял ден пред храм "Св. Александър Невски"

Погребението на патриарх Неофит утре ще премине при засилени мерки за сигурност и под пряката охрана на Националната служба за охрана (НСО). 

Още в 9:30 ч. в храм-паметника "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена заупокойна света литургия и опело. Службата ще се ръководи от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник-председател на Светия синод. 

В 11:00 ч. пък, отново в "Св.Александър Невски" започва опелото на патриарх Неофит, което ще бъде възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей. 

След това, с литийно шествие, тялото на блаженопочиналия патриарх ще бъде пренесено до митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ще бъде погребението, според волята на Неофит.

НСО въвежда сериозни мерки за сигурност около всички мероприятия. Според тях от 8:00 ч. нататък гражданите, които желаят да присъстват на литургията и опелото, ще преминават проверка през пунктове, разположени при северния и при южния вход на катедралния храм. Гражданите, които искат да присъстват на заупокойната литургия ще могат да влязат от ул. "11 август" и от ул. "15 ноември", където ще бъдат организирани контролни пунктове

Присъстващите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние няма да бъде разрешаван.

За времето от 08:30 ч. до 15:00 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона „София-център“ с радиус 1500 метра и височина 1000 м.

Ще има и промени в движението по улиците в централната част на столицата. По време на литийното поетапно ще бъде спирано и възстановявано движението по ул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Княз Ал. Дондуков" и бул. "Княгиня Мария Луиза" до храма "Св. Неделя".

През целия ден днес православните вярващи се прощават с предводителя на Българската православна църква (БПЦ) патриарх Неофит, който почина в сряда вечер на 78-годишна възраст.

По решение на Светия синод днес от 9:00 часа тленните останки на Светейшия патриарх бяха изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Още от сутринта се изви дълга опашка от миряни и свещеници, които дойдоха да се простят с патриарх Неофит.

Днес е и първият от двата дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Според правилника за прилагане на закона за държавния протокол в дни на траур националният флаг на сградите на всички държавни институции се спуска наполовина. В българските дипломатически представителства зад граница се отварят съболезнователни книги.

Също така националните медии променят програмите си в съответствие с изискванията, като отменят увеселителни и неподходящи за случая предавания, и съдействат за осведомяване на населението. Провеждането на предварително организирани официални и светски събития, с изключение на тези от личен характер, следва да бъде съобразено с националния траур, отложено или отменено.

На поклонението днес и погребението утре се очакват представители на православните църкви от други държави. Сред тях обаче няма да е руският патриарх Кирил. Варненският митрополит Йоан обяви, че предводителят на руската църква не е поканен на погребението на патриарх Неофит, а само е уведомен за кончината му.

Последвайте ни и в google news бутон