Медия без
политическа реклама

И в църквата се спори за невалидни бюлетини

Епископите Арсений и Герасим са кандидатите за Сливенски митрополит

20 Май 2024Обновена
Сливенската епархия ще научи своя нов митрополит на 26 май.
opoznai.bg
Сливенската епархия ще научи своя нов митрополит на 26 май.

Спорове за невалидни бюлетини се вихрят не само в светския живот. Вотът за сливенски митрополит също предложи такъв сюжет. Вчера като кандидати бяха излъчени Арсений и Герасим, а днес станаха ясни несъгласия около гласуването. 

"Изборът мина спокойно, съвсем открито, отново беше заснет и излъчван на патриаршеския сайт. След приключването на избора имаше петима души, които подписаха с особено мнение. Въпросът дойде оттам, че в самото начало на избора бяхме приели варианта да се заграждат имената на съответните кандидати", заяви варненският митролопит Йоан пред БНТ. Имало е възражение за една от бюлетините, защото не е била правилно отбелязана. Общо невалидните бюлетини са били 5. "На първия тур резултатът е 26 гласа за знеполския епископ Арсений, друг кандидат не получи изискуемото мнозинство от 22 гласа. След като една от бюлетините беше на възражение, станаха 26 гласа. При втори тур мелнишкият епископ Герасим е с 25 гласа", каза още Йоан.

Считано от днес, духовниците имат 3 дни за подаване на жалби съгласно изискванията на устава. На 23 май отново ще бъде проведен епархийски съвет. "Разглеждаме цялата преписка, окомплектоваме я с постъпилите жалби и тя постъпва в Светия синод - оттам думата е тяхна. На 26 май ще бъде синодалният избор", добави Йоан.

 

Информацията от вчера:

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит, съобщи БГНЕС. Епископ Арсений, в момента е викарий на пловдивския митрополит Николай. Той е на 37 години е ръкоположен в епископски сан от покойния Сливенски митрополит Йоаникий. Арсений бе избран на първи тур, след като получи 26 от общо 42 гласа на епархийското гласуване днес.

На втория тур Герасим събра 25 гласа и е вторият предложен за Сливенски митрополит. Той е ръкоположен за епископ от покойния патриарх Неофит и е главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ).

На 25 май Светият синод трябва да одобри или отхвърли днешния избор. Ако го одобри, на 26 май един от двамата трябва да бъде утвърден за Сливенски митрополит.

Епархийският избор за нов Сливенски митрополит се проведе днес за втори път. След смъртта на Йоаникий през януари, веднъж вече бяха проведени избори за негов наследник, които Синодът касира без обяснение и извади от листата предпочетените от енориашите епископи Йеротей и Михаил, а това доведе и до протести. Тогава Светият синод излезе с финално решение новите избори да се проведат по старите правила, като преди това трябва да бъдат направени финансова и имотна ревизия.

В края на април Светият Синод на БПЦ избра листа от шестима епископи. В нея бяха включени Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата