Quantcast
Партиите се изпокараха за състава на районните избирателни комисии | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Партиите се изпокараха за състава на районните избирателни комисии

2 125
 Снимка: БГНЕС

Политическите партии масово не могат да се разберат за състава на Районните избирателни комисии, показват първи разговори, които се водят в областните управи.

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи състава на Районната избирателна комисия (РИК) в Кюстендил за провеждането на изборите за Народно събрание на 2 октомври, съобщиха от Областната администрация.   Консултациите за определяне състава на РИК се проведоха при областния управител на Кюстендилска област инж. Александър Пандурски днес. Упълномощените представители на парламентарно представените политически партии и коалиции обаче не постигнаха консенсус за разпределението на ръководните постове в РИК. Спорни се оказаха позициите председател, заместник-председатели и секретар. И Коалиция „Продължаваме Промяната", и Коалиция „ГЕРБ-СДС“ настояха да получат председателското място. В същото време представителите на ДПС и Коалиция „БСП за България“ изразиха готовност да отстъпят за секретарско място, само ако получат заместник-председателска позиция. 

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за ръководните позиции в Районната избирателна комисия (РИК) и в Хасково. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация след проведените консултации за състава на РИК за 29-ми многомандатен избирателен район – Хасково за предстоящите на 2 октомври избори за Народно събрание. Четири политически формации поискаха да имат заместник-председатели на РИК – Хасково, две от тях – секретари. Тъй като никой не отстъпи, а РИК трябва да има 2 зам.-председатели и 1 секретар, областният управител Минко Ангелов обясни, че съставът на РИК – Хасково ще бъде служебно избран от ЦИК, тъй като не се е постигнал консенсус.    От ПП „Продължаваме промяната“ предложиха Димитър Хадживълчев за председател. От ГЕРБ-СДС за заместник-председателското място предложиха Венелин Челебиев. От ДПС предложиха секретар да е Лейла Елмаз. В разговор по телефона, предложението на "БСП за България" бе Люба Спасова да стане заместник-председател или секретар. Впоследствие стана ясно, че в подадените документи фигурира желание за заместник-председател. От ИТН предлагат заместник-председател да е Десислава Филипова-Рангелова. Желанието на "Демократична България" е секретар да стане Петя Бостанджиева-Китин. От „Възраждане“ също настояват да имат заместник-председател, в лицето на Петър Димитров.

ЦИК ще определи състава на Районната избирателна комисия (РИК) в 31 МИР - Ямбол, след като на консултациите при областния управител за предстоящия предсрочен парламентарен вот партиите и коалициите не постигнаха съгласие.  Представителите на БСП и ДПС не успяха да се споразумеят за позицията на секретар в РИК - Ямбол. Без възражения бяха определени председателското място и двамата заместник-председатели. Начело на РИК ще е юристът Биляна Кавалджиева от квотата на "Продължаваме Промяната", която допреди дни беше заместник-областен управител, но подаде оставката си. Нейни заместници ще са представител на ГЕРБ - Ани Канева, и на "Демократична България" - Николай Начев. Съгласно Изборния кодекс в 13-членната Районна избирателна комисия в Ямбол "Продължаваме Промяната" имат право на четири места, "ГЕРБ - СДС" - три, ДПС - две, а по един представител могат да имат "БСП за България", ИТН, "Демократична България " и "Възраждане".

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи служебно ръководството на Районната избирателна комисия (РИК)  във Варна, съобщи областният управител на крайморския град Марио Смърков, при когото бяха проведени консултации между политическите партии. В разговорите за състава на РИК на Трети многомандатен район участваха представители на всички парламентарно представени партии и коалиции. Комисията ще има 17 членове, разпределени на квотен принцип, посочи Смърков. Той уточни, че за председателското място са направени номинации от две партии, но консенсус не е постигнат. Независимо от липсата на единодушие, тонът по време на консултациите бе изключително коректен, без конфронтация, което е надежда за провеждане на обективни и прозрачни избори, посочи още областният управител. Той допълни, че след структурирането си първоначално РИК ще работи на територията на областната администрация, а след това вероятно ще се премести в Двореца на културата и спорта.

Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за ръководните позиции в Районната избирателна комисия (РИК) –Търговище. Политическите формации постигнаха съгласие за председател на РИК-Търговище да бъде избрана юристът Диана Игнатова, предложена от Коалиция „БСП за България”. Подкрепено бе и искането на ДПС секретар на Комисията да бъде Дениз Хюсниев – юрист. Съгласие бе постигнато и за заместник-председателите на РИК – Търговище: Тодор Тодоров- юрист – предложен от Коалиция „ГЕРБ-СДС“, и Людмил Иванов, също юрист, предложен от Коалиция „Продължаваме Промяната“. Областният управител благодари на представителите на политическите формации за направените предложения.

 

 

 

Ключови думи:

ЦИК, РИК, партии, преовори

Още

Радев обвини партиите, че се страхуват да управляват през зимата

06.10.2022

Екип на Сега

1304
Съотношението на силите в НС: ГЕРБ - 67, ПП - 53, ДПС - 36

05.10.2022

5123
Машините в три секции изписаха "Дневникът е подправен"

02.10.2022

Обновена

10766