Quantcast
В парламента се скараха кой не вярва на коронавируса | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

В парламента се скараха кой не вярва на коронавируса

България единствена в Европа изведе успешно народа си през кризата, обяви скандално бившият здравен министър
3 773
 БГНЕС
Министърът демонстрира добро настроение въпреки грозния скандал за кризата.

Присъствието на служебния здравен министър Стойчо Кацаров в парламента за актуализацията на здравния бюджет стана повод за нов скандал и вадене на кирливи ризи по темата кой е по-голям ковидиот. Бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов не пропусна сгодния случай да изобличи Кацаров за интервюто му преди два дни в телевизия "7/8".

В това интервю Кацаров на няколко пъти се хлъзна да влезе в тона на водещия Тошко Йорданов, заемайки доста спорни позиции за здравен министър. Той си позволи и ехидна забележка в съучастие с Йорданов по адрес на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, на когото лежи основната задача да предлага противоепидемични мерки.

Днес по този повод Ангелов похити темата на заседанието и попита министъра защо говори едно пред националните телевизии и друго - пред партийните. "Кой от двамата е здравен министър?", възкликна бившият министър от парламентарната трибуна. Това отприщи кръстосан огън между депутати от ИТН, ИБГНИ и ГЕРБ, докато самият министър мълчаливо наблюдаваше от мястото си.

"Вие сте лицето на провала на кризата, тъй че очакваме от вас повече скромност и смирение", обърна се Мая Манолова към Ангелов. "От вашата уста, г-жо Манолова, смирение звучи като ерес", грубо й отвърна бившият министър. И държа монолог, изпълнен с неистини, който често ползваше и в предизборната кампания на ГЕРБ.

"Аз категорично нямам от какво да се срамувам. Напротив - мога да се гордея с това, което постигнахме", обяви Ангелов - министърът, при чието управление България неизменно бе на едно от трите първи места по смъртност от COVID-19 в ЕС. "Ние управлявахме успешно и първата, и втората, и третата вълна, независимо дали на вас това ви харесва", заяви той, въпреки че ГЕРБ допусна и недостиг на лекарства, и недостиг на болнични легла, и хаос. "Имате право на лично мнение, но нямате право на собствен факт", казваше на няколко пъти към различни опоненти бившият министър.

Фактите, според Ангелов, били много ясни и прости. "България беше единствената страна в Европа, която с изключително меки мерки успя да преведе успешно българския народ през кризата", заяви той. От началото на пандемията България е пример точно за обратното - стихийно управление на кризата, еднолични решения на Бойко Борисов, провал на ваксинационната кампания, провал в убеждаването на обществото какви общи усилия трябва да положим, за да опазим повече човешки животи. Така дори когато имахме най-малко случаи в ЕС, бяхме на челно място по починали.

Въпреки че прахоса първите и най-ключови месеци на имунизационната кампания заради сгрешени доставки на ваксини, сега ГЕРБ продължава да се бие в гърдите и да твърди, че правителството на Борисов е докарало ваксини. "Ние осигурихме достатъчно количество ваксини, които сега Кацаров подарява, продава или бракува и крие по фризерите", заяви Ангелов. "Ние спасихме българите през първата вълна, благодарение на мерките на ген. Мутафчийски", включи се и Тома Биков с малко по-скромна хвалба от името на ГЕРБ.

В спора успя да се разпише и депутатът на ИТН Станислав Балабанов, който от трибуната отново издигна тезите, с които беше неизменно присъствие като журналист на брифингите на НОЩ. "Вие твърдяхте, че детските площадки ще бъдат превърнати в морги за трупове. Трябва да ви е срам, че вашите заповеди бяха с лека ръка премахвани от премиера, защото не му изнасяха. Вие носите отговорността", заяви Балабанов. Ангелов му върна, че Балабанов е обикалял брифингите да отрича вируса. "Твърдяхте, че маските са, за да мълчим", заяви бившият министър и приши към Балабанов и настоящия министър. Към други депутати пък хвърли обвинението, че са горили маски на площада. "Ние не сме горили маски, няма такива снимки. Но има снимки как здравният министър се вози в джипката и инспектира магистрали вместо да се грижи за болните", отговори му Мая Манолова.

"Защо твърдите, че се умира с COVID, а не от COVID. Сякаш само ние единствени в света сме прозряли истината и дълбоката конспирация", върна се към интервюто на Кацаров за "7/8" Ангелов. Но накрая темата бе прехвърлена обратно към далеч по-скучната актуализация на бюджета на НЗОК. Когато получи думата, здравният министър се измъкна от пряк отговор на нападките с обяснението, че предпочита да използва времето си да коментира самия законопроект. По адрес на предшественика си само каза: "Ние загубихме 26 000 живота - това не е просто лош начин на управление на кризата, а трябва да бъде обект на разследване от прокуратурата".

Още

Кацаров разбуни болница „Лозенец“ с идея да я прави педиатрия

07.12.2021

Обновена

2670
COVID-19: Излекуваните са с над 1000 повече от новозаразените

07.12.2021

1771
Само 7 области в страната остават в тъмночервената зона

06.12.2021

Обновена

3741