Медия без
политическа реклама

НС скандално уреди пенсии почти без стаж на 150 човека

Мнозинството отне правото за редакция на спорните промени на Пеевски и ги прокара наведнъж на две четения

08 Февр. 2024Обновена
Пеевски коментира спешния си законопроект, но само от място.
Пеевски коментира спешния си законопроект, но само от място.

100-150 човека - главно наши изселници в Турция, ще получат пенсии за осигурителен стаж и възраст при по-облекчени условия от всички други граждани на страната, след като по скандален начин днес Делян Пеевски разпореди на депутатите да приемат наведнъж на две четения спорния му законопроект. Към тази извънредна процедура се пристъпи въпреки заявката на опозицията да внесе промени преди второ четене, като по този начин бе отнето правото на депутатите да участват в законодателния процес. Така ултимативно бе променена една от най-важните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, с което бе създадена поредната привилегирована група по отношение на правилата за пенсиониране. Всичко стана рекордно бързо - Пеевски написа законопроекта на 1 февруари, а днес той вече е факт.

С приетите днес текстове се дава възможност единствено на пострадали от политическа репресия да добавят чрез заплащане до 3 години осигурителен стаж към този, необходим за пенсиониране по най-облекченото условие за стаж - чл. 68, ал. 3 на Кодекса за социално осигуряване, който позволява да се получи пенсия само срещу 15 години стаж, но при по-висока възраст - 67 г. При толкова малък стаж, Кодексът изисква за всички останали да докажат действително отработено време, без право да добавят периоди чрез заплащане. За сравнение, нормалните условия за получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст за останалите граждани са 36 г. 6 м. стаж за жените и 39 г. 6 м. за мъжете, плюс навършени 62 г. 2 м. за жените и 64 г. 7 м. за мъжете. Действителният стаж вече не е действителен за политически репресираните като изискване - миналата година ДПС си подари за рождения ден друга намеса в пенсионните правила, като позволи за действително изработен стаж да се считат и престоите на политически репресираните в затворите, ТВУ-тата и т.н.

ГЕРБ и ПП-ДБ днес послушно изпълниха задачата за скоростно приемане на закона, без нито веднъж някой от тях да вземе отношение по текста, който изменя един от най-важните кодекси на страната - за социално осигуряване. ДПС дълго не благоволяваше да реагира на въпросите на опозицията кои са тези хора, на каква възраст са, къде живеят. Когато най-сетне Севим Али стана да защити промяната, нито един въпрос не получи смислен отговор. Вместо това Али няколко пъти заяви, че става дума за "наши братя и сестри, които са лежали по затворите, за да докарат демокрацията в България". Всички несъгласни депутати обаче специално подчертаха, че не оспорват страданията на тези хора. "Репресиите са срамно петно, но проблемът е друг - нарушаваме основни принципи в осигуряването, не че тези хора не трябва да бъдат подкрепени", каза Цветан Предов (ИТН).

Али твърди, че става дума за 100-150 човека, които в момента са на възраст 67-70 г., но не отговори на въпроса къде са. "Сега" обаче разполага с подписка до Делян Пеевски, в която се настоява да се уредят допълнителни пенсии на хора, принудени да напуснат страната през и след 1989 г. Сред подписалите се има мнозина, които не са съумяли да сложат името си на кирилица и са го написали с турски букви.

Проблемът с тази група изселници е, че те нямат български стаж, за да получават пенсия оттук. България няма спогодба за социална сигурност с Турция, поради което не признава трудов стаж, положен там. Има само споразумение за изплащането на български пенсии в Турция на хората, които са се пенсионирали по нашите условия. Периодично изселници водят дела, като твърдят, че са внасяли осигуровки в българската пенсионна система и имат права срещу тях. Това обаче могат да кажат и хиляди българи, които в някакъв период са се осигурявали, но той не е достатъчен за отпускане на пенсия. С приетите днес промени 15-те действителни години могат да бъдат сведени до под 10 - към тях по искане на ДПС вече се брои и казармата, която през комунизма беше 2 г., но очевидно дори тази отстъпка не стига.

Депутати, които претендират за познания в пенсионното законодателство, мълчаха или отсъстваха от залата. ПП-ДБ не зачете собствения си социален министър Иванка Шалапатова, която изпрати в социалната комисия отрицателно становище по законопроекта и препоръка да се поиска финансов анализ от МФ. "Не става въпрос за пари, не става въпрос за тези хора - прави ли са, криви ли са, дори да приемем, че те са докарали демокрацията. Не става дума дали имат право на достоен живот, възмездие или някакви привилегии", обобщи Георги Гьоков (БСП). И зададе няколко принципни въпроса - защо е това бързане, защо не се мина през тристранката, защо вчера законопроектът беше в комисия, а днес вече се гледа в зала, защо се нарушават осигурителни принципи. "Ние не бързаме, а сме закъснели с 40 години. Някои са дали живота си за демокрацията, в която живеем днес", отвърна му Севим Али.

Самият Пеевски също не участваше в дебата и даже пропусна първото гласуване, та се наложи прегласуване. Когато нещата се изостриха с бързането обаче, камерите го показаха да подвиква от място на опозицията. Севим Али - в главната роля в този скандален епизод, първо предложи срокът за предложения преди второ четене да се съкрати максимално на 3 дни, но след указания от Пеевски, оттегли това предложение и поиска направо второ четене, като всичко се разви за по-малко от една минута. "Взехте това Народно събрание за бащиния. То е ясно, че каквото кажете, това става, но поне спазвайте от хорски срам някакви права. Убивате парламентаризма", каза от трибуната Георги Гьоков, но мнозинството, разбира се, не се трогна. Даже напротив - председателстващата Росица Кирова наказа със забележка Тошко Йорданов, задето й каза, че "се прави на луда", а ПП-ДБ нарече "същите жалкари като председателката".

Само един депутат в ПП-ДБ гласува по съвест и се въздържа. "Възраждане" не участваха в гласуването, БСП бяха против, а в ИТН петима гласуваха "против", а един - "въздържал се". ГЕРБ и ДПС гласуваха под строй текста на Пеевски. Той самият излъчи съобщение чрез партийния пресцентър. "Днес поправихме една несправедливост спрямо репресираните от комунистическия режим. Благодаря на евроатлантическото мнозинство за подкрепата", се казва в него. "Благодарение на ДПС беше поправена една несправедливост. Делян Пеевски изрази удовлетворение, че с този акт бе решен проблем, който е на дневен ред повече от 34 години, но едва днес репресираните, жертви на т.нар. “възродителен процес” получиха справедливост, която заедно със солидарността и равнопоставеността са в основата на демократичната и правова държава", гласи още съобщението. За новосъздадената несправедливост към всички останали осигурени в него няма нито дума.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата