Медия без
политическа реклама

Новият тръбопровод за Перник аварира преди да е пуснат

18 Март 2020
Водопроводът към Перник се спука

Чисто новият водопровод, по който трябва да потече вода от яз. "Бели Искър" към Перник, се е спукал при изпитанията. Подробности тук: https://bit.ly/2QoT3te

Posted by Mediapool.bg on Wednesday, March 18, 2020

Новият тръбопровод от Мало Бучино до Перник, който трябва да захрани яз. "Студена" с вода и който още не е пуснат в експлоатация, е аварирал, съобщава Mediapool. Изданието се позовава на разпространени  във Фейсбук клипове, които показват огромен гейзер с вода в близост до магистрала "Люлин". Гейзерът е в района на Мало Бучино.

По информация на "24 часа" водата е протекла заради неиздържала връзка. "Тръбопроводът е в период на изпитване, които трябва да приключат до края на седмицата. Изпитанията се правят в присъствие на фирмата, която изгражда съоръжението", коментира изпълнителният директор Борислав Иванов. 

Водопроводът се изгражда от държавната фирма "Монтажи", като стойността на целия проект, заедно с изграждането на помпена станция, се очаква да възлезе на 26 милиона лева. Трасето е с дължина 13 км., връзките между тръбите са над 2100, съобщава БНР. Кметът на Перник се надяваше водата да тръгне от София до 15 март, но според специалисти по ВиК по реалистично е това да стане до края на месеца. В язовир "Студена" по последни данни има близо 8 млн. куб. метра вода, от София дебитът е максимум 300 л. в секунда. Количеството бе определено така, че да покрива нуждите на града в затегнатия режим със 7 часа вода на ден, сега режимът е облекчен и водата се спира само през нощта. 

 

 

 

Още по темата